Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Koken & EtenEen goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel.
Je kunt het hele jaar barbecueën, maar nu is het er wel erg fijn weer voor. Julius Jaspers, van wie onlangs het boek Spiesjes verscheen, is dol op die stokjes. ,,Het is gemakkelijk. Het is overzichtelijk. En wat je erop spiest heeft vrijwel altijd een korte garing nodig. En het is heel lekker.”
,,Het succes van spiesjes zit er in dat als je thuis gaat barbecueën - niet voor 80 man, maar je bent met z'n vieren of zessen - dan kun je het makkelijk in rondes in delen.” Dan kun je zelf weer aan tafel en meegenieten van het eten en de gezelligheid.
Welke combinaties werken goed? ,,Je kunt van alles doen. Groenten samen. Surf en turf, dus vlees en groenten. Je moet wel even nadenken over de tijd die de producten die je gebruikt nodig hebben om te garen. Je moet geen knolselderij en champignon combineren.”
De charme zit ook in het feestelijke, aldus de chef/kookboekenauteur. ,,Ik vind een schaal met spiesjes heel royaal staan. Het zit ook niet zoveel in gewicht, je denkt niet: ik ga me hieraan overeten. En je kunt verschillende smaken gebruiken.”
Ik vind alles van het varken lekker, vooral vettere delen zoals procureur en nek. Die stukken moeten iets langer, maar als je ze marineert dan is dat super lekker
Er is een maar, aldus Jaspers. ,,Je moet in smaak opbouwen gedurende de maaltijd. Dus niet in sriracha gemarineerde kip eerst serveren en daarna zachte Provencaalse lam. Daar moet je even over nadenken. Ik ben verder volgens mij een van de weinigen die stiekem even informeert van tevoren wat gasten niet eten of waar ze allergisch voor zijn. Mijn dochter houdt niet van vis. Dan zet je geen dorade op tafel. Dan heb je geen leuke avond.”
Grote, gepelde garnalen zijn favoriet
Grote favoriet zijn grote garnalen. ,,Als je die garnalen in de lengte op de spies steekt en je eet ze in een keer op... dat vind ik ontzettend lekker.” Natuurlijk moeten ze gepeld zijn en goed schoongemaakt. ,,En ze moeten zijn bereid door iemand die kan grillen. Want als garnaal te lang op de barbecue ligt, bijvoorbeeld omdat het vuur niet zo heet is, dan wordt het een soort karton. Dat is zo vies.”
Verder is Jaspers dol op varkensvlees. ,,Ik vind alles van het varken lekker, vooral vettere delen zoals procureur en nek. Die stukken moeten iets langer, maar als je ze marineert dan is dat super lekker.”
Over dat marineren: als je rundvlees hebt dat 'niet van ossenhaaskwaliteit is’, zoals Jaspers het omschrijft, dan is er een truc om het vlees malser te krijgen. ,,Maal een paar stukken ananas of kiwi door de marinade als je vlees wat taaier is. Dan krijg je zachter vlees. De enzymen in het fruit breken de vezels af.”
Spiesjes met krieltjes met spek
Een aardappeltje met een spekje, lekkerder wordt het niet, vindt Jaspers. ,,Zorg wel dat de krieltjes goed gaar zijn, en het spek lekker krokant.”
Voorbereiding 30 minuten. Afmaken 10 minuten. Temperatuur 200 graden Celsius/medium
Ingrediënten voor 6 spiesjes
125 ml karnemelk
100 g crème fraîche
100 g mayonaise
20 takjes groene kruiden (peterselie, bieslook, dille alleen blaadjes, gesneden)
1 el citroensap
1 tl Dijonmosterd
1/2 tl uienpoeder
30 krieltjes, in de schil
30 plakjes gerookt ontbijtspek, die ruim om een aardappeltje passen
zout en peper
Bereiding
1. Meng karnemelk, crème fraîche en mayonaise tot een homogene saus en meng de saus met peterselie, bieslook, dille, citroensap, mosterd, uienpoeder. Breng op smaak met zout en peper.
2. Kook de krieltjes gaar in gezouten water en giet af. Laat afkoelen.
3. Rol elk krieltje in spek en rijg aan spiesjes, zó dat het spek aan twee kanten wordt doorboord.
4. Stook de BBQ naar de juiste temperatuur/hoogte.
5. Gril de spiesjes rondom krokant en serveer met de saus.
De vijf basisregels van Julius Jaspers
1. Koop de beste ingrediënten die je je kunt veroorloven
2. Werk schoon en vermijd kruisbesmetting
3. Zorg voor variatie (vlees-vis-groente)
4. Zorg voor goede hardware (niet veel, wel goed)
5. Vuur is heet, dus werk veilig
Van Jaspers mag je er een drankje bijpakken. En dan kan het genieten beginnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rozijnenbol of krentenbol: dit zit er meestal in jouw broodje
De krentenbol: we eten ze met boter, kaas of wat suiker. En of we nou een dagje naar de dierentuin of met vakantie gaan, ze gaan ook eigenlijk overal mee naartoe. Wat maakt dit rondje broodje nou zo populair? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Wat Eten We Vandaag: Shakshuka met bonen
Shakshuka is een gerecht dat van origine bij het ontbijt gegeten wordt, maar het is ook een ideaal gerecht voor lunch of diner. Deze variant is gemaakt met zwarte bonen, maar leent zich goed om te variëren. Restjes groenten, andere bonen, brood of zuivel kunnen prima worden verwerkt in dit eenpansgerecht. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Komkommerrolletjes met rosbief, groene asperge en truffelmayonaise
Deze koolhydraatarme komkommerrolletjes zijn een leuke verrassing op de borrelplank. De variaties voor de vulling zijn eindeloos en ze zijn snel en makkelijk te maken. Wij vullen de rolletjes met rosbief, radijsjes, truffelmayonaise en groene aspergetips. -
1
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.