Met deze ijsjes houd je jezelf koel (en je maakt ze zonder machine)
Koken & etenHet wordt lekker warm de komende dagen. Hoe houd je jezelf koel? Experts zeggen: zoek de schaduw op. Maar je kunt natuurlijk ook lekker ijsjes maken. Deze vier ijsjes kun je maken zonder ijsmachine.
Nederland koopt zich gek aan ijsvormpjes deze dagen. Iedereen wil ijsjes maken met dit warme weer. Bij Bol.com zagen ze afgelopen week een enorme stijging ten opzichte van de week ervoor: 158 procent. Het gaat hierbij om duizenden exemplaren, zo meldt woordvoerder Marjolein Verkerk. ,,En vergeleken met vorig jaar is de stijging nóg hoger: 347 procent. Het gaat ook hard met de ijsblokjesvormen: we zien hier in de periode van 17 tot en met 23 juni namelijk ook een grote stijging (van 194 procent) in de verkoop ten opzichte van vorig jaar in dezelfde week.”
Nu nog gebruiken, die vormpjes. Voor onderstaande recepten bijvoorbeeld. Geen vormpjes in huis? Dan kun je ook nog het recept met de oreokoekjes proberen: daarvoor heb je genoeg aan een bakblik.
Frambozenijsjes met geitenkaas
Ingrediënten
200 g (diepvries)frambozen
geraspte schil van ½ (onbespoten) citroen
1 el citroensap
2 el + 75 gram kristalsuiker
50 ml water
75 g zachte geitenkaas
100 g roomkaas
½ tl vanillepasta
240 ml melk
ook nodig: ijsvormpjes en houten ijsstokjes
Bereiding
Verwarm de frambozen, een derde van de citroenrasp, het citroensap, 2 eetlepels kristalsuiker en het water in een pannetje. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes inkoken, tot het mengsel met de helft is verminderd. Laat afkoelen.
Pureer het mengsel en giet het door een zeef, zodat er geen pitjes meer inzitten. Zet in de koelkast.
Klop de geitenkaas, roomkaas, 75 gram kristalsuiker, vanillepasta en de resterende citroenrasp luchtig met een mixer. Roer de melk er beetje bij beetje met een spatel doorheen en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Vul de ijsvormpjes met een derde van het frambozenmengsel.
Giet het geitenkaasmengsel er voorzichtig bovenop, zet de houten ijsstokjes erin en zet minimaal 6 uur in de vriezer.
Uit het boek IJs & Co van Aniek Keijsers.
Bananenijs met pindakaas (voor ongeveer 6 bolletjes bananenijs)
Ingrediënten
4 bananen - ingevroren (zonder schil!)
2-3 el pindakaas - tip: sinaasappel/rozijnpindakaas van Mister Kitchen
1tl kaneel (tip: vanwege de smaak van de pindakaas ook achterwege te laten)
verder nodig: blender of keukenmachine - Oreokoekjes (zonder vulling) en/of hagelslag met sinaasappel (verkrijgbaar bij AH).
Bereiding
Meng alle ingrediënten in de blender/keukenmachine tot een romig ijs. Serveer direct of vries het ijs in een afgesloten bak opnieuw in. Afhankelijk van hoe uitgesproken je de pindakaassmaak wil, voeg je meer of minder pindakaas toe. 2el, meer dan genoeg.
Meer ijsjes van Smulpaapje vind je hier.
Oreo-ijsjes uit een bakblik (voor 2 ijsjes, bereiding: 6 uur in de vriezer)
Ingrediënten
25 Oreo’s
3 el ongezouten roomboter
380 g gecondenseerde melk
850 ml slagroom
6 el cacaopoeder
1 vanillestokje
Bereiding
Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur en bekleed een rechthoekig bakblik met bakpapier.
Vermaal ondertussen 15 Oreo’s in een keukenmachine en voeg daarna de gesmolten roomboter toe. Roer goed door en verdeel dan over de bodem van het bakblik. Druk de bodem goed aan en zet zo’n 10 minuten in de vriezer.
Klop ondertussen de gecondenseerde melk samen met rest van de slagroom luchtig totdat er zachte pieken ontstaan.
Verdeel het mengsel over vijf kommen: voeg aan één kom het merg uit het vanillestokje toe, aan twee kommen het cacaopoeder en verkruimel boven de laatste twee kommen de rest van de Oreo’s. Roer goed door.
Haal het bakblik uit de vriezer, verdeel er een kom met het cacaomengsel over, smeer het uit en zet het weer 10 minuten in de vriezer.
Herhaal dit een kom met het Oreomengsel, het vanillemengsel en daarna nogmaals van het chocolademengsel en het Oreomengsel. Uiteindelijk moet je vijf lagen hebben.
Prik er na de laatste laag 12 stokjes in (op gelijke afstand van elkaar) en zet het bakblik daarna zo’n 6 uur in de vriezer om helemaal uit te harden.
Haal het bakblik uit de vriezer, snijd het tussen de stokjes door in 12 blokjes en trek de ijsjes uit het bakblik.
Meer recept van Chickslovefood.com te zien op de site.
Komkommer-waterijsjes
Ingrediënten
1 komkommer
4 takjes munt
100 g suiker
1 el witte wijnazijn
Extra nodig
waterijsbakjes (tray van 6)
staafmixer
Bereiding (10 minuten kooktijd, 3 uur en 10 minuten totale tijd)
Snijd de komkommer in stukjes. Pluk en hak de munt. Pureer de komkommer, munt, suiker en azijn fijn met de staafmixer en schenk door een zeef. Schenk het komkommersap in de vormpjes van de waterijsbakje en steek er stokjes in. Zet de vormpjes in de vriezer en laat het sap in circa 3 uur bevriezen.
Bekijk hoe je deze ijsjes maakt op de site van 24Kitchen.
Drankjes verkoelen ook. Hier zie je hoe je ze maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk.
-
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
Koken & eten
Met deze app hoef je geen etiketten meer te lezen
Wie gluten wil vermijden of suiker uit zijn dieet wil schrappen, hoeft nu geen kleine lettertjes op de achterkant van een levensmiddel meer te lezen. Een app leest de etiketten voor jou. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat.