Om van dat buikje af te komen heb je drie dingen nodig: rust, beweging en de juiste voeding
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Deze week: eten voor een strakke buik.
Daar zit hij dan, recht voor je in de spiegel. Het buikje. Je wil er graag vanaf, maar hoe doe je dat? Veel diëten beloven een strakke buik, maar welke voeding is nu wel en niet goed voor je? Het is één van de vele vragen die chef-kok Ramon Beuk en huisarts Rutger Verhoeff onderzoeken in hun boek Lekker Beter, op hun zoektocht naar de juiste voeding voor je dagelijkse activiteiten.
Om van dat buikje af te komen, heb je volgens Verhoeff drie dingen nodig: genoeg beweging, genoeg rust en natuurlijk de juiste voeding. Verhoeff: ,,In tegenstelling tot wat je in veel dieetvoorschriften leest, is er geen keiharde voedselstandaard aan te wijzen. Voor de een betekent de juiste voeding minder koolhydraten, voor de ander minder vet of een combinatie van die twee. En voor veel mensen betekent het ook ‘gewoon’ minder eten.”
Minder buik betekent meer gezondheid
Een gezond voedingspatroon is belangrijk, want dat buikje kan gevaarlijk zijn. Een teveel aan buikvet brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker toe.
,,Eet meer noten, zaden, pitten, groentes en fruit”, raadt Verhoeff aan. ,,Die bevatten veel voedingsvezels.” De absolute vezelkoning onder de groentes is volgens Verhoeff de kleine boon. De avocado spant de kroon onder het fruit. ,,En verder natuurlijk ook alle volkoren producten.” Deze voedingsvezels zijn belangrijk, want zij zijn essentieel voor een goede werking van de darmen en zorgen dat je meer voedingsstoffen uit je voeding haalt. ,,Maar vezels doen je ook sneller vol voelen, waardoor je minder eet.”
Hongergevoel is de vijand
Het stofje dat ons honger geeft, heet ghreline. Met dit ‘hongerhormoon’ laat ons lichaam weten wanneer het eten nodig heeft. Verhoeff: ,,Door veel vezels en eiwitten te eten, kun je de aanmaak van ghreline terugbrengen.”
Het resultaat is dat je minder snel honger krijgt en dus minder eet. Dat betekent minder calorieën die je lichaam moet verbranden. ,,Ja,” stemt Beuk in, ,,daar wordt je buikje wel blij van.” En, merkt hij op: ,,Dat betekent dus veel ‘mager’ vlees, vis, kip en soja.”
De juiste olie
Een andere stof die je kan helpen met gewichtsverlies, zijn omega-3 vetzuren. Verhoeff legt uit hoe dat werkt: ,,Ons lichaam heeft de juiste verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren nodig. Omega-3 vind je vooral in vis, schaal- en schelpdieren, en in mindere mate in vlees, groene bladgroente en lijnzaadolie. Omega-6 zit juist vaker in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, margarine, halvarine en bak- en braadvetten.” Het is niet ongebruikelijk om een tekort aan omega-3 te hebben, terwijl dat volgens Verhoeff wel belangrijk is: ,,Als deze vetzuren in gelijke verhouding in ons lichaam aanwezig zijn, werkt onze totale huishouding beter.” Dat helpt je makkelijker overgewicht verliezen. Let hierop in je koken, of haal je extra omega-3 uit een supplement van goede kwaliteit.
Eigen keuken is het beste
De beste manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen, blijft volgens Beuk gewoon zelf koken. ,,Vers koken scheelt een heleboel. Laat fabrieksvoer staan en vul jezelf met de juiste vitamines en mineralen. Ook frisdranken en veel zogenaamd gezonde vruchtensappen lopen over van de suikers waar ons buikvet gek op is. Drink vooral meer water. En zeg vaker 'nee’ tegen al dat zoet.”
Sport en slaap je slank
Goed eten is belangrijk, maar wie serieus aan zijn buik wil werken heeft meer nodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van voldoende slaap? Verhoeff: ,,Tijdens je slaap vindt er in het hele lichaam een grote schoonmaak en heling plaats. Volledig tot rust komen en geestelijke ontspanning hebben dus een goede werking op de vetverbranding.”
Een goede manier om 's nachts diep in slaap te vallen, is overdag voldoende bewegen. ,,Met krachtsporten krijg je veel vet weg", weet Verhoeff. ,,Maar het gaat echt om de combinatie van sporten, rusten en eten. Je kunt sporten wat je wilt en heel veel spieren kweken, maar met de verkeerde voeding krijg je dat laatste laagje vet op de buik echt niet weg.”
Voor iedereen die op zoek is naar een recept dat goed vult, de buik strak houdt en de spiermassa ondersteunt, heeft Beuk een recept klaarliggen. Lekker én makkelijk te maken!
Platte Buik Shake
Ingrediënten:
100 g magere kwark
100 g kidneybonen (uit blik)
30 g walnoten
30 g ongezouten amandelen
2 eetl. lijnzaad
1 eetl. olijfolie
100 ml versgeperst sinaasappelsap
1 eetl. limoensap 2 eetl. honing
6 muntblaadjes 6 ijsblokjes mespuntje zout
Bereiding:
Pureer alle ingrediënten in een blender in 3 minuten tot een stevige shake.
Voedingswaarde:
Energie: 895 kcal (pp: 447,5 kcal)
Koolhydraten: 69,9 g
Eiwitten: 30,1 g
Vetten: 51 g (vv: 4,9 g)
Vezels: 14,3 g
Kok Ramon Beuk schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Lekker Beter. Ze willen hiermee mensen bewuster laten eten en maximale laten prestaties met de juiste voeding.
Ramon Beuk geeft in de videoserie Da’s Handig tips en trucs om je eten nog lekkerder te maken:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KOMT EEN KOK BIJ DE DOKTER
Eten tijdens je zwangerschap: sterk voedsel voor een gezonde baby
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. In deze laatste aflevering: het beste eten voor tijdens de zwangerschap. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Komt een kok bij de dokter
Eten als je een dagje ouder wordt: let op dat je deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: stevige botten, een goede bloedsomloop en meer. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer