Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag.
,,Vorige week spraak ik huisarts Rutger Verhoeff over het belang van een goede lunch", zegt kok Ramon Beuk over de vorige aflevering van Komt een kok bij de dokter. ,,Maar ik besef dat we de vroege ochtend nog niet hebben behandeld. Want de ochtend goed beginnen helpt tegen een hoop kwaaltjes. Zo leerde ik al van mijn moeder. Maar Rutger legde mij pas echt goed uit waarom.”
‘Mijn moeder leerde me altijd goed te eten’
,,Mijn moeder was vroeger mijn grote wonderdokter. Ze plukte drie blaadjes van een boom, wreef die door elkaar en smeerde het sap over mijn pijnlijke plekken. Twee keer met mijn ogen knipperen en de pijn was weg. Ik geloofde in mijn moeder. Had ik buikpijn of was ik moe, dan maakte zij een drankje en was het altijd snel weer over. Wat erin ging? Vraag het me niet. Maar ik voelde dat ze altijd het beste met me voorhad. Misschien was dat wel de grootste genezende factor. Tegenwoordig heb je de wetenschap. Voor alles moeten bewijzen komen. En toch denk ik dat iets pas echt met je lichaam reageert als je er zelf ook achter staat en erin gelooft.”
,,Mijn moeder leerde me altijd goed te eten. De juiste voeding zou de helft van alle kwaaltjes voorkomen. Ik kan mij niet herinneren dat we als kind ooit een pilletje slikte als we ergens last van hadden.”
Het hele jaar door genoeg vitaminen en mineralen
Tegenwoordig wapenen we ons tegen ziekte met multivitamines, magnesiumpoeder, visoliecapsules en extra antioxidanten. ,,Heel veel mensen zweren bij dat soort middelen en merken ook echt een verandering in hun geestelijk en lichamelijk gestel", aldus Verhoeff. ,,Bij sommigen zal dit zeker ook kloppen, maar bij de meesten gaat het om een placebo-effect. Want je gaat meestal extra vitamines en mineralen slikken wanneer je je al slecht voelt. En dan is het eigenlijk te laat. Het is de bedoeling dat je het hele jaar door de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dan voorkom je dat je je niet lekker gaat voelen of ziek wordt.”
Beuk gaat niet toveren. ,,Ik geef geen wondergerecht weg, maar wel power om de dag te beginnen. Ik had dit gerecht ook ‘Vitamine-B-complex’ kunnen noemen. Afkomstig uit de graan- producten (volkorenbrood) en zuivelproducten (yoghurt en kaas).”
In hun boek zetten Beuk en Verhoeff de vitaminen op een rij van Vitamine B1 belangrijke voor de energievoor- ziening en de werking van de hartspier, tot aan Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloed- cellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.”
Broodjes kaas met gebakken peulen, noten en hangop
Ingrediënten
500 g halfvolle yoghurt
2 sneden volkorenbrood
75 g peulen
75 g kaas 30+ belegen
2 eetl. honing
2 eetl. tuinkers
2 eetl. gemengde noten
Bereiding
- Bekleed een diepe bolzeef met een natgemaakte en uitgeknepen schone theedoek. Zet de zeef op een kom waar hij precies op past en giet de yoghurt erin. Vouw de theedoek dicht en zet er een gewicht op, zodat er druk op de yoghurt komt te staan. Zet het geheel zo minstens 4-6 uur of een nacht in de koelkast. Het vocht zal uit de yoghurt lopen met als resultaat een volle dikke yoghurt (ook hangop genoemd).
- Rooster de volgende ochtend de sneden brood in een broodrooster. Verhit een pan met anti-aanbaklaag tot deze begint te walmen: voeg geen vetstof toe. Doe de peulen in de pan en rooster ze al roerend tot ze mooi donker zijn. Neem de pan van het vuur. Voeg de in stukken gesneden kaas aan de peulen toe en roer alles om tot de kaas door de hitte van de peulen in de pan begint te smelten.
- Meng de honing door de uitgelekte yoghurt en verdeel hem over de geroosterde sneetjes brood. Verdeel ook de peulen en de kaas erover, bestrooi met de tuinkers en de noten en serveer meteen.
Voedingswaarde
Energie: 1057 kcal (pp: 528 kcal)
Koolhydraten: 90 g
Eiwitten: 63 g
Vetten: 46 g (vv: 18 g)
Vezels: 9 g
Ramon Beuk schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Lekker Beter. Het doel van dit boek is mensen bewuster te laten eten en maximale te laten prestaties met de juiste voeding. Alle gerechten vind je in het dossier Komt een kok bij de dokter.
Start jij je dag ook met een goed ontbijt?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kok Ramon Beuk wil het thuiskoks graag makkelijker maken en hen helpen hun eten nog lekkerder te maken. Hieronder vind je zijn tips en trucs:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komt een kok bij de dokter
Vergeet op een drukke dag niet je vitamine-tussendoortje om 10 uur 's ochtends
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een tussendoortje om 10 uur ’s ochtends. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Geld35
Supermarkten geven hoogste kortingen in jaren
Wie boodschappen doet, kan bij de supermarkten gemiddeld 35 procent goedkoper uit zijn door kortingen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de aanbieding ‘1+1 gratis’ het meest voorkomt. -
Komt een kok bij de dokter
Lekker en beter: op deze lunch kun je de hele middag voort
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: aandacht voor een goede lunch. -
De vier lekkerste manieren om zoete aardappelen te eten
Zoete aardappelen zijn minstens even veelzijdig als de gewone aardappel. Je kunt er frietjes van maken of puree. Of wat denk je van een bakplaatgerecht? Hieronder vind je vier heerlijke manieren om van zoete aardappelen te genieten.
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer