De blauwe strip langs het schap geeft aan: in deze wijn zit geen alcohol.
Volledig scherm
De blauwe strip langs het schap geeft aan: in deze wijn zit geen alcohol. © De Beeldredaktie / Marco Okhuizen

Plus wil bewuste drinker verleiden met 0,0-wijnen

Koken & etenWijn zonder alcohol. Wijn met maar een beetje alcohol. Meer halve flesjes of juist grotere verpakkingen. Plus Supermarkten haalt alles uit de kast om de bewuste wijndrinker te verleiden. Alle 263 Plus-winkels krijgen deze week een nieuwe wijnafdeling, zo maken ze vanochtend bekend.

Quote

We helpen klanten minder te verspillen en bewuster met alcohol om te gaan

Voor mensen die nog moeten rijden. Voor sporters. Voor mensen die morgen weer vroeg op moeten. Biertjes met 0,0 procent alcohol zijn populair en op die trend speelt de wijnwereld in. Daarom ruimt Plus een flink deel van de ruimte in het nieuwe wijnschap in voor de wijn zonder alcohol. Voor varianten met een beetje alcohol is juist relatief minder plaats.

,,De alcoholvrije varianten zijn herkenbaar aan een blauwe strip langs het schap, zodat klanten niet hoeven te zoeken’’, zegt wijninkoper Elke Wolterink van Plus Supermarkten. ,,Net als bij alcoholvrij bier, dat ook enorm in populariteit is gegroeid. Mensen willen niet meer altijd alcohol drinken. Omdat ze nog moeten werken of autorijden.’’ Een andere mogelijke reden: onderzoeken die laten zien dat zelfs weinig drinken slecht voor je gezondheid is.

De nieuwe wijnen zijn onderdeel van een lijst veranderingen om in te spelen op trends zoals bewust drinken en duurzaamheid, zegt Wolterink. ,,We helpen klanten minder te verspillen en bewuster met alcohol om te gaan.’’

Het gaat om in totaal negen soorten: een bubbelwijn, een rode wijn, witte wijn en rosé van het merk Just en er is een ‘nosecco'-bubbelwijn. Zera heeft een ook bruisende wijn en daarnaast een chardonnay, een cabernet sauvignon en een rosé. 

Kleine flesjes

De schappen worden behoorlijk anders ingedeeld. ,,Tot nu stonden de wijnen gerangschikt per land. Nu gaan we indelen op smaak’’, legt wijninkoper Wolterink uit.

De ondernemers van Plus zijn bijeen in een hotelcomplex in Nijkerk om te spreken over de plannen voor het komende halfjaar. Speciaal voor hen is een voorbeeld-wijnafdeling ingericht, zodat ze precies zien hoe de wijn in hun winkel er straks uitziet. ,,We hebben een logischer opbouw gemaakt met onderop de goedkopere en bovenin de duurdere wijnen.’’

In het schap komen bijvoorbeeld meer kleine flesjes te staan. ,,Dan hoeven mensen restjes niet weg te gooien of een extra glas te drinken om de fles leeg te krijgen’’, zegt Wolterink. Het gaat vooral om flessen van 350 milliliter.

Een verrassende verandering: er komt veel meer keuze in wijntaps. Die dozen, in Engelstalige landen ook wel oneerbiedig ‘plonk’ genoemd, hebben het imago van veel-matige-bocht-voor-een-prikkie. Maar dat beeld is niet meer terecht. ,,De kwaliteit is echt enorm verbeterd. En het voordeel: een fles wijn moet je binnen een paar dagen opdrinken, maar bij een wijntap hoeft dat niet. Die kun je vier tot zes weken bewaren.’’

Er zijn prima wijnen voor weinig bij, maar ook chique versies die je zelfs mee kunt nemen naar een feestje zonder je te hoeven schamen, betoogt Wolterink. Zo is er een soort met een mooi houten kistje eromheen. Dat is ook meteen de duurste van het stel, met een prijskaartje van 20 euro voor 3 liter. De andere soorten kosten ongeveer een tientje.

Lees door onder de foto.

Wijn in dozen had altijd een belabberd imago, maar er zijn veel goede bij voor een mooie prijs, vindt Plus.
Volledig scherm
Wijn in dozen had altijd een belabberd imago, maar er zijn veel goede bij voor een mooie prijs, vindt Plus. © De Beeldredaktie / Marco Okhuizen

Proefavonden

Het lijkt erop dat steeds meer mensen zich interesseren voor wijn en zelfs cursussen volgen en aan proeverijen meedoen. Albert Heijn sprong vorig najaar in op die trend door buisjes wijn in een box te introduceren, speciaal voor proefavonden. Jumbo kwam in de herfst met 200 nieuwe wijnen die klanten met 25 procent korting konden uitproberen. Plus balanceert tussen al die ontwikkelingen en houdt daarbij ook nog rekening met het Preventieakkoord dat vanaf volgend jaar geldt.

Wijn schrappen is in elk geval geen optie: Plus heeft een reputatie hoog te houden. Voor het zevende achtereenvolgende jaar behaalt de keten dit jaar de titel Beste Wijnsupermarkt. Om die reden heeft elke winkel minimaal één medewerker die verstand heeft van wijn en die klanten kan adviseren als ze geen idee hebben wat ze moeten kiezen. Wolterink: ,,Veel mensen kiezen ervoor minder te drinken. Maar als ze dan wijn nemen, willen ze ook iets drinken waar ze enthousiast over zijn.’’

Dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam: