Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Koken & etenSteeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)?
Delen per e-mail
Er zitten voor- en nadelen aan bestellen. Die moet je naar mijn idee per keer afwegen
Het gaat veel bedrijven die thuisbezorgen voor de wind. De supermarkten leverden nooit zo veel aan huis en ook de warme maaltijd gaat als een tierelier. Thuisbezorgd.nl meldde deze week een flinke plus in de omzetcijfers. Just Eat Takeaway – het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl - had in het laatste kwartaal van 2020 veel meer bestellingen dan een jaar eerder: het aantal orders kwam 57 procent hoger uit op 179,8 miljoen, meldde online vakblad MissetHoreca.
Maar wat doe je als je je gewicht in de gaten wilt houden? Voedingsdeskundige Desirée Marsman adviseert het aantal keren per week te beperken. ,,Bestellen is prima, maar houd het bij één keer per week maximaal. Je kunt in je agenda zien aankomen welke dag een uitdaging gaat worden om te koken. Kies die dag dan om wat te bestellen.”
Om de 'schade’ te beperken kun je ook denken aan afhalen. ,,Lopend of fietsend; dan heb je toch nog beweging gehad, wat fijn is aangezien het eten wat je over het algemeen haalt ongezonder is dan zelf koken", aldus voedingsdeskundige Marsman van Foodtality. ,,Wil je Italiaans: bestel een pasta met salade. Dat scheelt alweer. Wil je toch pizza? Bestel dan een kinderformaat. Dat is echt genoeg.”
Bedenk dat mensen vroeger meer moeite moesten doen om aan hun eten te komen, vult voedingskundige Frouwkjen van Duin aan. ,,Dat is niet eens zo heel lang geleden, dat gold ook voor mijn oma. In haar tijd kwam overgewicht heel veel minder voor.”
Van Duin zegt zelf een beetje dubbel in het bestellen te staan. ,,Aan de ene kant is het nu super fijn om de horeca te steunen, het is een mooie manier om soms nieuwe gerechten te proeven. En het is natuurlijk makkelijk.” Het kan ook zeker wel lekker en gezond zijn, zegt ze. ,,Aan de andere kant mis je ook een kans om even naar buiten te gaan voor de boodschappen, de beweging die er bij komt, het tillen bijvoorbeeld. En als je zelf kookt weet je beter wat er in gaat en ben je zelf ook even op iets anders aan het focussen. Dat kan rust in je hoofd geven. Bovendien is het meestal goedkoper. Dus er zitten voor- en nadelen aan bestellen. Die moet je naar mijn idee ieder voor zich per keer afwegen.”
Meer tips nodig als je bestelt? Het Voedingscentrum heeft op de site de pagina over ‘wat bestel ik in een restaurant’ een update gegeven. Die vind je hier.
Tekst gaat verder onder foto.
Vermijd dus bijvoorbeeld zo veel mogelijk vruchtendranken, frisdranken, wit brood, ontbijtkoek, chocola of broodjes
Toch zelf koken? Dan adviseert Marsman om vooral te plannen. ,,Pak een moment in de week, kijk wat je wilt koken die week en kies een aantal recepten uit. Bestel deze boodschappen online of ga naar de winkel. Zo heb je in ieder geval wat in de koelkast waardoor je dus niet hóeft te bestellen.”
Andere tip: kook je soep, spaghetti, nasi, ovenschotel of lasagne, maak dan extra veel. Vries maaltijden per portie in. Dan heb je altijd iets voor een drukke dag. Of kook voor twee dagen in dezelfde week. Dan kun je het kliekje meestal wel een paar dagen bewaren in de koelkast.
Als je al weet dat je een lange werkdag hebt en dus laat zult eten, dan is voorbereiding het toverwoord. Marsman: ,,Bereid je eten voor én zorg dat je rond 17.00 uur iets eet. Dan heb je geen lege maag, die eten bestellen een stuk verleidelijker maakt.”
Minder suikers
Verder is het belangrijk om - ook als je drukke dagen hebt door werk of thuisonderwijs - goed voor jezelf te zorgen, zegt Marsman. ,,Ga op tijd slapen en als je de hele dag achter je scherm zit, loop dan even een blokje om. Dit is beter voor je energie.” Als je je moe voelt ga je eerder eten bestellen, weet Marsman. Van Duin raadt dagelijks bewegen ook aan. Op de fiets boodschappen doen, tussendoor stofzuigen, opstaan voor een klusje en een paar fitnessoefeningen doen, nadat je een halfuur hebt zitten mailen, het helpt allemaal om je energieker te blijven voelen. ,,In dit kader is het ook van belang dat je minder suikers eet", vult Marsman aan. ,,Daar word je ook moe van. Vermijd dus bijvoorbeeld zo veel mogelijk vruchtendranken, frisdranken, wit brood, ontbijtkoek, chocola of broodjes.”
Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn, vindt Pascale Naessens. Fans roemen haar recepten om de heerlijke smaken. Bovendien zorgen haar maaltijden voor verzadiging:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden. -
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur.
-
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie. -
PREMIUMKoken & eten
Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”