Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
VideoHoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt.
Delen per e-mail
Astrid van Bentum gebruikt altijd half rundvlees, half varkensvlees voor haar gehaktballen. En liefst biologisch vlees, omdat dat minder vocht bevat. Dan houd je meer vlees over, aldus Van Bentum, in de video Koken als een pro. Haar werkwijze:
- Haal het gehakt zo'n drie kwartier voor het koken uit de koelkast.
- Strooi een kruidenmix van zout, peper, foelie, gember en koriander over het gehakt.
- Voeg wat paneermeel toe en kneed het gehakt. Maak ronde ballen.
- Je kunt de ballen ook nog paneren, dan krijgen ze een korstje.
- Gebruik een braadpan, die geleidt de warmte goed. Je ballen garen dan egaal.
- Doe vloeibare boter in de pan en verhit. Roomboter kan ook, maar dat spet meer. Als de boter bruin is, leg je de ballen in de pan. Met een vleestang gaan de ballen niet kapot.
- Draai de gehaktballen tijdens het braden telkens rondom om te voorkomen dat ze aan de bodem vastkleven.
- Als de ballen bruin zijn, doe je een scheut water in de pan en doe je de deksel erop om de ballen gaar te stoven. Je kunt ook een klont boter toevoegen voor een harder korstje. Dan hoeft de deksel er niet op.
- Keer ze nog een paar keer om. Na een minuut of twintig zijn ze klaar. Druk met je vleestang op de ballen. Hoe stugger ze zijn, hoe gaarder. Je kunt ook meten met een kernthermometer. De ideale binnentemperatuur is 68 graden.
Meer tips van professionele koks vind je hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variërend van 25 tot 200 euro ‘om de avondklok te omzeilen’. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site. -
Goeievraag.nl
Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord.
-
Koken&Eten
Deze gezonde appeltaart van de Healthy Sisters is perfect voor de donkere dagen
Healthy Sisters Najima en Rachida delen in elke video een lekker én gezond recept. In deze aflevering laten ze je zien hoe je een heerlijke healthy appeltaart maakt. -
PREMIUMKoken & eten
Buikvet maakt je kwetsbaarder voor coronavirus; sportdiëtiste geeft tips
Het is duidelijk dat obesitas een risicofactor is voor wie het coronavirus tref. Onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen hoeft te maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet, oftewel buikvet. -
Video
Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.