Nieuwe norm maakt duidelijk of product wel écht ‘sporen van noten’ bevat
video‘Dit product kan sporen van noten bevatten.’ Fabrikanten zijn voorzichtig en plaatsen deze waarschuwing op álle producten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Waardoor consumenten er eigenlijk niets wijzer van worden.
Het gaat niet alleen om sporen van noten, maar om alle onbedoelde allergenen die in voeding aanwezig kunnen zijn, schrijft TNO in een persbericht. Ze hebben de normen voor de waarschuwing die steevast begint met: ‘kan sporen bevatten van...’ opgesteld in opdracht van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).
Twee groepen roepen al jaren om meer duidelijkheid, vertelt Geert Houben, hoofdwetenschapper Voedselallergie en Immunotoxicologie van TNO. ,,Zowel de producenten als de voor bepaalde voeding allergische consumenten. Na twaalf jaar onderzoek van TNO en UMC Utrecht kan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nu normen adviseren en zo duidelijkheid bieden.’’
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Loze waarschuwingen
,,De waarschuwingen op verpakkingen houden geen direct verband met het daadwerkelijke risico’’, legt Houben uit. ,,Bij het geringste risico willen bedrijven het zekere voor het onzekere nemen, maar daarmee creëer je juist non-informatie. Patiënten met een voedselallergie negeren de waarschuwing daarom vaak. Iedere keer dat ze iets eten, gooien ze dus in principe een muntje op of een product veilig is.’’
TNO heeft 157 mensen met een allergie een jaar lang gevolgd om te achterhalen bij welke hoeveelheden allergenen bepaalde allergische reacties optraden. Deze informatie ontbrak nog, maar is wel belangrijk, vertelt Houben.
,,Per jaar worden duizenden mensen met spoed opgenomen vanwege allergische reacties. Vaak wordt niet geregistreerd waardoor die precies zijn veroorzaakt. Wij hebben in totaal voor 3500 allergische mensen informatie verzameld en hebben drempels voor allergeengevoeligheid opgesteld. Zo weten we nu bij welke hoeveelheid je je zorgen moet gaan maken.’’
Een voedselallergische patiënt leeft elke dag, elke maaltijd, elke hap met de angst dat hij iets eet waar hij mogelijk niet tegen kan
Muntje
Door het onderzoek van TNO is er nu duidelijkheid. ,,De WHO heeft nu normen opgesteld aan de hand waarvan bedrijven kunnen vaststellen of ze een waarschuwing moeten plaatsen. Patiënten kunnen er dan zeker van zijn dat de waarschuwing gegeven wordt volgens internationale normen. Het muntje kunnen ze dus laten liggen.’’
Het onderzoek vergroot niet alleen de voedselveiligheid, maar ook de kwaliteit van leven. Houben: ,,Een voedselallergische patiënt leeft elke dag, elke maaltijd, elke hap met de angst dat hij iets eet waar hij mogelijk niet tegen kan. Dat hoeft nu niet meer, en daar kunnen we de Nederlandse wetenschap voor danken.’’
Zo’n 3 procent van de Nederlandse bevolking, ongeveer een half miljoen mensen, heeft een voedselallergie. Noten, pinda’s, koemelk en kippeneiwit kunnen bij deze mensen irritatie veroorzaken, maar ook een anafylactische shock, waarbij het immuunsysteem zich op de allergenen werpt en er een levensbedreigende situatie ontstaat. Symptomen zijn onder andere een opzwellende keel, jeuk, druk op de borst, hoesten, lage bloeddruk, en kortademigheid. Allergenen die voorkomen in ingrediënten die in voedingsmiddelen verwerkt worden, moeten conform de huidige wetgeving door de producent duidelijk op het etiket worden vermeld.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische tonijnpizza met hot honey
Wat is er leuker dan je eigen pizza samenstellen? Dat kan natuurlijk het best als je ‘m zelf maakt. Gebruik een kant-en-klare pizzabodem of zelfgemaakt deeg. Wij beleggen deze variant met tonijn en hot honey voor een extra zoete kick. -
Koken & Eten
Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart
Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. Vandaag vieren we de dag van de pindakaas. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUM
Zo'n tienduizend Nederlanders in onzekerheid om allergische reactie op coronaprik: ‘Er is niks geregeld’
Ongeveer tienduizend Nederlanders leven in onzekerheid omdat zij allergisch reageerden na een coronaprik. Volgens de huidige richtlijnen mogen zij niet gevaccineerd worden, maar volgens experts kunnen zij wél worden ingeënt. -
-
-
Albert Heijn waarschuwt voor noten in de pindakaas
In potjes pindakaas van het huismerk van Albert Heijn zitten mogelijk noten. Dit staat niet vermeld op het etiket, waardoor mensen met een notenallergie klachten kunnen krijgen. Daarom zijn de potjes uit de winkels gehaald, zo meldt AH op de site. -
PREMIUM
Eenzame ouderen blij met maaltijd van voedsel dat supermarkt weggooit: ‘Ken geen beter restaurant’
Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Twee problemen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Toch worden ze in Woerden tegelijkertijd opgelost.