Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Koken & EtenEen oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics.
Het duurt nog een paar weken, maar de frituurbranche is helemaal klaar voor Nationale Frikandellendag. Voor wie mee wil vieren: het is op 4 februari. Om deze feestdag op te vrolijken, hebben de snackbars een actie waarbij iedereen de vraag krijgt zijn frikpics op te sturen. Als bijdragen aan de frikandellencultuur, zo luidt de toelichting.
,,Beter dan carnaval”, vindt ook tv-chef Danny Jansen. ,,De vlag gaat uit die dag.” Hij is groot fan van frikandellen én aangesloten bij de facebookgroep Frikandel Speciaal Geeks. ,,Daar zie je alleen maar frikpics.”
Normaal gesproken houdt hij het niet bij eentje. ,,Ik haal altijd een triootje uit de vriezer. Lekker. Drie is meer dan genoeg.” Niet een tikje ordinair, zo'n frikpic-actie? ,,Het past wel bij de frikandel, vind ik.”
Het is goed om te zien dat er aandacht is voor alle soorten frikandellen
Hoe meer aandacht de frikandel krijgt, hoe beter, vindt Jansen, bekend van 24Kitchen. ,,Het is dé Nederlandse streetfood.” In zijn boek Vet Lekker vertelt hij hoe je zelf frikandellen maakt. Naar verluidt zouden we er jaarlijks 600 miljoen stuks van naar binnen werken.
De oproep om mee te doen aan de frikandellenfotowedstrijd komt van Frituurwereld.nl en het Nederlands Frituurcentrum in Veldhoven. ,,Het is goed om te zien dat er aandacht is voor alle soorten frikandellen”, zegt snackfan Eke Bosman, die op Instagram 100.000 volgers heeft. De naam van zijn account? Snackspert. ‘Lekker inclusief’ noemt hij de oproep.
Want er zijn er nogal wat, aldus de initiatiefnemers: culinaire frikandellen, loaded frikandellen en frikandellen speciaal, totaal of abnormaal. Frikandellen van oesterzwammen, andere plantaardige frikandellen, XXL-frikandellen of duurzame frikandellen met restvlees. En dan zijn er ook nog gladde frikandellen, ruwe frikandellen, gepaneerde frikandellen en frikandellenbroodjes.
Veel fans vinden dat er maar eentje de echte is: frikandel speciaal. De vleesstaaf is volgens hen op één correcte wijze te serveren, namelijk opengesneden en met uitjes en curry - geen ketchup en geen mosterd.
Verwarring met die andere pics
Echt een goed idee, vindt Snackspert. Zelf zet hij zo’n drie à vier keer per week een foto van een snack online. ,,Ik heb volgens mij de meeste frikpics van Nederland op het internet gezet.”
Gastropedia omschrijft de frikandel als een ‘hotdog aan de steroïden’. Frituurkenner Ubel Zuiderveld noemt de frikandel 'de Big Mac van de ongedeelde lage landen’. Ook in Vlaanderen is de snack namelijk de favoriet in de frituur, schetst de frituurbranche. Toen vorig jaar een tekort dreigde, zei Roel Theelen van grossier Bidfood tegen het Friesch Dagblad: ,,Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria.”
Omdat verwarring met die andere pics op de loer ligt, waarschuwen de frituurders om het netjes te houden. Wie wil meedoen, kan de foto tot en met woensdag 1 februari insturen. Op de site van frituurwereld.nl staat hoe je dat doet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
Wat Eten We Vandaag: Sperziebonen met spekjes en azijn
Boontjes met spek is een gouden combinatie. Geef het gerecht een extra dimensie door de toevoeging van krieltjes en appelstroop. -
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder. -
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelschotel bacon-ui
Aardappelen, maar dan net even anders. Deze ovenschotel met bacon en ui is comfortfood ten top.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUM6
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging