Volledig scherm
Heineken Now in Amsterdam. © Heineken

Proef met bierkoerier succesvol: pils ook elders thuisbezorgd

Zijn we na pizza’s en boodschappen aan de deur ook toe aan de bezorging van gekoeld bier? Heineken denkt van wel. De brouwer gaat nu in heel Nederland koud bier bezorgen.

De brouwer introduceerde de eigen bierkoerier vorig jaar al in Amsterdam onder de naam Heineken Now. Inmiddels wordt in het centrum van die stad binnen een uur na bestelling koud bier bezorgd.

Ondanks kritiek van de gemeente Amsterdam en voorvechters van alcoholpreventie blijkt het een doorslaand succes. Volgens Heineken maken 30.000 klanten regelmatig gebruik van de dienst. Heineken wil uit concurrentieoverwegingen niet zeggen hoeveel bier er precies is besteld.

De bierkoerier gaat nu als Drinkies de rest van het land in. Alleen niet als flitsbezorger. ,,In de rest van het land gaan we voorlopig met PostNL de volgende dag bezorgen”, zegt een woordvoerder van Heineken Nederland. ,,Afhankelijk van het succes kunnen we dan besluiten om in andere steden ook per uur te bezorgen.”

Gekoeld bezorgen

Heineken wordt de eerste landelijke bierbezorger. De brouwer probeerde de bezorging eerder via Thuisbezorgd en Deliveroo, maar kiest nu voor PostNL. Die bezorgservice kwam vorig jaar met gekoeld transport, dat ook voor onder meer Ekoplaza en Marley Spoon bezorgt, als antwoord op boodschappenbezorgers. Heineken haakt daar nu bij aan.

In Amsterdam blijft de bezorging in handen van de fietskoeriers van TringTring en avondwinkels Sterk en Nightbite. Omdat die ook op straat en in het park bezorgen, beklaagde de gemeente zich vorig jaar over de plannen. Buitenbezorging zou de kans op misbruik en overconsumptie vergroten en niet bijdragen aan een gezondere samenleving.

Verzet van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid Stap leidde vorig jaar tot Kamervragen, maar daar kwam niets uit. Volgens het kabinet rijden bezorgrestaurants immers ook al met gekoeld bier rond, hoewel dat altijd in combinatie met voedsel is. Bezorgplatforms als Thuisbezorgd hebben bierkoeriers aan de kant gezet.

Naast in Nederland loopt Drinkies inmiddels ook in Vietnam, Mexico, Maleisië en Egypte. De naam komt uit Egypte waar Drinkies al sinds 1998 als slijterijketen bestaat. Detail: in Maleisië moet de besteller niet alleen aantonen ouder te zijn dan 21, maar ook dat hij geen moslim is.

Het beste bier van vorig jaar was niet van Heineken. Van welk merk wel, dat zie je in onderstaande video: