Lekkerbek Richard Groenendijk bij Miljuschka: ‘Liever eten dan seks, geen twijfel mogelijk’
Koken & etenRichard Groenendijk is dol op lekker eten. Hij zou ook geen moment twijfelen als hij moest kiezen tussen nooit meer eten of nooit meer seks. ‘Dan maar nooit meer seks.’ Hij deelde zijn eetgeheimen met Miljuschka Witzenhausen voor haar podcast Eetgeheimen.
Delen per e-mail
Cabaretier Richard Groenendijk staat bekend als een echte Rotterdammer, maar hij werd geboren op Goeree-Overflakkee in een familie waar mensen met hun handen werkten. Boeren, mensen die goed moesten eten om het werk op het land aan te kunnen. Op tafel stond daarom vaak eten dat zeer voedzaam was, vet en zoet. Nog altijd is de cabaretier - die vorig jaar een grote hit scoorde met Tebbie nou op je muil als zijn alter ego Jopie Parlevliet - gek op vet eten zoals buikspek en alles uit de frituur.
,,Ik was deze week bij mijn moeder. We aten slastamppot. Met gestampte sla. De aardappelen worden vermengd met reuzel. Met rauwe ui erdoorheen. En daar overheen gaan flinke dobbelsteentjes doorregen spek.” Er moet ook vetspek op. En slasaus. ,,Ze zei: Ik heb nog nog een klein puntje griesmeelpudding.” Hij komt uit een familie die zichzelf graag voor de gek houdt. ,,Mijn oma had bessensap. ‘Daar zit geen suiker in’, zei ze dan. Dan vroeg ik hoe ze het maakte. Nou, met bessen en siroop. Heel grappig.”
Culinair verliefd
Groenendijk (48) deed zijn ontboezemingen bij Miljuschka Witzenhausen voor haar podcast Eetgeheimen. Daarin ondervraagt ze mensen die zij interessant vindt en die haar inspireren met hun eetgewoonten. De 48-jarige Groenendijk was een ideale gast, zo blijkt uit de podcast. ,,Ik vond je al leuk, maar nu begin ik culinair verliefd op je te worden.”
De twee blijken veel overeenkomsten te hebben. Ook al is hij een Rotterdammer en komt zij uit Amsterdam en is er een leeftijdsverschil van meer dan tien jaar: op het gebied van eten zitten ze op één lijn. Over de obsessie met een bepaald soort ijs, bijvoorbeeld. ,,Ik kan alleen maar boodschappen doen per dag”, vertelt de cabaretier. ,,Want ik kan een halve liter Häagen-Dazs op in mijn eentje.” Als hij voor een week zou shoppen, zou alles in een keer op gaan. Dat heeft de gastvrouw van de podcast ook. ,,Ik snap ook niet dat mensen dat niet snappen. Ik kan ook niet bevriend zijn met iemand die dat niet snapt.”
Precies, reageert Groenendijk. ,,Ik kan ook niet iemand luisteren die zelf niet vreet. Zo'n diëtist die alleen een blaadje sla eet en dan mij de tip van de dag geeft: ‘Als je jezelf echt wilt verwennen, dan neem je een bakje halfvolle yoghurt - nou dan ben ik al weg -, daar doe je zoetstof doorheen, daaroverheen kruimel je een mariakoekje en dan oploskoffie erbovenop. Tiramisu!’ Dan zou je toch gewoon een taakstraf moeten krijgen?” In zo'n geval neemt Groenendijk liever niets.
Culi-hoogtepunt
Extreme genoegens? Witzenhausen heeft dat met banh xeo, Vietnamese krokante pannenkoekjes. ,,In Hanoi heb je een wijk, echt getto, getto, getto. En daar hebben ze de knapperigste pannenkoekjes. Ik kan al helemaal niet meer nadenken. Dat krijg ik niet meer uit mijn hoofd. Toen ik dat at, kreeg ik bijna een orgasme, een culinair hoogtepunt.” ,,O, als ik zou moeten kiezen tussen nooit meer eten of nooit meer seks, dan is er geen twijfel mogelijk. Dan maar nooit meer seks”, reageert Groenendijk. ,,Ja, toch?” beaamt Witzenhausen. Groenendijks eigen culi-hoogtepunt is een gerecht dat hij op de Rotterdamse Witte de Withstraat graag eet bij Hung Kee. ,,Daar hebben ze kip met peper en zout, dat hebben ze overal, maar deze is anders. Dan moet je bestellen: extra droog met saus onderop. Niet erdoorheen want dan wordt het slap. Daar hebben ze trouwens ook de lekkerste gefrituurde buikspek ever.” Andere genoegens: goede friet. Witzenhausen krijgt het gevoel dat ze in de spiegel kijkt. ,,Wat een leuk gesprek dit.”
Zijn gewicht, daar moet hij wel op letten, net als zijn gespreksgenoot. Hij was 26 kilo afgevallen maar er zijn er alweer een stuk of wat bijgekomen. Zijn bloedsuikerwaarden waren dusdanig dat hij wel op gewicht móet blijven. ,,Ook omdat ik anders niet lekker in mijn vel zit.” Maar lastig is het wel. ,,Soms héb je hem even niet.”
Bekijk hier de video's over (lekker) Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
De glazen worden gepoleerd, de tafels opgedekt en het bier vloeit (bijna) weer uit de tap. Voor vijf gelukkige horecaondernemers is het zover: na maanden dicht te zijn geweest openen aanstaande woensdag weer de deuren - voor een paar dagen althans. Dat betekent genieten, maar ook keihard doorwerken. ,,Ik wil niet zo’n gemaakte testsituatie neerzetten.” -
Het is kaasfonduedag: zo maak je een heerlijke met vijf kazen
Met het koude weer is er bijna niets gezelliger dan met zijn allen rondom een pan kaasfondue zitten. Deze kaasfondue bevat wel vijf verschillende soorten kazen. Vandaag is er een extra goede reden om deze op tafel te zetten, want het is Dag van de kaasfondue! -
Koken & eten
Sterrenchefs over schadelijk rapport: ‘Schandalig dat horeca in kwaad daglicht staat’
Hoewel de horecadeuren vanwege de pandemie nog altijd gesloten zijn, bestaan er volgens de Amsterdamse sterrenchefs Sidney Schutte en Onno Kokmeijer grote zorgen over personeelstekorten als straks de boel weer van het slot mag. ,,Wij vrezen een serieus tekort aan goed horecapersoneel.” -
PREMIUM
Opticiens beginnen in crisistijd aan avontuur in de horeca: ‘Anders kak je zo in’
Je moet het maar durven; tijdens de coronacrisis een horecabedrijf opzetten. Andre de Jong en Mirjam Lammerse zien vooral de uitdaging, zoals ze dat hun hele ondernemersbestaan al doen. Als alles volgens planning verloopt opent Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg net over de grens van Schiedam-Kethel met Rotterdam rond Kerst. -
Straks héérlijk uit eten? Vind een toprestaurant bij jou in de buurt
De Michelinsterren zijn gisteren weer bekend geworden deze week. Veel lekkerbekken kunnen niet wachten om weer uit eten te gaan. Zoek jij een restaurant dicht in de buurt? Je kunt ze nu makkelijk vinden.
-
PREMIUM
Nijmegenaar gaat slakken kweken met snij-afval van horeca: ‘Fruit en sla eten ze het liefst’
NIJMEGEN - Het snijafval van de Nijmeegse horeca krijgt een nieuwe bestemming bij De Versfabriek in Nijmegen. Tweehonderd slakken mogen hiervan eten en zich voortplanten. -
Wat Eten We Vandaag: Spinaziecurry met witte kaas en flatbread
Wist je dat het in India heel normaal is om met je handen te eten? Met dit recept kun je haast niet anders! Dip het flatbread in de heerlijke spinaziecurry en geniet van deze lekkere maaltijd. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde tomaten-vissoep
Dit recept is afgeleid van een traditioneel gerecht uit Malta: Aljotta vissoep. Aljotta verwijst naar de grote hoeveelheid knoflook die wordt gebruikt in dit gerecht. De diversiteit van kruiden laat zien dat de Maltese keuken een combinatie is van verschillende keukens.