Op Kitkat en bouillonblokje van Maggi staat straks hoe (on)gezond ze zijn
Voeding- en snackbedrijf Nestlé heeft besloten ook de Nutri-Score te gaan gebruiken. Dat betekent dat op de Wagner-pizza's, de KitKat, de Nuts en de Rolo komt te staan hoe gezond of ongezond ze zijn. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.
Eerder maakte Albert Heijn bekend dit logo te gaan gebruiken. De Consumentenbond ijvert al langer voor het gebruik van de duidelijke manier om aan te geven hoe gezond een product is. Nestlé verwacht dat het twee jaar nodig heeft om het label in te voeren. Het bedrijf begint met landen die de Nutri-Score al hanteren, zoals België.
De Nutri-Score is een label met vijf letters (A tot en met E) en vijf kleuren dat de voedingswaarde van een product samenvat. Het is sinds april in België te vinden op verpakkingen. Frankrijk en Spanje voerden het label respectievelijk in de herfst van 2017 en in november 2018 in. ,,Het is zeer duidelijk: het is niet mogelijk om voor alle producten een A te hebben”, aldus algemeen directeur Pierre-Alexandre Teulié van Nestlé Frankrijk. ,,Maar een doelstelling die we redelijkerwijze voor ogen mogen hebben, is de beste te zijn in elke categorie.”
Nestlé, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo en Mondelez waren tot vorig jaar bezig met een ander label, gebaseerd op het Britse ‘stoplichtsysteem’. Daar zijn ze vanaf gestapt.
Bewijs
Europeanen willen steeds meer weten wat er in de voeding en de dranken zit die ze consumeren
Volgens Marco Settembri, CEO van Nestlé voor Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, bewijst de steun voor de Nutri-Score hoe groot de toewijding van zijn bedrijf aan goede voeding en bewuste keuzes is. ,,Het is ook een kwestie van transparantie. Europeanen willen steeds meer weten wat er in de voeding en de dranken zit die ze consumeren. We willen hen zo snel mogelijk eenvoudig te begrijpen voedingsinformatie aanbieden. Wetenschappelijk bewijs en toenemende steun van consumenten laten zien dat de Nutri-Score een oplossing is die werkt in continentaal Europa.”
Foodwatch, dat de voedingsindustrie scherp in de gaten houdt, laat weten de ommezwaai toe te juichen. In een statement dat ze vanmiddag verspreidde stelt de organisatie: ,,Nu het grootste voedingsbedrijf ter wereld erachter gaat staan, kan dit een stroomversnelling betekenen.”
De bedrijven moeten wel oppassen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil het liefst een systeem voor de hele voedingsindustrie: ,,Het is geen slimme zet van de bedrijven om op de zaken vooruit te lopen.”
Foodwatch vindt die houding moeilijk te verkroppen. ,,Het is ongehoord dat note bene onze eigen overheid de Nutri-Score tegenwerkt. Nu we na jaren tegenlobby eindelijk weer kans maken op een verplicht Europees kleurenlogo en zelfs bedrijven schoorvoetend meedoen, is het Ministerie er vooral destructief in plaats van constructief mee bezig.”
Natuurlijk willen we allemaal gezond leven en er goed uitzien, maar toch staat dit elk jaar opnieuw boven aan ons lijstje goede voornemens. Waarom dat niet lukt, die je in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Zelfs gezond ogende tussendoortjes blijken bijna altijd te zoet of te vet
Een pindakaasreep of een mueslireep lijken best gezond. Toch zijn ze vaak te vet en te zoet. De Consumentenbond laat met een nieuwe methode in één oogopslag zien hoe goed (of slecht) een snack in werkelijkheid is. -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen. -
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
Trappistenbieren nu buiten abdijen te proeven - met de zegen van de monniken
Twaalf cisterciënzersabdijen brouwen erkend trappistenbier. Binnen de abdijmuren en al eeuwenlang. Toch kregen recent pas twee jonge Belgische ondernemers voor de allereerste keer toestemming van de abdijen om hun producten te gebruiken. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Wat Eten We Vandaag: Asian honey garlic potatoes
Asian honey garlic potatoes is een overheerlijk Koreaans bijgerecht. Oorspronkelijk wordt dit recept vaak gemaakt met chilipasta, maar in dit recept gebruiken we sriracha, een pittige chilisaus. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met paksoi. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.