Met deze tips maak je je mosselen pas écht lekker
VideoLaura de Grave brengt in de videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In deze aflevering krijgt zij tips over het bereiden van mosselen van een expert.
Delen per e-mail
Mosselen zijn een echte Zeeuwse specialiteit. Mosselkwekers staan ook wel bekend als boeren onder water. Laura de Grave, auteur van Nederland Kookboek zocht een mosselfamilie op en kreeg van vader en zoon Dhooge van De Oesterij tips hoe je mosselen klaarmaakt. Hun tips vind je hieronder.
Tik met de mosselen tegen het aanrecht als je ze schoonmaakt ,,Mosselen die niet goed zijn, gaan niet dicht. Die kun je dus beter weggooien", zegt De Grave.
Gebruik een hete pan ,,Wat vaak fout gaan, is dat mensen een koude pan gebruiken,” aldus De Grave. ,,We zijn voorstander van het zo kort en krachtig mogelijk koken van de mosselen zodat ze lekker mals en vochtig blijven”, licht Jean Dhooge toe. ,,Zelf heb ik me daarom aangeleerd om de pan met wat zout water eerst iets op te warmen en er dan pas mosselen in te koken. Dit omdat de pan dan warm is en er dan ook warme lucht in de pan zit en het voor mijn gevoel nog sneller gaat.”
Neem prei, bleekselderij, een uitje, witte wijn, hele peperkorrels, peterselie en wat tijm ,,Snij een prei in dunne ringen, snipper een uitje en snij een stengel bleekselderij in stukjes", legt De Grave uit. ,,Doe de witte wijn en de peperkorrels eerst in de hete pan en voeg daar de mosselen aan toe. De groenten gaan bovenop.”
Laat de pan drie keer klepperen Als de pan of het deksel op de pan gaat klepperen, dan moet je de mosselen van het vuur halen en omhusselen. De Grave laat zie hoe je dat doet: ze pakt de pan (met het kleine pannetje erop) van het vuur met twee theedoeken om de hengsels, ze beweegt de pan een beetje omhoog en naar zich toe. ,,Zo hoort het, heb ik gehoord.” Doe dit nog een keer als de pan weer kleppert. ,,Voordat je de laatste keer husselt, kun je er wat tijm bij doen, dan ruik je dat als je de pan opent.”
Hieronder vind je een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 8
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Koken & eten Met deze vis (!) maak je een heerlijke cocktail
Laura de Grave brengt in de nieuwe videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In aflevering 2 maakt ze een cocktail met zoetwatervissen: paling en snoekbaars. -
Koken & eten ‘Onze eetcultuur is zoveel meer dan stamppotten en kroketten’
Laura de Grave brengt in de nieuwe videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In aflevering 1 vertelt ze over - hoe kan het ook anders op 3 oktober - hutspot met klapstuk. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Zo’n krokante Pekingeend van Chung, die wil je wel thuis op een opgewarmd flensje
Het nieuwe jaar biedt hoop, ook voor de horeca. Maar voorlopig mogen restaurants nog altijd geen gasten ontvangen. Bij restaurant Chung gaan ze in 2021 vol goede moed door met afhalen en bezorgen. Voor de Pollepel Thuis bestellen we er een ‘Pekingeend-menu’, met crunchy eendenhuid in zijdezachte flensjes. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
-
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
PREMIUM
Column Ellen Willems Smac speelt sinds een week de hoofdrol in een ‘exclusief’ gerecht in China
Elleboogjes, een zak gesneden groenten, een zakje macaronikruiden en als kers op de taart een blik Smac. Kennen jullie deze ook nog? Zo’n hoog Unox-blik met absurd scherpe randjes met daarin gekookte varkensschouder met zout, water en suiker. Ik heb het al dertig jaar niet meer gegeten en ben ook niet van plan dat te veranderen. Maar het bestaat dus nog. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet.