Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn.
Delen per e-mail
Mark Kulsdom en Lisette Kreischer hebben inmiddels een miljoen exemplaren van hun Weed Burger verkocht op festivals en in restaurants. De groene hap maakte zelfs internationaal furore. En sinds deze week kun je ‘m dus ook ‘gewoon’ in het vegaschap van de Albert Heijn vinden, samen met een plantaardige braadworst, de Weed Dogg.
In 2012 begon de zoektocht van Kulsdom en Kreischer naar nieuwe plantaardige, duurzame en gezonde mogelijkheden op culinair gebied. Ze vonden een oplossing in zeewier uit Zeeland en ontwikkelden hun eerste product: The Dutch Weed Burger. Een ‘hamburger’ gemaakt van eiwitrijke sojasnippers en duurzaam geteelde zeewiersoort Royal Kombu uit de Oosterschelde.
In het broodje waar de burger in de horeca op geserveerd wordt zit een micro-alg die voor een groenige kleur zorgt maar die ook vol eiwitten en omega-vetzuren zit. Zeewier van eigen bodem schittert ook in de saus die voor de finishing touch zorgt.
Logistiek
,,Zeewier is een bron van bijna alle goede voedingsstoffen die je nodig hebt. Ook heeft het miljoenen jaren geleden bijgedragen aan het ontstaan van de atmosfeer, waardoor het leven op aarde mogelijk werd. Hoe gaaf dat we die plant nu herwaarderen en kunnen eten in iets gangbaars als burgers en worsten.”
Drie jaar geleden werd aan Kulsdom en Kreischer gevraagd of ze hun product via de supermarkt aan de man wilden brengen. ,,Toen waren we er nog niet klaar voor. Het is natuurlijk een heel logistiek gedoe dat we eerst goed wilden uitzoeken. Daarnaast was het plan eerst de Weed Dogg nog door te ontwikkelen”, zegt Kulsdom. De Weed Dogg is een plantaardige hotdog gemaakt van erwten, oesterzwam en van twee wiersoorten: zeesla en dulse.
Gewend
De burger had uiteindelijk op geen beter moment in de supermarkt kunnen belanden dan juist nu, vertelt Kulsdom. ,,We verkochten alleen via horeca en festivals, maar dat viel natuurlijk weg door corona. Nu is de supermarkt the place to be en kunnen we via meer kanalen gaan verkopen. Hierdoor kunnen wij als merk overleven.”
Bakfiets
De consument is er nu ook meer klaar voor dan ooit, vinden de mensen achter de burger. ,,De groep die plantaardige producten eet of graag wil proberen groeit alleen maar. Mensen durven nu ook sneller voor iets exotisch of spannends te kiezen. Dit is echt het moment om in te stappen.” In de supermarkt verschijnen steeds meer plantaardige producten die hun ruimte in het schap opeisen. ,,Veel bekende merken bieden inmiddels plantaardige varianten aan. Het vegaschap in de supermarkt wordt steeds groter en pakt zelfs de ruimte in van het vleesschap. In de winkels van Albert Heijn wordt het schap zelfs verbreed van 4 naar 5 meter. We vinden het heel tof dat wij nu de kans krijgen om daartussen te liggen.”
Voor Kulsdom is je eigen product in de supermarkt zien liggen de ultieme beloning voor jarenlang hard werken. ,,We zijn begonnen met verkoop vanuit een zelfgebouwde bakfiets, in een tijd waarin veganistisch eten nog echt een niche was. Ik durfde toen niet eens te dromen dat het zo’n grote doorbraak zou worden. Nu liggen twee van onze producten in de grootste supermarkt van Nederland. Daar ben ik zeker trots op. Zo blijkt maar weer: als je maar lang genoeg doorgaat, bereik je je doel vanzelf.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVraag het ons
Dit is waarom erwtensoep zo gezond is
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Vandaag beantwoord voedingsdeskundige Monica Mars de vraag hoe het zit met de voedingswaarde van snert. -
PREMIUMGouden Pollepel thuis
Een portie oud-Rotterdamse gezelligheid op bestelling; in Old Dutch is de klant nog altijd koning
Restaurant Old Dutch is een oer-Rotterdams horeca-monument, een icoon. Met een vaste klantenkring van welgestelde families, zakenmannen en bekende Rotterdammers. Ook tijdens de lockdown weet gastheer en eigenaar Aad van der Stel hoe hij het zijn klanten naar de zin moet maken. -
PREMIUMKoken & eten
Les van de expert: deze messen heb je absoluut (niet) nodig
De basis van een goede messenset bestaat uit vier of vijf stuks en kun je verder uitbreiden. Expert Jaap Moes legt uit hoe je al die messen gebruikt. -
Koken & eten
Darter Aubergenius luidt Nederlands aubergineseizoen in: ‘Als ik blij ben, denk ik aan aubergines’
Veel mensen weten het niet, maar begin april begint het Nederlandse aubergineseizoen. Nederlandse supermarkten stappen dan over op aubergines van eigen bodem. Lekker lokaal en duurzaam, vinden teler Dennis van Luijk en auberginefan Dirk van Duijvenbode. -
PREMIUMKoken & eten
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en nog vier voedselmythes
Over weinig onderwerpen bestaan zo veel meningen als over voedsel, maar hoe weet je wat waar is? De Britse epidemioloog Tim Spector ontrafelt in zijn nieuwe boek voedselmythes. Dit zijn de belangrijkste.
-
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche. -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
Wetenschappelijk bewezen
Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt.