Volledig scherm
Marco Bastiaanse: ,,De tijd van de gefrituurde plak kaas is toch wel geweest." © Ruben Oreel

Ook zonder vlees of vis kun je lekker eten

Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees, om het belang van vegetarisch eten onder de aandacht te brengen. Zeeuwse koks spelen daarop in. ,,Het is niet zomaar wat kaas en groenten bij elkaar gooien."

Zelf is Marco Bastiaanse, chef-kok van Badhotel Domburg, geen vegetariër. ,,Maar ik eet wel regelmatig vegetarisch. We kunnen niet met z'n allen onbeperkt van de vleeshoop blijven eten. Daarom kun je beter twee of drie keer per week vlees of vis eten, maar dan kwalitatief goed, dan dat je zeven dagen per week met de kiloknaller aan de haal gaat."

Plak kaas

Het Badhotel is een van de deelnemers aan de Week Zonder Vlees. Het heeft standaard al twee voor- en twee hoofdgerechten voor vegetariërs op de kaart staan. ,,We willen toch aantonen dat je ook zonder vlees of vis prima kunt eten", zegt Bastiaanse. ,,Bij sommige mensen zit nog steeds de gefrituurde plak kaas in gedachten als het vegetarische hoofdgerecht, maar die tijd is toch wel geweest."

De vraag is groeiende, merkt de chef-kok. ,,Daardoor worden onze mogelijkheden ook wat groter. Je wordt een beetje gedwongen om anders tegen eten aan te kijken. Je gaat andere ingrediënten en bereidingen zoeken. Daardoor kom je weer op nieuwe ideeën. Dat is alleen maar goed, want zo ontwikkel je je als kok verder."

Vegetarische hamburgers

,,We hebben elke week een ander vegetarisch menu en ook altijd wat losse gerechten", zegt Kees Westveer uitbater van Restaurant Het Stadhuis. ,,En er zijn altijd vegetarische hamburgers. Die maak ik zelf, van zilvervliesrijst en zwarte bonen. Dat is ontzettend lekker."

Volledig scherm
Kees Westveer: ,,Je kunt de kwaliteit van de kok herkennen aan zijn vegetarische gerechten." © Peter Nicolai

Vaste gasten

Westveer noemt vegetarisch koken een uitdaging. ,,Het vergt wel veel creativiteit. Het is niet zomaar wat kaas en groenten bij elkaar gooien. Je moet er bijvoorbeeld ook op letten dat mensen bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. Ze zeggen altijd: je kunt de kwaliteit van de kok herkennen aan zijn vegetarische gerechten."

,,Of ik zelf vegetariër ben? Helemaal niet. Ik ben een echte carnivoor. Maar thuis eet ik regelmatig vegetarisch, gewoon omdat het lekker is. Het is gewoon een leuke afwisseling."

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.