Laatste bbq-weekend: Met deze heerlijke coleslaw maak je vrienden

Koken & etenHet wordt lekker warm komend weekend. Dé kans om de barbecue nog eens te gebruiken. BBQ-chef Marvin Mumu deelt in zijn videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt van één hoofdingrediënt. In deze laatste aflevering is het de beurt aan coleslaw. 

Trek een willekeurige Amerikaan aan zijn jasje en vraag ‘m welke salade je niet mag missen bij een barbecue. Het antwoord zal steevast ‘coleslaw’ zijn. En gelijk hebben ze. Het is een frisse tegenhanger bij gegrild vlees of vis. Met deze 5 variaties maak je tijdens - misschien wel het laatste - mooie zomerweekend vast en zeker vrienden. 

Klassieke coleslaw

De coleslawbasis is telkens hetzelfde: fijngesneden witte kool, wortel, suiker, azijn en wat zout. Even husselen en klaar. Voor een klassieke coleslaw voeg je hier wat mosterd en flink wat mayonaise aan toe. ,,Nog wat peper en een snufje zout en dan is-ie klaar”, verkondigt de chef. 

Coleslaw met limoen-mayodressing

Benodigheden? De coleslawbasis, een ruime hoeveelheid mayonaise en limoen. ,,En voor de lekker doe ik er ook nog wat rasp bij”, tipt Mumu.  Even husselen en garneren met een paar plakjes limoen. Dit kan op tafel. 

Tropische coleslaw

Om de coleslaw een tropische twist te geven gaan we aan de slag met ananas en mango. Snijd de ananas in stukken, leg deze op de grill en laat karamelliseren. Ondertussen schaaf je met een dunschiller plakjes mango. Deze vormen samen met wat limoensap en limoenrasp de dressing. 

Haal de ananas van de grill en snijd deze in kleine blokjes. Voeg nu de ingrediënten samen in een bak en meng alles goed. Tip van de chef: ,,Als je wilt controleren of de ananas rijp is, trek dan een blaadje los uit de ananas. Gaat dit makkelijk? Dan is hij klaar voor gebruik.” 

Romige avocado-coleslaw

De mayonaise ruilen we bij dit recept in voor avocado's. Prak de eetrijpe avocado fijn en voeg hier yoghurt en een klein beetje azijn aan toe. Meng dit met de coleslaw en serveer met fijngehakte peterselie. Serveertip: voeg maïskorrels toe om het geheel een Zuid-Amerikaans tintje te geven.

Aziatische coleslaw

Drie theelepels pindasaus, zoete ketjap en limoensap vormen de dressing. Hier voeg je de coleslawbasis, dungesneden rode kool en plakjes radijs aan toe. Chef Mumu topt het geheel af met rucola en sesamzaadjes. 

Aziatische coleslaw.
Volledig scherm
Aziatische coleslaw. © 24Kitchen