Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Goeievraag.nlErwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord.
Delen per e-mail
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Het hangt af van je erwten, die nemen de ene keer meer vocht op dan de andere keer. Hoeksema voegt de groentes en het vlees pas toe wanneer haar snert de gewenste dikte heeft. ,,Ik houd er wel van als het nog een beetje soep is, hij hoeft van mij niet te dik te zijn.”
Wanneer de spliterwten kapot koken zie je hoe dik je soep zal worden. ,,Dit komt omdat er zetmeel in de erwten zit”, legt bonenexpert Joke Boon uit. ,,Dit werkt bindend en daardoor is deze soep dikker.” Vaak wordt afgeraden om je erwten te weken, maar Boon doet dit toch: ,,Het hoeft maar heel eventjes, maar hierdoor garen je erwten beter en koken ze sneller kapot.”
Inekes recept voor 10 liter snert
Benodigdheden
Voor de bouillon
- 2 varkenspoten
- 500 gr spek aan 1 stuk
- 2 hamschijven
- prei, wortel, knolselderij en ui
- 1 bosje bladselderij
- laurier, foelie, kruidnagel, peper, zout (naar smaak)
- Ongeveer 7 liter water
Voor de verdere bereiding
- 1,5 kg spliterwten
- 1 knolselderij
- 2 winterwortels
- 2 preien
- 4 grote uien
- 1 bosje bladselderij
- zout/peper (naar smaak)
- 2 slagersrookworsten
- 2 verse worsten
- vlees uit de bouillon
Bereiding
- Laat alle ingrediënten voor de bouillon een paar uur trekken. Daarna zeven en het vlees bewaren.
- De spliterwten goed wassen en opzetten met een deel van de bouillon en wat peper en zout. Wanneer nodig steeds een beetje bouillon toevoegen.
- Ondertussen de groentes snijden en wassen.
- Als de erwten gaar beginnen te worden en wat uit elkaar vallen, de wortel en knolselderij toevoegen.
- Een half uur later ook de prei en ui toevoegen.
- Door laten koken op een zacht vuur en goed blijven roeren.
- De verse worst 20 minuten laten garen in de soep en er dan weer uit halen.
- Het vlees uit de bouillon in stukjes snijden en rookworst en verse worst in plakjes snijden.
- Als de groentes gaar zijn en de soep een mooi geheel is geworden, kun je het vlees toevoegen en de snert nog verder op smaak brengen met peper en zout.
- Op het laatst nog wat fijn gesneden bladselderij toevoegen.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van de site GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
PREMIUMKoken & eten
Nieuw medicijn tegen obesitas: ‘Gewichtsverlies van meer dan 20 procent mogelijk’
Een medicijn tegen obesitas? Daar kijken veel mensen (binnen en buiten de medische wereld) halsreikend naar uit. Een nieuw, grootschalig onderzoek lijkt uit te wijzen dat er een vorm van medicatie is gevonden die bij een deel van de patiënten helpt. -
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt.
-
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur. -
Koken & eten
Zo maak je zelf gemakkelijk heerlijke zuurkool - milder en knapperiger dan uit een pakje
Het mag buiten al wat warmer worden, maar winterkost en dan zeker zuurkool gaat er altijd in. Hier vind je de allerlekkerste versie volgens culinair auteur Laura de Grave. Zij deelt het recept om de zuurkool heel simpel zelf te maken. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.