‘Opkomst van voedselovergevoeligheden te wijten aan onze huidige maatschappij’
Koken & EtenJustin Bieber maakte onlangs bekend dat hij allergisch is voor gluten. Hij is lang niet de enige. Hoe komt het toch dat steeds meer mensen een bepaalde voedselintolerantie lijken te hebben?
Delen per e-mail
Voedselintoleranties staan in de belangstelling, maar zijn we werkelijk met z’n allen gevoeliger geworden voor pakweg lactose en gluten, of is het gewoon hip om intolerant te zijn? Volgens Christine Tobback, diëtiste gespecialiseerd in voedselintoleranties en pseudo-allergieën, is het niet toevallig dat er momenteel zoveel mensen door getroffen lijken te worden. Justin Bieber maakte afgelopen weekend via Instagram Stories bekend een glutenallergie te hebben, waardoor hij tot zijn spijt zijn geliefde Corona-biertjes voortaan moet laten staan.
,,De enorme opkomst van voedselovergevoeligheden is grotendeels te wijten aan onze huidige maatschappij. De toenemende stress, onzekerheid en verhoogde werkdruk dragen daaraan bij, maar ook de luchtvervuiling kan een oorzaak zijn waarom we die gevoeligheden ontwikkelen.”
Door stress komen stoffen vrij die onze levercapaciteit overbelasten
Het zouden vooral onze lever- en darmfunctie zijn die daar overgevoelig op reageren, vertelt Tobback. ,,Door stress komen stoffen vrij die onze levercapaciteit overbelasten. Voeg daar de luchtvervuiling bij en je lever raakt helemaal vermoeid. Daardoor kan dat filterorgaan, dat ons beschermt tegen toxiciteit, moeilijker stoffen verwerken die toegevoegd of van nature aanwezig zijn in onze voeding. Uiteindelijk wordt je vertering onder druk gezet en raak je verzwakt. Maar ook onze darmbewoners worden voortdurend aangevallen. Door stress en vervuiling vallen namelijk telkens goede bacteriën weg die ons normaal gezien beschermen tegen indringers die ons ziek kunnen maken.”
Te eenzijdig
Maar ook eenzijdige diëten werken volgens Tobback voedselintoleranties in de hand. ,,Voor een korte periode kunnen strenge en eenzijdige diëten helpen om af te vallen, maar op lange termijn kan het volgen van zo’n crashdieet funest zijn voor onze darmflora. Die kan pas optimaal werken als we zo gevarieerd mogelijk eten. Dat betekent eiwitten, koolhydraten en vetten. Dus rijst, pasta, aardappelen en wat brood in combinatie met wat vlees, vis, gevogelte, ei en kaas. Doe je dat niet, dan richt je blijvende schade aan je darmflora aan, waardoor je nog sterker op een intolerantie reageert of er soms een ontwikkelt. Hou je dus nooit te lang aan zo’n dieet. Bovendien volgen we al die diëten vaak veel te streng en leggen we ons beperkingen op die vaak niet nodig zijn. Je hoeft bijvoorbeeld helemaal niet glutenvrij te eten als je niet intolerant bent. Al die beperkingen veroorzaken alleen maar meer stress. En die stress zorgt voor bijkomende klachten zoals migraine, reuma en maag- en darm-problemen.”
En te gezond
Daarnaast krijgen ook steeds meer mensen last van verteringsproblemen omdat ze juist té gezond willen eten. Christine Tobback: ,,In principe kun je op elk voedingsmiddel reageren, maar hoe meer je van iets eet, hoe groter de kans. Dat kunnen ook heel onschuldige of gezonde voedingsmiddelen zijn zoals fruit, groenten en noten. Het lijkt misschien paradoxaal, maar veel personen krijgen net meer last omdat ze té gezond eten. Ze zetten te veel fruit en noten op het menu en kopen alleen het donkerste brood. Dat zorgt ervoor dat maag-darmproblemen en intoleranties getriggerd kunnen worden. Daarnaast schrappen we alle vetten en koolhydraten uit ons voedingspatroon. Brood-smeersels zoals pindakaas zijn uit den boze en salades worden alleen nog met azijn of citroen overgoten en met zo weinig mogelijk olie. Maar olie en broodsmeersel zijn net van cruciaal belang om darmfermentaties te onderdrukken en allergische reacties te verlagen.”
,,Verder kunnen maaggevoeligheid, een voorgeschiedenis van een doorgemaakte hepatitis of darminfectie evenals langdurig gebruik van antibiotica de kans op intoleranties verhogen. Het is ook goed om te weten dat intoleranties zich vaak op latere leeftijd ontwikkelen. Dat komt doordat de werking van enzymen, net zoals andere orgaanfuncties, achteruitgaan met de leeftijd.’’
Individuele zaak
Tobback benadrukt dat voedselintoleranties vooral een individuele zaak zijn. ,,Voedselovergevoeligheden moeten echt per persoon bekeken worden. Ga dus niet meteen het dieet van je beste vriendin volgen en vraag altijd raad aan een diëtiste. Op eigen houtje zomaar een dieet volgen kan op lange termijn voor problemen zorgen en je dus ook gevoeliger maken voor bepaalde voedingsmiddelen.”
Vet is een langzaam dodend vergif. Toch eten we maar al te graag een patatje met mayonaise, bitterballen bij een biertje of halen we een pizza als we geen zin hebben om te koken. Als we weten hoe slecht vet voor ons lichaam is, waarom eten we het dan? Professor Ravesloot vertelt in dit college waar onze vetzucht vandaan komt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Borrelhap met echte pieperwijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Een bezoekje van een bakgrage foodblogger maakt mevrouw Hamersma wat onzeker, maar meneer Hamersma heeft nergens last van. -
PREMIUMWetenschap
Waarom astronauten wijn meenemen als ze de ruimte ingaan
Wijn in de ruimte? Jazeker. In de laatste lading uit het International Space Station zaten twaalf flessen bordeaux en het was niet de eerste wijn die een reis in het heelal maakte. Voor wetenschappelijk onderzoek welteverstaan. -
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
Koken & eten
Glutenvrij eten kan schadelijk zijn voor je gezondheid
Heel weinig mensen zijn glutenintolerant, maar veel mensen denken dat ze het zijn. Niet zonder gevaar, want glutenvrij eten kan volgens verschillende experts schadelijk zijn voor je gezondheid. -
Koken & eten
Moe? Hoofdpijn? Arts zegt dat je met deze voeding je lichaam kunt resetten
Control-alt-delete, maar dan met je lichaam. De Belgische arts Servaas Bingé schreef een boek over het resetten van je lichaam. Tien dagen ban je alles wat het kleinste pijntje of ongemak in je lichaam kan veroorzaken.
-
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Tony's Chocolonely wil cacao-industrie (opnieuw) wakker schudden
Europese wetgeving is hard nodig om bedrijven in de cacao-industrie te verplichten misstanden zoals kinderarbeid en slavernij in hun keten aan te pakken. Dat stelt Tony's Chocolonely. -
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt.