Nooit eerder was productie van biologische voeding wereldwijd zo groot
Koken & etenNooit eerder aten we wereldwijd zoveel biologische voeding als in 2018. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de sector vandaag bekendmaakt. Het gaat om een record als het gaat om hoeveelheid land dat in gebruik is én om de handel.
Delen per e-mail
De nieuwe records zijn gepubliceerd tijdens Biofach, dat is de internationale vakbeurs voor biologische voeding. Het gaat om indrukwekkende getallen: de biologische landbouw is wereldwijd met 2 miljoen hectare gegroeid. De handel passeerde de grens van 100 miljard dollar, omgerekend bijna 92 miljard euro. De studie The World of Organic Agriculture bevat gegevens uit 186 landen.
Het biologische aandeel is op alle continenten toegenomen
Eind 2018 telde de biologische landbouw volgens het rapport wereldwijd 71,5 miljoen hectare. Daarmee groeide biologische landbouw wereldwijd met 2 miljoen hectare (2,9 procent) ten opzichte van 2017. Het biologische aandeel is op alle continenten toegenomen, zo is de conclusie. Australië heeft met 35,7 miljoen hectare het grootste biologische landbouwareaal, gevolgd door Argentinië (3,6 miljoen hectare).
Spanje het grootst
Nederland blijkt op 3,1 procent hangen, met 69.000 hectare. Daarmee blijft Nederland flink achter op andere Europese landen. Liechtenstein (38,5 procent) en Oostenrijk (24,7 procent) zijn voorlopers in Europa. Spanje is het grootst in de productie van biologische voeding. Met 2,2 miljoen hectare (9,6 procent) heeft het land de grootste biologisch oppervlakte in hectare.
In Nederland zijn 3115 bedrijven actief in de handel, verwerking, import en opslag die biologisch gecertificeerd zijn.
De Nederlandse consument blijkt bereid geld neer te leggen voor voedsel dat voorzien is van een keurmerk, zo blijkt uit een overzicht dat Wageningen Universteit maakte. In 2018 schaften huishoudens voor 4,9 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel aan. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van 2017. Het marktaandeel duurzaam voedsel ligt op 11 procent, zo blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2018 van Wageningen Economic Research.
Veehouder Dick Wismeijer geeft een inkijkje in het biologisch boerenbedrijf in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Unilever komt met Magnum van roze chocolade
Magnum komt als eerste merk met een ijsje gemaakt van ruby chocolade. De roze tint maakt de nieuwe ijsvariant de ultieme romantische verwennerij, maar voor Valentijn komt het ijsje nét te laat. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
Borrelhap met echte pieperwijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Een bezoekje van een bakgrage foodblogger maakt mevrouw Hamersma wat onzeker, maar meneer Hamersma heeft nergens last van. -
Koken & eten
Tweelingzussen Joyce en Raissa (29) breken door in Amerika met hun dranken
De succesvolle Nederlandse tweelingzussen Joyce en Raissa de Haas staan op het punt de Verenigde Staten te veroveren met hun luxe, suikervrije frisdrankjes. ,,We doen nu een proef in vier staten.” -
Wat Eten We Vandaag: Hete bliksem van peer en appel
Winters weer vraagt om winterse kost. Deze stamppot combineert het zoete en zure van het fruit met het zoute van de spek. Hete bliksem dankt zijn naam aan het feit dat de appels en peren de hitte in het gerecht lang vasthouden.
-
Koken & eten
Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische Nasi Goreng-bowl in een ‘ei-netje’
Gek op nasi? Wij ook! Tijd voor een vegetarische variant. Deze heerlijke Nasi Goreng met een netje van ei is een feestje op je bord. Goreng betekent ‘gebakken’ en daarom bakken we de rijst na het koken nog een klein beetje knapperig. -
PREMIUMKoken & eten
Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’