Over tsunami's van rood fruit

Afgelopen week kreeg ik een ingezonden brief over de punctuatie in mijn column. 'Fraîcheur', zo schreef de heer Van Opstal, dient te worden geschreven met een accent circonflexe want het is een Frans woord. Waarvan akte en waarvoor dank! De meeste ingezonden brieven hebben echter betrekking op mijn proefnotities. 

De meningen daarover zijn verdeeld.

Sommigen kunnen geen genoeg krijgen van 'tsunami's van rood fruit' en van wijnen 'met vettere fruitheupen'. Maar anderen vinden 'kruisbessengelei, grapefruitsap en passievruchten smoothie' volledig over de top. 

Lichtelijk over de top

Op zich snap ik de kritiek wel. Ik probeer mijn wijnen zo visueel mogelijk te omschrijven, zodat u een – misschien wel lichtelijk over de top – beeld krijgt van de stijl en smaak. Ik denk het u daarmee echter makkelijker te maken bij de keuze om een aanbeveling al dan niet te proberen. Daarom richt ik mij op de positieve kanten van een wijn; wijnen die mij doen denken aan uitwerpselen of okselgeur (ik drink zelden oude sauvignon blancs omdat ze me herinneren aan zweterige voetbalkleedkamers) selecteer ik niet.

Hoe dan ook, het probleem met wijn, net als met muziek, is dat de sensatie niet goed in woorden uit te drukken is. Zelfs niet voor specialisten. 

Complex

Ik denk dat ook Herman Gorter zou worstelen met het omschrijven van de complexiteit van bijvoorbeeld een gerijpte pauillac. En als hij er problemen mee zou hebben, wie zijn wij dan? Uiteraard kunnen we ons beperken tot het letterlijk omschrijven van wijnen naar wat ze zijn. Maar als ik elke wijn in mijn proefnotities slechts 'druivig' zou noemen, zou ik (en u) omkomen van verveling. Daarnaast is het écht zo dat elke wijn anders ruikt en smaakt.

Smaak is subjectief, en ieder van ons bewoont een uniek sensorisch universum, gebaseerd op persoonlijke ervaringen, kennis en associaties. Voor het schrijven van proefnotities gelden geen absolute regels, slechts meningen (waarvan sommige beter onderbouwd dan andere). Wat dat betreft is het beoordelen van een wijn écht anders dan punctuatie van een tekst. 

En weet u wat? Ik ben blij dat dat zo is. Reageren?Redactie.specials@gelderlander.nl

Mijn wijntip

Wie: Barricone Primitivo, Puglia IGT, Italië, 2016
Waar: €11,99 bij Bastion Malden, Rijksweg 126, Malden (www.bastionmalden.nl)
NIX18: Niet roken/drinken onder 18

Proefnotitie: Rijp parfum van rood en paars fruit, tabak en pruimedanten. Vet en vlezig in de mond met een stromend hart van bessen, kersen met een dienende houttoets. Ideaal bij wild en bief.

Volledig scherm
© vrij
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.