Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen.
Delen per e-mail
Liefhebbers van Trappist Westvleteren kunnen sinds anderhalf jaar al een bestelling plaatsen via de website trappistwestvleteren.be. Ieder order moet daarbij door de klant aan de poort van de abdij worden afgehaald. Dat systeem blijft bestaan, maar daarnaast lanceerden de monniken van de Sint-Sixtusabdij een pilotproject waarbij de trappistenbieren aan huis worden geleverd.
,,Ongeveer de helft van onze Belgische clientèle woont in West- en Oost-Vlaanderen. De andere klanten moeten vaak van heel wat verder komen om hun bestelling af te halen. Daarom werd binnen een werkgroep van de abdij al geruime tijd nagedacht over een breder klantbereik”, zegt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij.
Essentiële verplaatsingen
Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen
De verkoop van Trappist Westvleteren is de enige bron van inkomsten van de broeders van de Sint-Sixtusabdij. In het voorjaar van 2020 werden de monniken geconfronteerd met de gevolgen van de economische lockdown. “Gedurende twee maanden verkochten wij aan de abdijpoort geen trappistenbier meer, omdat enkel nog heel essentiële verplaatsingen waren toegelaten”, zegt broeder Godfried.
Allerlei alternatieven zijn overwogen om de trappist tot bij de consument te brengen als er zich opnieuw een algemene lockdown zou voordoen. ,,Dat resulteerde in een aangepaste pilot met e-commerce, waarbij wij een deel van onze biervoorraad via een pakjesdienst aan huis zullen laten leveren. Voorlopig bieden wij deze nieuwe service enkel aan adressen in België.”
Milieuvriendelijke verpakking
De technische aanpassingen aan de webshop waren niet ingewikkeld. Aan de productiekant daarentegen had het heel wat meer voeten in de aarde, omdat zowel het bottel- als nagistingsproces volledig afgestemd is op de houten krat. De monniken maakten zich vooral zorgen over het breukvrij verzenden van de bieren en de duurzaamheid. Ook werd gevreesd dat een groot aantal van de populierenhouten kratten nooit meer zijn weg naar de abdij zou terugvinden. ,,Daarom ontwierpen we een krat en een doos uit 100 procent gerecycleerd karton.”
,,Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen. Klanten die relatief ver van de abdij wonen, zullen eerder geneigd zijn om voor de dienst met levering aan huis te kiezen. Bovendien wordt verwacht dat het nieuwe systeem zal bijdragen tot een nog ruimere en billijkere distributie van onze bieren.”
Crashen
Vanwege het arbeidsintensieve karakter van de recyclebare, kartonnen krat zal maar een beperkte hoeveelheid van de bieren aan huis worden geleverd. Het gros van de productie zullen de monniken in houten bakken aan de poort blijven verkopen.
Er werd, net zoals bij alle andere verkoopmomenten van Trappist Westvleteren, vooraf geen ruchtbaarheid gegeven aan de start van het pilotproject. Op die manier wilden de monniken vermijden dat de toeloop naar de website te groot zou worden en de online winkel zou crashen. Elke verkoopsessie wordt enkele dagen van tevoren aangekondigd op de website van de brouwerij.
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Groei dankzij corona: Domino's breidt flink uit in Nederland
De keten Domino’s Pizza is van plan in de eerste helft van dit jaar twintig nieuwe vestigingen in Nederland te openen om zo in te spelen op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden in coronatijd. Door de uitbreiding komt er werkgelegenheid voor circa vijfhonderd nieuwe werknemers bij het bedrijf. -
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie. -
PREMIUM
Zo wordt shoppen bij lokale winkels makkelijker: ‘Ik heb winkeliers huilend aan de lijn gehad’
Om het voor inwoners uit de Krimpenerwaard makkelijker te maken om inkopen bij lokale winkeliers te doen, is sinds kort de website krimpenerwaardkooptlokaal.nl in de lucht. Een van de initiatiefnemers is Marco Goudswaard (58) uit Krimpen aan de Lek. Hij hoopt zo de leefbaarheid van de dorpskernen te behouden. -
Met je eigen auto de kartbaan op om eten af te halen? Hier kan het!
De Kartfabrique in Utrecht is al een tijd dicht vanwege de lockdown, maar maakt nu de weg vrij om op een bijzondere manier een maaltijd af te halen.
-
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel. -
PREMIUMDe Pollepel Thuis
Direct naar de ‘bajes’ voor coole cocktails en de beste kipsaté van de houtskoolgrill
De Saté-man en de Dr. runnen sinds 2019 samen Calaboose, een hip eettentje annex cocktailbar in Kralingen. Met Indonesische afhaalgerechten en cocktails uit limonadeflesjes worstelen ze zich door de lockdown. Maar hun kipsaté van de houtskoolgrill is en blijft de lekkerste van Rotterdam. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen.