Moeten we met dit weer vrezen voor een overdosis vitamine D?
In de grauwe wintermaanden loopt menigeen een tekort aan vitamine D op, in de zomer loert het gevaar van een overdosis. Maar de zon alleen kan dat niet veroorzaken.
Delen per e-mail
Vitamine D is betrokken bij de calciumopname, het immuunsysteem en de bescherming van onze botten, spieren en hartgezondheid. Veel belangrijke functies, waardoor veel mensen naar supplementen grijpen om zeker te zijn van hun aanbevolen portie vitamine D. Dat gebeurt vooral tijdens de kille wintermaanden, waarin we soms wekenlang geen zonlicht – de belangrijkste bron van vitamine D – zien. Het licht is essentieel voor de aanmaak; vitamine D is maar beperkt aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis, volle zuivel en vet vlees. Maar kunnen we ook een overdosis vitamine D opnemen nu de zon al zo lang en fel schijnt?
Belang van de voorgeschreven dosis aan supplementen
Enkel zonlicht kan geen overdosis aan vitamine D veroorzaken. Alleen langdurig gebruik van te veel supplementen leidt daartoe. Dat gebeurt pas vanaf 50 microgram per dag. De meeste supplementen bevatten slechts de helft, 25 microgram.
Het gevolg van te veel vitamine D kan een verhoogde calciumwaarde in het bloed zijn. Dat kan leiden tot tal van symptomen, zoals vermoeidheid, verwardheid, dorst, spijsverteringsproblemen en de continue drang om te urineren. Verder kan een vergiftiging verantwoordelijk zijn voor botverlies, nierfalen en dehydratatie. Als er eenmaal sprake is van een vergiftiging, kan het wekenlang duren voordat deze is uitgewerkt.
Experts raden aan om enkel supplementen te kopen wanneer een arts dat adviseert. Daarbij is het belangrijk om je aan de voorgeschreven dosis te houden. Wie dat niet doet, riskeert een vergiftiging.
Teveel aan zonlicht
Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine, wat betekent dat die wordt opgeslagen in het lichaam. Tijdens zonnige zomerdagen kan je lichaam een voorraad aanmaken. Met die voorraad kun je de wintermaanden vaak overbruggen. Sommige mensen moeten altijd supplementen slikken, zelfs wanneer de zon zo hard schijnt. Dat komt omdat hun lichaam minder (snel) vitamine D aanmaakt.
Wie moet supplementen innemen?
Vooral zwangere vrouwen krijgen het advies om dagelijks een supplement in te nemen, zelfs tijdens de zomermaanden. Voor hen zijn er daarbij speciale supplementen beschikbaar die ook foliumzuur bevatten. Dat foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte bij de baby.
Ook voor kinderen wordt een dagelijks supplement aangeraden omdat vitamine D zo belangrijk is voor de botten, tanden en het skelet. Meestal gebeurt dat bij jonge kinderen in de vorm van druppeltjes.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koken & eten In dit restaurant klonk een avond lang alleen zacht gefluister
Voor veel mensen is eten in een druk restaurant geen optie. Speciaal voor hen hield een restaurant in Deurne een prikkelarme avond. Hans van de Ven, verslaggever van het Eindhovens Dagblad ging erheen. -
PREMIUM
Koken & eten Prijzige kerstspots: Albert Heijn maakte dit jaar de beste
De kerstcommercials die momenteel te zien zijn van de supermarkten, geven je allemaal een goed gevoel. Albert Heijn springt er dit jaar uit met een slim verhaal en ook Jumbo komt sterk uit de bus. Reclame-experts buigen zich over de dure commercials. -
Wat Eten We Vandaag: Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling
Ideaal voor de vulling van je kalkoen: verse worst! Die is al op smaak en het vlees blijft lekker sappig. Samen met de klassiekers appel, salie en pecannoten in perfecte harmonie. -
Mora roept kipburgers terug om foute allergeneninformatie
Mora roept per direct kipburgers terug. Het vlees is in de supermarkt terechtgekomen zonder dat in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld staat dat het product het allergeen melkeiwit bevat. -
Video Jet van Nieuwkerk gourmet in nieuwe videoserie: ‘Ik ben er niet mee opgevoed’
Jet van Nieuwkerk bezoekt de komende weken voor de videoserie Gourmet met Jet families om samen met hen te gourmetten. In de eerste aflevering bezoekt ze het vloggende gezin van Kelly en Yannick.
-
foto's Parodieën op banaankunst: in de bonus van 120.000 voor 0,28 euro
120.000 euro voor een aan de muur geplakte banaan klinkt als extreem veel geld, ook al is het een kunstwerk in een Parijse galerij. Dat vond ook manager Ron Soeters van de Albert Heijn in Den Bosch. Daarom plakte hij een banaan aan zijn muur op de groenteafdeling, die hij in de Bonus-aanbieding deed: van 120.000 euro voor 0,28 euro. En hij was niet de enige die het bekende kunstwerk parodieerde. -
Groente en fruit besmet met stoffen die hormoonbalans verstoren
Op fruit en groente in de winkels zijn restanten van bestrijdingsmiddelen te vinden die kunnen leiden tot medische problemen. Ze kunnen de hormoonhuishouding aantasten en worden in verband gebracht met diverse aandoeningen. -
Wat Eten We Vandaag: Bietencarpaccio met geitenkaas
Door de combinatie van rauwe en gekookte biet krijg je zowel een contrast in smaak als in textuur. Snijd zo dun mogelijk voor die echte carpaccio-look and feel.