Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
Koken & EtenHelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemiddelde prijs per persoon per jaar 619,17 euro is. Per week is dat gemiddeld 61,92 euro per maaltijdbox. ,,In eerste instantie is het een behoorlijk hoog bedrag, maar als je het terug gaat rekenen naar kosten per maaltijd valt het meeā, zegt Jan Willem van Tilburg, mede-eigenaar van Foodboxen.nl. Volgens het onderzoek komt de prijs per persoon, per maaltijd neer op een bedrag van 5,16 euro.
,,We vonden het interessant om transparant te maken wat je jaarlijks nou daadwerkelijk kwijt bent aan een maaltijdbox-abonnementā, legt Van Tilburg uit. ,,En dan blijkt het ineens toch een flinke kostenpost, al is eten een kostenpost die je sowieso hebt. Als je maaltijdboxen onder de loep neemt, wordt duidelijk dat je er best wel wat op kan besparen als je bewust kiest of zo nu en dan switcht, net als bijvoorbeeld bij het vergelijken van de energieprijzen of je autoverzekering.ā
Je kunt jaarlijks tot 700 euro besparen door te kiezen voor een budget-maaltijdbox of door te switchen van aanbieder, blijkt uit het onderzoek.
Minimale kosten voor voeding
Volgens het Nibud zijn de dagelijkse minimale kosten voor voeding voor een vierpersoonshuishouden (twee ouders en twee kinderen) 16,04 euro. ,,Dat is omgerekend dus net iets minder dan een maaltijdbox, en dat is het bedrag waar je een hele dag mee kunt doenā, zegt bespaarexpert Adine Faber-Versluis. ,,Dat is dus wel een belangrijke kanttekening. Je eet niet alleen je warme maaltijd, je hebt ook je ontbijt, middageten en tussendoortjes. Je moet dus sowieso naar de winkel. En je moet behoorlijk scherp zijn als je wil besparen door gebruik te maken van de maaltijdbox-aanbiedingen, want als je net te laat bent met je box kiezen of je abonnement opzeggen heb je er alweer een in de bus voor 60 euro.ā
Positieve kanten van maaltijdbox
Maar er zitten volgens Faber-Versluis ook positieve kanten aan een maaltijdbox. ,,Je hebt meer variatie, het is vaak gezond, er zijn veel opties en het kan ook helpen tegen voedselverspilling. Maar je moet wel vaak bepaalde basisproducten in huis hebben, zoals olie of azijn. In die boxen zit tegenwoordig niet meer alles.ā
De voordelen maken de maaltijdboxen hun prijs zeker waard, vindt Van Tilburg. ,,Veel van de aanbieders halen de ingrediĆ«nten ook zoveel mogelijk lokaal, biologisch en duurzaam. Ook voor verschillende diĆ«ten en leefstijlen is er ruim aanbod, denk aan maaltijdboxen voor een koolhydraatarm dieet, kindvriendelijke recepten, gerechten die snel op tafel staan of de 9-maandenbox voor als je zwanger bent.ā
Gaat het je om het gemak? Bedenk dan goed dat je met een maaltijdbox nog steeds naar de winkel moet
,,In een maaltijdbox zit alles op maat, maar je kunt ook je maaltijd plannen en op basis daarvan in de supermarkt kopen wat je nodig hebtā, stelt Faber-Versluis. ,,Gaat het je om het gemak? Bedenk dan goed dat je met een maaltijdbox nog steeds naar de winkel moet, tenzij je alleen avondeten nodig hebt. Het kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld op je werk ontbijt en luncht, dan wordt je maaltijdbox thuisbezorgd en dan ben je er. Maar je moet het nog steeds zelf klaarmaken, en die recepten zijn niet per se snel klaar. Er zit dus een bepaald gemak in, maar tegelijkertijd is het best wel kostbaar.ā
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en ā in theorie ā veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te āstekkerenā? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Koken & Eten2
Consumentenbond onderzoekt verduurzaming supermarkten: āEr is werk aan de winkelā
Supermarkten maken nog maar weinig reclame voor biologische voeding. De Consumentenbond deed onderzoek naar hoe supermarkten consumenten verleiden om duurzamer te gaan eten. ,,Er is werk aan de winkel.ā -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQāer of grillmaster zorgt voor niet te veel variĆ«teit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang āik zie wat jij niet zietā spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: āStop met het gebruik van microvezeldoekjesā
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.
-
Wat Eten We Vandaag: Mosterdsoep met spek
Mosterdsoep is een echte klassieker. Heerlijk als tussendoortje, lunch of voorgerecht. In deze soep is gekozen voor Groninger mosterd: een grove mosterdvariant die goed samengaat met spek. Door de toevoeging van aardappel kan de soep gegeten worden als volwaardige maaltijd. -
PREMIUMMet video
Winterse kost op zomerdag tijdens WK Snert- en Stamppotkoken: āIk wil graag laatste wordenā
De keuken van het Alfacollege in Groningen is voor ƩƩn dag veranderd in een strijdtoneel. Al weken lang proberen de deelnemers hun recept te perfectioneren om tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken de eerste prijs binnen te halen. -
2
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.