Koken met Marie | Zo maak je Franse uiensoep
koken met marieKok Anne-Marie van Gaal uit Drempt maakt deze week Franse uiensoep. Pel de uien en snijd ze in smalle halve ringen. Plet de knoflook met een koksmes en haal het velletje er vanaf. Hak de tenen knoflook met het koksmes heel fijn.
Wat heb je hiervoor nodig?
1 kilo uien
6 tenen knoflook
uien
16 takjes tijm
1 theelepel gedroogde salie
30 gram roomboter
100 ml droge witte wijn
1 theelepel suiker
1 flinke eetlepel bloem
1 liter water
2 bouillonblokjes, runder of groente
zout
zwarte peper
Zo maak je het:
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een braadpan. Leg de helft van de takjes tijm in de boter, je hoeft de blaadjes er niet af te rissen. Doe, als de boter goed gesmolten is, de uien met de knoflook in de pan en roer even goed door.
Strooi de gedroogde salie erbij en strooi er iets zout en peper over. Schep er een theelepel suiker door. Roer alles goed door elkaar, zet het vuur op de laagste stand. Doe het deksel op de pan en laat de uien zo ongeveer een uur, heel zachtjes, bakken. Hoe lager het vuur en hoe langer je ze laat bakken, hoe zoeter en romiger de uien worden. Roer af en toe door de pan. De uien zijn klaar als ze mooi gekaramelliseerd en gaar zijn. Vis alle takjes tijm uit de pan. Die heb je niet meer nodig, die hebben hun werk gedaan.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Roer de bloem door de uien en zet het vuur iets hoger. Laat de bloem even meebakken om te garen. Hij zal aan de bodem van de pan gaan plakken, maar dat is niet erg. Dat komt goed zodra de vloeistoffen erbij komen.
Schenk nu de witte wijn erbij. Laat deze even mee pruttelen, dan ontzuurt hij. Giet, beetje bij beetje, het water bij de soep. Blijf goed roeren, ook over de bodem. De soep zal nu wat gaan binden. Ris van de overige takjes tijm de blaadjes van de takjes en doe de blaadjes in de soep. Breng de soep aan de kook. Laat de soep nog ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.
Proef of de soep nog peper en zout nodig heeft en breng hem dan eventueel op smaak. Als de soep te dik is, kun je er een scheutje water bij schenken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein. -
Koken & Eten
Dit zijn vijf overheerlijke aspergegerechten voor Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag is het goed asperges eten. Ze zijn nu zelfs lekkerder dan toen het seizoen begon, omdat de groente beter smaakt na een paar warme dagen. Hier zijn vijf gerechten waarin het witte goud uitstekend tot zijn recht komt.