Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Koken op inductie: vooral een kwestie van wennen

Als we afstappen van aardgas heeft dat behalve voor de verwarming van je huis ook grote gevolgen voor het koken. Inductie lijkt dan de beste optie. Maar hoe werkt dat?

Koken en vuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De uitvinding van het vuur heeft de mens zelfs gemaakt tot wat hij is, stelt biologisch antropoloog Richard Wrangham in Koken. Over de oorsprong van de mens (2009): gegaard eten geeft een hogere caloriewaarde en zo hielden onze voorouders brandstof over voor de hersengroei.

Natuurlijk gaart ons eten door inductie net zo goed, maar zullen we de beheersing van het vuur niet missen? Wat is een kok zonder vlammen? Foodtrendanalist Marjan Ippel kookt sinds acht maanden op inductie. ,,Ik dacht net als veel andere mensen: vlammen zijn heilig. En ik kende elektrische kookplaatjes van vakantiehuisjes, die werken vreselijk langzaam. Ik wilde dus absoluut niet overstappen.’’

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.