Lust jij geen spruitjes? Dat ligt aan je genen
Koken & etenGruwel je van bepaalde groenten zoals broccoli, kool en spruitjes? Dat ligt misschien aan je genen. Dat stellen althans enkele Amerikaanse wetenschappers.
Delen per e-mail
Onderzoekers van de universiteit van Kentucky geloven dat een bepaald gen ervoor zorgt dat sommige groenten bijzonder bitter smaken. Mensen met het gen vermijden daarom voedzame groenten zoals broccoli, spruitjes en kool. ,,Die personen kunnen ook overgevoelig reageren op smaken als die van donkere chocolade, koffie en bier’’, aldus Jennifer L. Smith van de universiteit van Kentucky en mede-auteur van het artikel, dat ze afgelopen weekend presenteerde op de American Heart Association’s Scientific Sessions in Philadephia.
Smaakgen
Mensen hebben twee varianten van het smaakgen TAS2E38. Over het algemeen zorgt die gencombinatie ervoor dat we bittere smaken niet of slechts gedeeltelijk kunnen proeven. Voor mensen met twee TAS2R38-PAV-genen daarentegen, ook wel ‘superproevers’ genoemd, is hetzelfde voedsel echter ontzettend bitter.
De proefpersonen die over het PAV-genotype beschikten, aten dan ook slechts kleine hoeveelheden bladgroenten, ook al zijn die enorm goed voor je.
Koken
Om te vermijden dat die goede proevers te weinig van de bittere groenten binnenkrijgen, raden de onderzoekers aan om je groenten te koken. Dat kan de bitterheid verminderen. De onderzoekers wijzen er ook op dat je smaakpapillen minder gevoelig worden naarmate we ouder worden. ,,Het is dus niet omdat je als je kind niet hield van spruitjes, dat je ze nu ook niet lust. Proef dus zeker eerst voordat je je er je neus voor ophaalt’’, aldus Smith.
Voor kinderen is het uiteraard enorm belangrijk om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Deze vijf tips helpen kinderen – en volwassenen – meer groenten te eten:
1. Vervang spaghetti door courgetti: Of andere groentespaghetti. Serveer met bolognaise – of andere saus en eventueel wat geraspte kaas. De kans is groot dat je kind het verschil niet eens opmerkt.
2. Laat je kind zijn of haar eigen smoothie maken: Roep één ochtend per week uit tot smoothieochtend en laat je kind zélf kiezen welke groenten of fruit er in de smoothie mogen.
3. Maak frietjes van zoete aardappel: Kinderen houden van frietjes. Vervang ze af en toe door frietjes van zoete aardappel, die je klaarmaakt in de oven. Wil je nog een stapje verder gaan? Maak dan ook guacamole en laat je kind hun frietjes daarin dippen.
4. Wees creatief met bloemkool: Bloemkoolpuree, bloemkoolrijst, een pizzabodem gemaakt van bloemkool. Deze groente is heel veelzijdig en dus makkelijk in de maaltijden van je kind te smokkelen.
5. Kies voor klein: Groter is niet altijd beter, en al zéker niet als het om groenten gaat. Maak je spaghettisaus met wortelen, paprika’s, courgette en champignons? Als je ze extra fijn snijdt, zullen je kinderen er véél minder op tegen hebben. Ook kan je aan veel andere gerechten, zoals omeletten, fijngesneden groenten toevoegen.
Lukt het niet om je te kind te laten eten? Dat ligt echt aan de opvoeding, zo blijkt uit deze aflevering van Mag ik van Tafel?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bietentortilla’s met aardbeien, kwark en gepofte quinoa
Deze heerlijke bieten tortilla’s zijn in een handomdraai gemaakt en ideaal als ontbijt. De combinatie van aardbeien, kwark en gepofte quinoa zorgt voor een goed begin van je dag! -
Koken & eten
‘Voorverpakte salades zorgen voor nieuwe ziekten’
Sinds de intrede van kant-en-klare salades in de vroege jaren 80, zijn vers gesneden bladgroenten in zakjes gestaag populairder geworden. Maar naarmate die markt groter wordt, duiken er ook steeds meer nieuwe ziektes op. -
Slagersvak enorm veranderd: 'Mijn vader zou driekwart van de producten in de vitrine niet meer herkennen’
In tien jaar tijd verdwenen vijfhonderd slagerijen in ons land. Maar het tij lijkt te keren. Het aantal leerlingen aan de slagersvakschool is dit jaar met 35 procent gestegen en de consument weet de weg naar de ambachtelijke slager weer te vinden. ‘Of je nog worst lust? Nou, dacht het wel.’ -
Chef-koks maken bekende snacks na in nieuwe RTL-wedstrijd
Vanaf 27 april is het nieuwe programma Snackmasters op RTL 4 te zien. In de show, gepresenteerd door Martijn Krabbé en Miljuschka Witzenhausen, nemen acht chef-koks het tegen elkaar op om bekende snacks zoals Sultana’s en Hamka’s zo identiek mogelijk na te maken. -
Albert Heijn kampt met tekort aan voorverpakte kaas
Albert Heijn kampt met leveringsproblemen van haar voorverpakte kazen. Daardoor is er een tekort aan kaas ontstaan in de winkels. Dat geldt zowel voor de fysieke winkels als online.
-
Waarom we negen maanden per jaar oude uien eten
Circa drie maanden per jaar ligt de nieuwe oogst uien in de winkels. Maar die andere maanden dan? Dan eten we oude uien, zo ontdekten de videomakers van Keuringsdienst van Waarde. -
PREMIUM
Opticiens beginnen in crisistijd aan avontuur in de horeca: ‘Anders kak je zo in’
Je moet het maar durven; tijdens de coronacrisis een horecabedrijf opzetten. Andre de Jong en Mirjam Lammerse zien vooral de uitdaging, zoals ze dat hun hele ondernemersbestaan al doen. Als alles volgens planning verloopt opent Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg net over de grens van Schiedam-Kethel met Rotterdam rond Kerst. -
Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt.