Volledig scherm
Veel eten is verplakt in plastic. © Shutterstock

Nederlander eet vier keer per dag iets dat in plastic verpakt zit

Nederlanders gebruiken jaarlijks zo’n 26 miljard voedselverpakkingen die van plastic zijn gemaakt, ongeveer vier per persoon per dag. Zonder maatregelen worden dat er alleen maar meer, concludeert het ING Economisch Bureau in een analyse. 

Als er niets verandert, blijft het totale aantal plastic verpakkingen in Nederland stijgen. Bevolkingsgroei zorgt namelijk voor een toename van circa 100 miljoen stuks per jaar tot aan 2023. Daarnaast neemt het gebruik per persoon toe, omdat er meer voorbewerkte verse producten, kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens en gemaksproducten voor onderweg worden gekocht.

De stijgende trend kan worden gekeerd als alle consumenten erin zouden slagen jaarlijks vijf plasticverpakkingen minder te gebruiken. Volgens de onderzoekers is minderen met plastic echter makkelijker gezegd dan gedaan ‘omdat het vaak ten koste van een stukje gemak gaat’.

Voor voedingsmiddelenproducenten is er vaak geen goed alternatief voor plastic. ,,Voor veel verse voedingsmiddelen zijn er nauwelijks alternatieven die qua voedselveiligheid, houdbaarheid, functionaliteit en prijs aan plastic kunnen tippen", zegt ING-econoom Ceel Elemans.

Uitstoot

Blik of glas zijn bijvoorbeeld uitstekend recyclebaar, maar voor de productie is volgens Ceelemans weer meer materiaal en energie nodig. ,,Dat komt onder andere de CO2-uitstoot niet ten goede.”

Het effectiefst is volgens de onderzoekers om minder plastic te gebruiken. Bijvoorbeeld door simpelweg lichtere verpakkingen te maken. Verder kunnen producenten meer biologisch afbreekbaar plastic gebruiken. Dat is wel relatief duur. Tot slot kan het aandeel gerecycled plastic hoger.

Groente uit de moestuin belandt niet in plastic: