Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Koken & EtenHou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn.
Van alle Nederlanders heeft Eke Bosman misschien wel de leukste hobby die je kunt bedenken: snacks testen en daarover vertellen op social media. Op Instagram is zijn aanpak een succes: onder de naam Snackspert vertelt hij sinds 2014 drie à vier keer per week aan zijn meer dan 100.000 volgers waar je goede (en minder goede) snacks kunt scoren.
Dat zijn er best veel, erkent Bosman. ,,Maar het zijn niet alleen hoofdgerechten. Ik proef ook wel eens een nieuw borrelhapje uit de supermarkt.” En nee, hij eet niet altijd iets gefrituurds als avondmaaltijd. ,,De andere dagen eet ik lekker en gezond.”
Zijn motto's: ‘Ik recenseer en eet te veel snacks’ en 'Geen snack is mij te gek'. Maar wat is in zijn ogen een goede snack? ,,Ik denk dat het werkt als de smaken elkaar aanvullen. Het zoet en zoute bijvoorbeeld en het scherpe en het bittere. Het is ook fijn als je niet bij hap één al een eentonige smaak proeft, maar dat je het ene smaakje na het andere doorkrijgt.”
Ik bereik wel een half miljoen mensen per maand. Knettergek eigenlijk
Het gaat dus om de combinatie. Om die reden is het voor Bosman onbegrijpelijk als iemand een zak patat zonder saus eet. Zelf noemt hij de gesneden en gefrituurde aardappelstaafjes ‘frietpatat’. ,,Het is mijn eigen combinatiewoord. Officieel is het patates frites, dus het is beide. Er zijn volgers die het overnemen.”
Snacks proeven 'beetje uit de hand gelopen’
Die fans, die zijn dol op de berichten, waarvan er nu al duizenden zijn gepost. Bosman vermoedt dat zijn berichten effect zouden kunnen hebben op de populariteit van snacks die hij heeft gerecenseerd. Hoewel hij dat niet hard kan maken. ,,Ik bereik wel een half miljoen mensen per maand. Knettergek eigenlijk. Het is een beetje uit de hand gelopen.”
Dat zorgt ervoor dat mond-tot-mondreclame soms nét iets te hard gaat. ,,Ja, ik zet soms wel iets in gang.”
Bosman is van plan een app te gaan maken waarop je zijn recensies kunt zoeken op de kaart en waarin je ook kunt zoeken op soort snack. ,,Ik ga de recensies inventariseren. Zoeken in de feed kan bij Instagram niet.” De volgens Bosman ‘idiote combinaties die ook lekker zijn’ vind je hieronder.
6. Frikandel speciaal met sambal
,,Een eervolle vermelding krijgt van mij de frikandel speciaal met sambal van Friture d’Anvers in Zandvoort. Curry heeft scherpte maar sambal zet alles in vuur en vlam. Een geniale combinatie, wat mij betreft.”
5. Patatje samoeraisaus met satésaus
,,Wendy’s in Goes is een heel leuke snackbar. Ook weer zo'n geniale combinatie. Je hebt patatje oorlog, patatje flip en patatje speciaal. Maar een patatje samoeraisaus met pittige mayo, die heeft nog een naam nodig. Geweldig die combinatie. Ik hou ook van pindasaus met pit. Dat romige van de mayo... Het is niet heel gek, ik zou het vaker bestellen als ik het ergens zag.”
4. Discodel
,,Dit is misschien wel de meest bizarre snack die ik ken: de discodel van cafetaria Karel de Grote in Nijmegen. Een frikandel met mayonaise en spikkels. Het is wat mij betreft wel een gimmick. Ik vind het geen toegevoegde waarde geven deze snack. Maar ik snap wel dat het een cultding in Nijmegen is geworden. Je moet het gewoon een keer proberen.”
3. Shoarmapizza
,,Nog zo'n geniale combinatie met knoflooksaus. Italianen zullen boos worden als ze van deze pizza horen maar ja, fastfoodketens moeten zich gewoon richten op fastfood. Dit is vet, het vult en is ideaal voor bij een voetbalwedstrijd.”
2. Smullers kebabsoufflé
Helaas bestaat hij niet meer. Maar de kebabsoufflé van Smullers was een soort cordon bleu. In plaats van ham zit er kebab in. Ik hoop dat iemand dit leest en hem weer gaat maken. Want hij heeft te weinig aandacht gehad, vind ik.”
1. Pizza Marjolein
,,Deze staat voor mij met stip op nummer 1. De Pizza Marjolein is een Turkse pizza met twee kroketten erin met extra veel knoflook. Dat is een geniale combinatie. Bij mij overheerste vooral de verbazing dat het niet goor is. Maar ja, je eet kroketten ook op een boterham dus waarom geen Turkse pizza.”
Er hoort flink wat knoflooksaus op, vindt Bosman. ,,Om elf uur ‘s avonds is knoflooksaus zeer welkom. De pizza werd me getipt door een vriend van mij. Dat was in 2016.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: 3 in 1 pan oud-Hollandse pannenkoekjes met rozijnen
‘Drie in de pan’ is een oud-Hollands gerecht. Drie kleine, dikke pannenkoekjes worden met zijn drieën in de pan gebakken. Traditioneel wordt het beslag met gist gemaakt en gist moet rijzen. Voor deze snelle variant gebruiken we daarom zelfrijzend bakmeel, dan kun je meteen aan de slag. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee. -
Wat Eten We Vandaag: Tiramisu light
Tiramisu is het favoriete toetje van velen en met reden. Wij maken deze lichtere variant met slechts vier ingrediënten: eierkoeken, espresso, magere kwark en cacao. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zoete aardappel op Mexicaanse wijze
Een avondmaaltijd boordevol groenten? Dan is dit recept een aanrader. De kidneybonen bovendien zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een goede bron van vezels en eiwitten.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft? -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.