Met of zonder schil? Zo kook je het best aardappelen
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe maak je het lekkerst een gekookte aardappel?
Delen per e-mail
Eerst maar even: over welke aardappel hebben we het?
Er zijn ongelooflijk veel soorten aardappels. Ik ga er even van uit dat het gaat om een gekookt aardappeltje naast je tartaartje en spinazie. La Ratte of Charlotte bijvoorbeeld is een lekker soort aardappel. Klontje goede boter erop en wat zeezout. Niets extra’s nodig.
Moet je nu met of zonder schil koken?
Kleine delicate aardappelen moeten in de schil worden gekookt. Zo gooi je het minste weg en komt de lekkere smaak van de schil mee. Piel het velletje eraf als ze nog heet zijn (gewoon met je handen mits deze vuurvast zijn). Zelf gebruik ik altijd een tourneermesje. Grote aardappels, vastkokend bijvoorbeeld, moeten eerst geschild worden. Snijd vervolgens de aardappels altijd in gelijke stukken. De grootte bepaal je zelf. Het kunnen schijfjes zijn of blokken, als ze maar dezelfde grootte hebben zodat ze gelijkmatig garen. Ik snijd stukken van ongeveer 3 bij 3 cm.
In warm of koud water opzetten?
Liefst in koud water met wat zout. Deksel erop en naar het kookpunt brengen om vervolgens zachtjes door te laten pruttelen.
Na 8-10 minuten prik je er met een dunne ijzeren naald in om te kijken of je weerstand voelt. Zo niet? Afgieten en goed uit laten dampen.
Koken in kokend water kan natuurlijk wel (blancheren) maar dat zou eerder van toepassing zijn als je dunne plakjes wilt garen. Want bij plakjes van 2 mm heb je maar een heel korte garing nodig.
En als ik de aardappel wil bakken?
Voor een goed gebakken aardappel kook je de aardappel zo dat ie net een beetje uit elkaar valt. Goed uitdampen en laten afkoelen. Dan even een kleurtje geven in hete olie. Vervolgens doe je toch zeker wel 150 gram roomboter in de koekenpan. Neem de tijd, laat de boter lekker bruisen. En als laatste toevoeging een half gesnipperd uitje meefruiten. Enjoy.
Leren koken als een pro? Hieronder zie je hoe je een lekker korstje krijgt op je zalm, hoe je goede tomatensaus maakt en hoe je goede gehaktballen draait:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)? -
Goeievraag.nl Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord. -
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen.
-
Koken&Eten Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Vergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af.