Nederlanders eten te veel kikkerbillen: de kikker wordt bedreigd
De een vindt het een lekkernij, de ander gruwelt ervan. Kikkerbilletjes staan wereldwijd overal op de menukaart. Nederland is een van ’s werelds grootste afnemers. In tien jaar tijd importeerde Nederland 2,6 miljoen kilo aan kikkerbillen. Daarmee is het na Frankrijk en België de grootste afnemer in Europa.
Dat blijkt uit onderzoek van de Franse milieuorganisatie Robin des Bois. De kikker en de ‘delicatesse’ lopen gevaar, zegt de organisatie. Er wordt wereldwijd te veel van gegeten. ‘De vangst van kikkers is vaak niet gereguleerd en het gebeurt ongecontroleerd. Daardoor staat het voortbestaan van verschillende soorten op het spel’, schrijft de organisatie.
De Europese Unie is grootverbruiker: ze importeerde van 2010 tot 2019 in totaal ruim 40.000 ton aan kikkerbillen. Daarvoor werden in totaal 814 miljoen tot 2 miljard kikkers gevangen en gedood.
De grootste exporteurs naar Europa zijn Indonesië, Vietnam, Turkije en Albanië. De dieren worden daar bijna altijd levend en in het wild gevangen. ‘Door de toegenomen handel en door de klimaatveranderingen is de kikkerpopulatie op veel plaatsen gedecimeerd’, aldus de milieuorganisatie.
Uitgestorven
Uit onderzoek in Turkije zou blijken dat de kikker daar in 2032 is uitgestorven als er niet wordt ingegrepen. ‘De Europese Unie is de grootste importeur van wilde kikkers ter wereld. De EU heeft daarom ook een verantwoordelijkheid voor het behoud van de kikker.’
De EU heeft ook een verantwoordelijkheid voor het behoud van de kikker
Het dier vormt een belangrijke rol in de voedselketen. Ze eten bijvoorbeeld veel insecten, wat de waterkwaliteit verhoogt en landbouwziektes voorkomt. In gebieden waar minder kikkers zijn, gebruiken boeren meer bestrijdingsmiddelen, stellen de onderzoekers.
Toch worden de meeste kikkersoorten niet genoemd in de internationale conventie voor de bescherming van bedreigde dieren- en plantensoorten, het zogeheten Cites-verdrag. Robin des Bois pleit voor strengere regelgeving en ook voor vang- en exportquota.
Foute etiketten
Frankrijk draagt een grote verantwoordelijkheid. De Fransen – die door de Britten altijd al spottend frogs worden genoemd – zijn de belangrijkste consument van wat ze ‘kikkerdijtjes’, cuisses de genouille noemen. Per jaar wordt zo’n 3000 ton geïmporteerd aan verse, gekoelde of bevroren kikkerbillen. Die eindigen vaak in restaurants op tafel, maar ook in supermarkten. Volgens Robin des Bois is er regelmatig iets mis met de etiketten: er staat niet op uit welk land ze komen of welke kikkersoort het is, wat in strijd is met de Europese regels.
Bovendien worden er in Frankrijk veel in eigen land gevangen voor de consumptie. Dat is legaal. Alleen al in de regio Franche-Comté, tegen de Zwitserse grens, worden meer dan 2 miljoen kikkers per jaar gevangen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zalm teriyaki
Deze gebakken zalm heeft het knapperige huidje te danken aan het bakken op de bakplaat. De combinatie met teriyakisaus, gember en sesam zorgt voor een heerlijke oosterse twist. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met pangasiusfilet
Deze heerlijke ovenschotel heeft een knapperig en krokant laagje van gekruide panko. Gemakkelijk te maken in een ovenbestendige pan of in een ovenschaal. Serveer eventueel met een vers gebakken stokbrood. -
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.
-
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
Koken & Weten
Supermarkten bieden steeds meer gezondere alternatieven voor diepvriespizza
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kant-en-klaarmaaltijden zijn vaak niet zo gezond als fabrikanten beweren. Hoe vijf pioniers jou helpen te kiezen voor een gezondere snelle hap. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.