Onverwachte winnaar van Heel Holland bakt: ‘Een droom die uitkomt. De zevende hemel’
met videoBij de finale van Heel Holland bakt kwam niet de meest constante kandidaat als winnaar uit de bus. De overwinning was voor een deelnemer die indruk maakte door alleen al de hele tijd te genieten van het bakavontuur, zo zagen zondag ruim 3,1 miljoen kijkers. ,,Ik had het nooit verwacht.’’
Het was een bijzondere finale van de tiende editie van Heel Holland bakt. Ten eerste omdat er vier finalisten aantraden in plaats van drie. Zineb was bij de halve finale ziek en kreeg nog een kans om te schitteren. De oplossing voor haar afwezigheid was een week eerder dat niemand naar huis hoefde.
Zineb kwam bij de eerste finaleopdracht meteen sterk terug door de beste teckel te fabriceren van chocolade. ,,Deze wint, want die lijkt het meest op Nhaan”, oordeelde jurylid Janny van der Heijden. Haar ruwharige teckel scharrelt altijd rond bij de opnames van het razend populaire bakprogramma.
Bij het uren durende slotstuk was iedereen aan het einde van zijn Latijn. Zelfs Jan, die meestal heel snel werkte, riep dat hij het allemaal nooit af zou krijgen. De bakkers moesten véél maken. Hij kon het allemaal niet voor elkaar boksen. Amel was allang blij dat ze in de finale stond en was daarom al winnaar, vond ze. Mercedes was ook vooral dankbaar voor alles wat het bakken met zich meebracht. Zineb was de enige die vol zelfvertrouwen bleef.
Je bent een aardige man
‘De weg naar geluk’ van Mercedes kreeg van de jury lof voor haar decoraties. Robèrt van Beckhoven stond versteld van haar hazelnootschuimtaart. Ook haar bolgebakjes en petit fours waren prima. Het ‘Bosfeest’ was niet des Jans, zag de jury meteen. Zijn taart was erg lekker en rijk van smaak, vond Van der Heijden, maar zijn schuim was plakkerig en er ontbrak iets hartigs. ,,Ik weet niet, ik had mijn dag niet”, zei Jan zelf.
Zineb had een ingetogen feestje gemaakt, maar de jury had nog wel wat kritiekpuntjes. De soesjes waren knap gemaakt. De ‘Arabische nachten’ van Amel maakten indruk met de donkerblauwe toren en de lamp van Aladdin. Van der Heijden sprak van ‘een explosie van smaken’.
Jij had vanaf het begin al goede papieren, ook al door je naam
,,Het is raar gelopen", vond Van der Heijden. Normaal gesproken zou het Jan zijn geworden. Hij kreeg niet voor niets driemaal de speld opgespeld omdat hij Meesterbakker van de week was geworden. ,,En vandaag liep alles mis bij hem.”
Jan was de man die werk afleverde van constante kwaliteit. Hij was meestal op tijd - of zelfs ruim op tijd - klaar. En behulpzaam was hij ook: nooit te beroerd om de andere bakkers even te helpen. Zelfs in de halve finale hielp hij Mercedes en Amel met hun combinatietaarten: door bijvoorbeeld even karamel te maken. ,,Weeg maar af, dan maak ik het voor je”, riep hij naar Mercedes. ,,Komt goed.”
,,Dat doe je altijd, hè. Je bent een aardige man”, merkte André van Duin later op. Zelf zou hij ook best zo willen helpen. ,,Maar aan mij heb je niks.”
Amel had fantastisch gewerkt tijdens de finale. ,,Een achtbaan. Een puinhoop eigenlijk. Er lag van alles op de grond”, aldus Van Duin na afloop. En Zineb had een eigen karakter, vond de jury. Voor haar had Van Duin een zwak. Mercedes maakte indruk, alleen al door de hele tijd te genieten van haar bakavontuur. Het was moeilijker dan de jury had gedacht. ,,Jij had vanaf het begin al goede papieren, ook al door je naam”, aldus de presentator. ,,Dat onzekere was helemaal niet nodig.”
De winnares was Mercedes. Die had de lekkerste smaken en de mooiste decoraties, meldden de juryleden.
De Rotterdamse was overdonderd. ,,Ik had het nooit verwacht. Een droom die uitkomt. De zevende hemel.”
De finale was met ruim 3,1 miljoen kijkers het best bekeken programma van zondag.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Burgerboeren krijgen steun voor nieuwe manier van voedselvoorziening, maar grond blijkt struikelblok
Initiatieven voor de opzet van burgerboerderijen komen moeizaam op gang. Struikelblok voor deze nieuwe vorm van voedsel verbouwen is het verwerven van land om op te boeren. ,,Wil je wat goeds van de grond krijgen dan moet je toch voor 20 tot 25 jaar grond kunnen gebruiken.”Lochem, Ede -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer