Volledig scherm
© shutterstock

Met deze uitvinding heb je nooit meer slappe friet

Aardappelproducent LambWeston heeft een ‘frietcup’ ontwikkeld met daarin friet met extra zetmeel. Dit moet tegengaan dat je frietjes ‘om mee te nemen’ bij thuiskomst slap en koud zijn. 

,,Het concept bestaat uit twee onderdelen’’, zegt Janet Verhoeven namens de Nederlandse frietproducent die aan de groothandel levert. ,,De friet zelf is gemaakt met een speciaal zetmeellaagje, waardoor hij langer knapperig blijft nadat hij uit de frituur komt. 

De nieuwigheid heet Hot2Home. Er hoort een speciale frietcup bij: een taps toelopend ontwerp met gaatjes. ,,Hierdoor creëer je een schoorsteeneffect waardoor het vrijgekomen vocht wordt geventileerd. De frites worden in een speciale Thuisbezorgd-tas geleverd die goed dicht kan, in plaats van het standaard plastic zakje.’’

Op dit moment wordt het concept al gebruikt in Engeland en binnenkort is de introductie in Nederland. Ontwerper Dirk van Dijk heeft hoge verwachtingen: ,,De Hot2Home-frites en -verpakking zijn nu gelanceerd. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het een succes wordt’’, zegt hij op de site van LambWeston. 

Slappe friet is een grote ergernis van consumenten. Een studie van de HAS Hogeschool liet zien dat mensen het als ‘zeer vervelend ervaren’ dat hun frites vaak zo koud en slap worden in verpakkingen. ,,Bij de fritesboer zeggen ze toch ook vaak: hou de zak een beetje open. Dan worden je frites niet vochtig’’, zegt Verhoeven. 

Hoe snel de plaatselijke snackbar de frietcup gebruikt? Op die vraag kan de frietproducent geen antwoord geven. Begin januari is het bedrijf op de horecabeurs Horecava om de branche te vertellen over de nieuwigheid. 

Zin in een frietje vanavond? In het onderstaande filmpje vind je een recept voor steak béarnaise met Vlaamse frietjes.