Paniek bij supermarkten is getemperd, maar rustig wordt het bij bezorging nooit meer
Koken & EtenWie vandaag boodschappen bestelt bij Jumbo of Albert Heijn, heeft ze morgen in huis. Wellicht de normaalste zaak van de wereld voor veel consumenten, maar dat was een jaar geleden wel anders. Aan het begin van de coronacrisis moesten supermarkten alle zeilen bijzetten om de boodschappen bij hun klanten te krijgen. Hoe staat het er nu voor?
Wie in maart vorig jaar een nieuwe online bestelling wilde plaatsen bij Jumbo, moest geduld hebben. Bezorgdiensten van supermarkten hadden het extreem druk, omdat nieuwe klanten zich wilden aanmelden en bestaande klanten méér bestelden.
Ruim een jaar later is bij Jumbo vandaag bestellen voor morgen gewoon mogelijk. ,,Afgelopen jaar is de vraag sterk toegenomen. We verwachten dat die verhoging structureel is. Steeds meer klanten ervaren het gemak van online boodschappen doen”, aldus woordvoerder Michiel de Ruijter.
Door de sterk toegenomen vraag is Jumbo het afgelopen jaar gestart met het leveren van boodschappen op zondag. ,,Daarnaast openen we diverse hubs door het land. Dit zijn centrale thuisbezorglocaties voor directe bezorging van boodschappen die het bezorgen vanuit de winkels overnemen.” Door de groei lag de online omzet van Jumbo in 2020 ruim 50 procent hoger dan het jaar ervoor.
Wakker geschud
Picnic zag de omzet het afgelopen jaar zelfs verdubbelen. ,,Het is een bijzonder jaar geweest. De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. Er is nu een grote groep klanten die zonder coronacrisis misschien pas over een paar jaar het online bestellen zou uitproberen. Eigenlijk is de toekomst dus dichterbij gehaald”, vertelt Picnic topman Michiel Muller.
Maar door de gigantische drukte worstelde ook Picnic vorig jaar met distributieproblemen. Doordat meer klanten meer bestelden, stond de capaciteit onder druk. ,,Nog steeds bestellen veel mensen veel boodschappen. Maar het idiote hamsteren van vorig jaar maart is nu wel weg. De mandjes met boodschappen zijn wel nog steeds groter, maar ik denk niet dat dit ooit nog stopt. De toekomst ligt bij bestellen.”
Vorig jaar stonden bij Picnic driehonderdduizend mensen op de wachtlijst, nu zijn dat er nog tweehonderdduizend. ,,We hebben vijfhonderd bezorgauto’s meer en hebben meer mensen kunnen aannemen uit bijvoorbeeld de horeca en de luchtvaartsector. Daarnaast werken we al sinds afgelopen zomer met coronazelftesten, waardoor het werk in onze distributiecentra gewoon door kon gaan”, aldus Muller.
Wachtlijst
Om aan de almaar groeiende vraag van de online consument te kunnen voldoen, moest ook Albert Heijn de capaciteit vergroten. ,,Over het algemeen kunnen klanten de boodschappen nu weer vandaag voor morgen bestellen. Er is geen wachtlijst voor nieuwe klanten”, meldt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.
Albert Heijn heeft de afgelopen 1,5 jaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de capaciteit. Zo werden er drie nieuwe locaties gebouwd waar de bestellingen verwerkt worden. ,,Hierdoor kunnen we de gegroeide vraag goed aan, want we zien dat nog steeds veel klanten de boodschappen graag thuis laten bezorgen.”
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Ceo van Schotse bierbrouwer betaalt ontevreden winnaars reclamestunt 470.000 pond uit eigen zak
James Watt, ceo van de Schotse bierbrouwerij BrewDog, heeft 470.000 pond uit eigen zak betaald aan de ontevreden winnaars van een ‘massief gouden bierblikje’ uit een reclamecampagne. Nadat de Engelsen massaal het bewuste bier hadden gekocht, bleken de blikjes niet van massief goud. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Koken & Weten
Zelf yoghurt maken kan in één nachtje: fermenteren maakt je eten lekkerder én gezonder
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 1: melkzuurfermentatie.
-
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta ‘Alfredo’ met kip en gedroogd eigeel
Pasta Alfredo is het pastagerecht met boter en Parmezaanse kaas en is vernoemd naar zijn bedenker: Alfredo di Lelio. De Italiaan maakte het recept meer dan honderd jaar geleden in zijn restaurant in Rome. Nog steeds smullen we van dit romige gerecht waar je instant een goed gevoel van krijgt. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit.