Plaagdier of lekkernij? Rivierkreeftvisser Jan vist ze met kilo's tegelijk
De Amerikaanse rivierkreeft is de nieuwe vijand van waterschappen. Het beestje hoort niet in Nederland maar vindt het er zo fijn dat ze zich explosief vermenigvuldigd hebben en ondertussen oevers slopen en inheemse flora en fauna oppeuzelen. Rivierkreeftenvisser Jan de Waard probeert er zoveel mogelijk te vangen. Hij verkoopt ze levend aan groothandels en restaurants.
De toptijd om ze te vangen zijn de zomermaanden. Dan loopt de 61-jarige De Waard twee keer per week langs zijn fuiken in de Krimpenerwaard. ,,Om de kreeften eruit te halen voor het te vol wordt en er veel doodgaan. Ook kan ik dan vissen die ook in de fuik terecht zijn gekomen er nog levend uitgooien.’’
Dertig kilo
Nu het kouder wordt, zijn de rivierkreeften minder actief. Toch heeft hij thuis in Lekkerkerk twee grote vierkante bakken en een emmer vol levende kreeftjes staan. Dertig kilo in totaal. De meeste beestjes hebben een warm rode kleur. Dat zijn Amerikaanse rode rivierkreeften. Maar er zijn er ook in een groengrijze tint. ,,Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften’', weet de beroepsbinnenvisser. ,,Die zitten hier ook, net als gevlekte en gestreepte variant.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Wat Eten We Vandaag: quiche met sardine en venkel
Deze quiche heeft een zoetzure smaak dankzij de vulling van ui, venkel en sardines. We gebruiken zelfgemaakt deeg. Geen zin of tijd om je eigen deeg te mixen? Koop dan bevroren bladerdeeg. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
De Bali Burger van Ferliyan (42) is de lekkerste van Nederland: ‘In één hap proef je alle smaken’
De Lekkerste Burger van 2023? Die heet de Bali Burger en is te vinden bij afhaalrestaurant Podomoro in Bunschoten-Spakenburg. Met zijn creatie won chef-kok Ferliyan Palimbong (42) het NK Lekkerste Burger. Al had het niet veel gescheeld of hij had helemaal niet aan de wedstrijd meegedaan. ,,Echt alles ging mis.”
-
PREMIUM
Bak jij al je eigen brood? ‘'t Is een kwestie van oefening baart kunst’
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in deze Week van het brood op de gunstige eigenschappen van het brood. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood? -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Allemaal aan de rivierkreeft in de strijd tegen invasieve exoten: ‘Ideaal hapje van de barbecue’
Al jaren neemt de populatie Amerikaanse rivierkreeften in Nederland toe. De invasieve exoot vormt een bedreiging voor Nederlandse diersoorten, de waterkwaliteit én in beperkte mate voor de dijken. Daar graaft het dier namelijk gaten in. Daarom roept organisatie Good Fish, die zich inzet voor duurzame visserij, iedereen op: eet rivierkreeft, ‘een ideaal hapje van de barbecue'.