Het Duitse listeriaschandaal treft ook Nederlandse bedrijven.
Volledig scherm
Het Duitse listeriaschandaal treft ook Nederlandse bedrijven. © EPA

Limburgse supermarkt dubbel gedupeerd door zowel Duits als Nederlands listeriaschandaal

UpdateSupermarkt 2 Brüder in Venlo is dubbel getroffen door de listeriacrisis. Het bedrijf verkocht zowel vleeswaren van Offerman uit Aalsmeer als van de Duitse fabrikant Wilke Wurstwaren. Beide bedrijven zijn inmiddels (tijdelijk) gesloten door de verspreiding van de listeriabacterie in hun vleeswaren. 

In Duitsland worden 2 doden en 38 zieken gekoppeld aan de Duitse vleesproducent, in Nederland gaat het om 3 doden en 17 zieken. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben twee Nederlandse bedrijven producten afgenomen van Wilke, waaronder dus supermarkt 2 Brüder. De naam van de andere onderneming is (nog) niet bekend, de NVWA brengt sowieso zelf geen namen naar buiten. 

Verantwoordelijkheid

,,Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om zijn klanten te waarschuwen. De supermarkt in Venlo heeft dat in ieder geval gedaan. Het andere bedrijf is bij ons nog niet lang in beeld, we houden in de gaten of de Wilke-producten daar zijn weggehaald’’, aldus NVWA-woordvoerster Paula de Jonge. 

Of het bij de twee Nederlandse bedrijven blijft die mogelijk besmet vlees van Wilke hebben afgenomen, is de vraag. Het bedrijf verkocht had honderden klanten in meerdere EU-landen. Ook minimaal één bedrijf in België moet producten van Wilke uit het assortiment halen. 

Veertig producten

Daniëlle Engels van supermarkt 2 Brüder meldt dat ze ongeveer veertig producten uit de schappen heeft moeten halen. ,,Twintig van Offerman en twintig van Wilke. Tja, toevallig hebben we beide bedrijven als leverancier. Dat beide listeriabesmettingen bijna tegelijkertijd naar buiten komen, is wel heel opvallend.’’ Volgens Engels komt de omzet van haar supermarkt niet in gevaar. ,,Wij hebben een grote winkel, vijfduizend vierkante meter. We verkochten eerst zeven soorten salami en nu zijn dat er vijf, want we waren gelukkig niet alleen afhankelijk van Offerman en Wilke.’’ 

Zowel RIVM als NVWA benadrukt dat beide bronnen niets met elkaar te maken hebben. ,,Het gaat bij Offerman om een ander soort listeriabacterie dan bij de Duitsers’’, aldus de NVWA. 

Negenduizend afnemers

Ruim negenduizend bedrijven in Nederland zijn bij de NVWA in beeld als afnemer van mogelijk besmette Offerman-vleeswaren. ,,We zijn volop aan het traceren, tot nu toe staat de teller op negenduizend, maar daar komen de komende dagen zeker nog nieuwe namen bij. Jonge. Onze inspecteurs hebben de afgelopen dagen en zullen ook de komende dagen steekproefsgewijze controles uitvoeren om te zien of de producten inderdaad uit de schappen zijn gehaald en niet meer beschikbaar zijn voor consumenten. Zorginstellingen hebben bij die controles speciale aandacht. Voor kwetsbare groepen zoals ouderen en patiënten is het immers van groot belang dat zij niet in aanraking komen met mogelijk besmet vlees. Daar waar nog wel mogelijk besmette vleeswaren worden aangetroffen, krijgen bedrijven of instellingen een boete’’, aldus de NVWA-woordvoerster.

EG-nummer

Als consumenten twijfels hebben over vleeswaren in de winkel of vleesproducten die zij eerder hebben aangekocht, of deze wellicht behoren tot de partij mogelijk besmette vleeswaren, kunnen zij het EG-nummer op de verpakking vergelijken met de 2 nummers hier onder:

Volledig scherm
© NVWA

Een van deze 2 EG-nummers van de producent staat op alle vleeswaren die uit de handel moesten worden genomen.

Offerman mag de productie van vleeswaren pas hervatten nadat de productie-locaties grondig schoongemaakt en heringericht zijn en na goedkeuring van de NVWA.