Ook jodenkoeken krijgen een nieuwe naam: 'We hoefden er maar twee letters af te snoepen’
Koken & etenDe gele blikken gevuld met de overheerlijke jodenkoeken, wie kent ze niet? Sinds kort hebben de koeken een nieuwe eigenaar, bakkersfamilie Pater. De koeken blijven even lekker, maar krijgen wel een nieuwe naam: Odekoeken.
Delen per e-mail
Na het schrappen van de omstreden negerzoen (heet sinds 2005 Buys Zoenen) en de perikelen rondom de moorkop, krijgt ook de jodenkoek een andere naam. Eentje die meer bij deze tijd past, aldus de nieuwe eigenaar van de koekfabriek. ,,We zijn een familiebedrijf en we hechten veel waarde aan sociaal en duurzaam ondernemen”, vertelt directeur human resources Renee Pater. ,,We kochten Davelaar op en wilden de koeken graag terughalen omdat het een mooi merk is met een mooie historie, maar we wilden wel ons steentje bijdragen aan een meer inclusieve maatschappij door de naam van de koek aan te passen.”
Van buitenaf was er weinig druk om de naam te wijzigen, aldus Pater. Volgens haar is het ‘logisch’ dat de naam aangepast wordt. Waarom de koeken eerst jodenkoeken heetten, was voor de familie onduidelijk. ,,‘Odekoeken’ vonden we een mooie, ludieke naam waarmee de koeken nog steeds herkenbaar zijn. En dat allemaal door maar twee letters van de originele naam af te snoepen”, aldus Pater.
Kleine bakkerij in Alkmaar
De koeken van Davelaar gaan terug tot 1883, toen een familiebedrijf de koeken bakte in een kleine bakkerij in Alkmaar. Met de herintroductie van de bekende koek in blik besloot Davelaar een 100 procent plantaardig recept te gebruiken: Zeeuwse bloem, basterdsuiker en margarine. Ook worden ze plasticvrij verpakt.
Davelaar Odekoeken zijn vanaf 22 februari te koop bij Deen supermarkten. Een blik Davelaar Odekoeken bevat 20 koeken. Naast de originele Davelaar blikken komt er deze maand ook een speciaal verzamelblik in de schappen, ter ere van deze nieuwe stap in de geschiedenis van de koek. De speciale blikken zijn in een gelimiteerde oplage exclusief bij Deen supermarkten verkrijgbaar.
De stap past in deze tijd. Het Rijksmuseum besteedt aandacht aan ons slavernijverleden en Zwarte Piet ligt al jaren onder vuur. Op alle katholieke scholen stond vroeger een ‘knikkend negertje’. ,,Gooide je er een dubbeltje in, dan knikte het negertje als teken van dankbaarheid’’, zei Ineke Strouken, destijds traditiedeskundige en oud-directeur van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIES) tegen deze site in 2018. ,,Die dingen zijn ook weggehaald.’’
De exacte herkomst van de naam ‘jodenkoek’ is onbekend. Mogelijk is de koek vernoemd naar een joodse bakker. Bakkerij Lotus Bakeries uit Geldrop, die de koeken bakt onder de naam ‘Echte Enkhuizer jodekoek’, zegt desgevraagd eveneens een naamsverandering te overwegen. ,,Onze koek komt voort uit een joodse traditie van het begin van de twintigste eeuw en is een historische naam. Maar wij erkennen dat de naam in de huidige tijd mogelijk tot gevoeligheden kan leiden”, laat een woordvoerder weten. Om die reden is de bakkerij recentelijk met een traject begonnen om te onderzoeken of er een naamswijziging moet plaatsvinden en wat het zou moeten worden. Wanneer hier een besluit over wordt genomen is nog niet bekend. Vorig jaar paste de HEMA de naam van moorkoppen aan naar chocoladebollen, omdat de naam niet meer bij de tijd zou passen.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans. -
Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.” -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk. -
Koken & eten
Dit is waarom je zuinig moet zijn met sojasaus
Sojasaus is een populaire Aziatische smaakmaker. Bij de sushi, door je wokgerecht, in de marinade van je vlees: de saus - gemaakt van gefermenteerde sojabonen - voegt aan veel gerechten extra veel smaak toe. Toch kun je er beter niet te scheutig mee zijn, waarschuwt het Voedingscentrum. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen.
-
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
PREMIUM
De hete sauzen van broers Freek en Stan zijn ‘hot’ in heel Europa: ‘We krijgen zelfs dankbetuigingen’
Een misverstand wil Freek Raijmakers (31) graag uit de wereld helpen. Bij hete saus draait het niét alleen om hitte. ,,Smaak is uiteindelijk belangrijker dan pittigheid.” Raijmakers kan het weten: Samen met broer Stan bedient hij vanuit Asten liefhebbers van hete saus in heel Europa op hun wenken. Webshop Heatsupply begon als een gok van twee broers, maar is serious business. -
PREMIUMKoken & eten
Nieuw medicijn tegen obesitas: ‘Gewichtsverlies van meer dan 20 procent mogelijk’
Een medicijn tegen obesitas? Daar kijken veel mensen (binnen en buiten de medische wereld) halsreikend naar uit. Een nieuw, grootschalig onderzoek lijkt uit te wijzen dat er een vorm van medicatie is gevonden die bij een deel van de patiënten helpt.