Marsepein is soms vooral gemaakt met witte bonen: lekker goedkoop, maar het smaakt heel anders
Koken & EtenDe een kan er geen genoeg van krijgen, de ander vindt het verschrikkelijk: marsepein. Deze lekkernij is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met het sinterklaasfeest. Ook is het recept al die jaren onveranderd gebleven. Voor de budgetvariant wordt daar inmiddels vanaf geweken en daar zijn kenners niet blij mee.
We eten het mengsel van amandelen en suiker al eeuwen, weet Manon Henzen, culinair historicus en eigenaar van het platform Eetverleden. En dat hebben we te danken aan de Arabieren. Henzen: ,,Het oudste recept dat we kennen komt uit Arabische kookboeken uit de 10de eeuw. Ook wel logisch, want daar groeien veel amandelbomen. En er was in die tijd ook al suiker aanwezig, gemaakt van suikerriet.ā
Met de verovering op Zuid-Europa kwam het suikerriet op ons continent terecht. Al vroeg in de middeleeuwen werd suikerriet op SiciliĆ« verbouwd, ontdekten historici. Zo wist marsepein ook zijn weg naar de rest van Europa te vinden. Wanneer de Nederlanders kennis maakten met marsepein, weet Henzen niet precies. ,,In de Lage Landen zijn de overgeleverde kookboeken niet heel oud. Dus we weten het niet zeker.ā
āWie zoet is krijgt lekkersā bestaat al heel lang
Op 17de-eeuwse schilderijen is in ieder geval wel te zien dat we toen al marsepein aten. En hoewel in kookboeken uit die tijd geen historische recepten voor sinterklaassnoepgoed te vinden is, laten de schilderijen iets anders zien. ,,Op schilderijen van het sinterklaasfeest uit die tijd zie je voor het eerst snoepgoed, zoals letterkoekjes gevuld met amandelpasta en figuurtjes van marsepeinā, zegt Henzen.
Op een 18de-eeuwse prent zijn volgens culinaire historici kinderen te zien die met Sinterklaas een marsepeinen hart cadeau krijgen. ,,Wie zoet is krijgt lekkers, dat was toen ook al. Je ziet ook echt op die prenten dat kinderen al de roe kregen.ā Marsepein was er dus al eerder dan de donkere knecht van Sinterklaas, die pas in 1850 opdook in een prentenboek over het kinderfeest.
Hoe meer suiker, hoe minder amandelen en hoe minder smaak
Maar in de periode is marsepein vrijwel alleen bereikbaar voor de elite, vertelt Henzen. ,,Van oorsprong werd marsepein gegeten als snoeperij, als tussendoortje of als een gang na de maaltijd. Dan kwamen de kruidenwijnen op tafel en daarbij werd marsepein geserveerd.ā Het āgewoneā volk eet het zoete amandelspul pas sinds de komst van bietsuiker, twee eeuwen terug. Henzen: ,,Voor die tijd was suiker voor veel mensen veel te prijzig. Ze moesten echt sparen om lekkernijen te kopen. Als er al iets gekocht werd, was dat denk ik eerder een pop van koek dan marsepein.ā
We vinden het dus al eeuwen lekker. Maar wat is marsepein nou eigenlijk precies? Meester-patissier Hidde de Brabander legt uit dat marsepein amandelspijs is om zo te eten. ,,Amandelspijs komt in veel soorten voor. Je hebt spijzen die je in banketstaven doet, gebruikt voor bitterkoekjes of voor het maken van een Wellington-koekje (een koekje gemaakt van zeer fijn amandelspijs, red.). Marsepein kun je zo eten.ā
De basis van amandelspijs is heel simpel: amandel en suiker, waar vaak nog iets aan wordt toegevoegd om het kleffer of zachter te maken, zoals suikerwater. Marsepein is amandelspijs op zān puurst, vaak met een verhouding van een deel amandelen en een deel suiker. ,,Soms zie je ook verhoudingen van een op vier, of zelfs een op vijf. Dat is handig als je vormpjes wil maken of de marsepein rondom een taart wil vouwen. Maar hoe meer suiker, hoe minder amandelen en hoe minder smaakā, legt De Brabander uit.
Als culinair historicus Henzen marsepein eet, dan maakt ze die het liefst zelf en dan volgens historisch recept. ,,Amandelpasta met een verhouding van een op een en daaraan rozenwater of oranjebloesem toegevoegd. Die vind ik heerlijk. Die marsepeinen beestjes uit de supermarkt vind ik niet lekker. Ik heb ook geen idee hoeveel amandelen daar nou echt in zitten.ā Dat is precies waaraan De Brabander zich wel eens ergert. ,,Helaas wordt een deel van de amandel weleens vervangen door iets anders. Dat heeft alles te maken met de prijs. We eten graag veel voor weinig, maar dat helpt de kwaliteit om zeep. Een deel van de amandelen wordt soms vervangen door witte bonenmeel, dat is lekker goedkoop. Het geeft wel dezelfde structuur, maar absoluut niet dezelfde smaak.ā
Als er genoeg amandelen inzitten mag het amandelspijs heten
Koop je marsepein van goede kwaliteit, dan hoef je er helemaal niet veel van te eten, zegt de meester-patissier. Uiteindelijk ben je dus evenveel geld kwijt. ,,Je geniet dan veel meer en daar word je uiteindelijk - naar mijn idee - veel gelukkiger van.ā
Betekent dat dus nooit marsepein uit de supermarkt kopen? Dat hoeft niet per se, zegt De Brabander. ,,Er zijn ook bakkers die amandelen vervangen door iets goedkopers en er zijn supermarkten die marsepein verkopen van uitstekende kwaliteit.ā Zie je op de verpakking ābanketspijsā staan, dan is het waarschijnlijk geen echte marsepein. Alleen als er genoeg amandelen in zitten, mag het āamandelspijsā heten, zegt De Brabander. ,,Maar proeven is het allerbelangrijkst, gebruik gewoon je zintuigen. Dan zul je het snel genoeg merken.ā
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Wie zoet is bakt lekkers: de keuken in met HHB-winnaar Rutger
Sint en Piet hebben het druk genoeg. Maak je snoepgoed dit jaar dus zelf, oppert Heel Holland bakt-winnaar Rutger van den Broek. Simpel en nóg lekkerder... -
Hoe een handje noten per dag het slechte cholesterol te lijf gaat
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: alles over noten en zaden. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee Ć drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Wat Eten We Vandaag: Tortillaās met gambaās en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gambaās Ć©n gerookte zalm. Wij grillen de gambaās en maĆÆs waardoor de tortillaās een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortillaās door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen.
-
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
Voor werk verhuizen naar CuraƧao of Aruba: āOnthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaatā
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, CuraƧao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniƫl van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediƫnten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt.