Professor kookt maaltijd van ‘oudste recept ooit’: ‘Wel tomatensaus gebruikt in plaats van bloed’
Koken & etenEen Britse professor heeft naar eigen zeggen een maaltijd bereid met een recept van ver voor Christus. Bill Sutherland deed er verslag van op Twitter. ‘Ik heb een beetje vals gespeeld en tomatensaus gebruikt in plaats van schapenbloed.’
Delen per e-mail
‘Ik wijt het aan de lockdown, maar om de een of andere reden besloot ik een Babylonische maaltijd te bereiden van het recept dat je aan de rechterkant ziet op het tablet’, begon Sutherland, conservatiebioloog aan de universiteit van Cambridge, een reeks tweets.
Hij doelde op een kleitablet uit 1750 voor Christus, dat volgens hem een van de oudste recepten ooit weergeeft. ‘Het was best goed. Het beste Mesopotamische dat ik ooit at’, schreef Sutherland met een knipoog naar influencers die op sociale media hun eetavonturen beschrijven in soortgelijke bewoordingen.
Het eerste onderdeel was een lamsstoof. ‘Dit was simpel en heerlijk. Paar gerstkoekjes erin verbrokkeld die mijn dochter Tessa maakte, wat voor een rijke, zalvige saus zorgde. Gekneusde prei en knoflook bovenop gaven het een scherp randje.’ Daarbij at hij ‘tuh’u’, een ander vleesgerecht. ‘Vond dat dit er geweldig uitzag en vol van smaak was. Denk dat ik het iets langer had moeten koken om het meer uit elkaar te laten vallen.’
Schapenbloed
Na een gerecht met gefruite prei en lente-ui, gebakken met zuurdesemkruimels, was het tijd voor ‘elomite-bouillon’. Daarvan paste de professor het recept een beetje aan. ‘Oké, ik heb een beetje valsgespeeld en tomatensaus gebruikt in plaats van schapenbloed. Vreemde, maar heerlijk dikke soep vol smaak.’
Sutherland sloot zijn berichten af met de mededeling dat recepten een serieus en fascinerend onderdeel zijn van archeologie, maar dat hij het alleen voor de lol deed. De recepten vond hij in de Yale Babylonian Collection (hij las dus niet echt van het tablet).
Zijn berichten werden de afgelopen twee dagen meer dan 50.000 geliket en bijna 14.000 keer gedeeld. Leuk idee voor een restaurant, luidt een van de reacties. ‘Bestel met dit tablet.’
Experimenten met koken: meer mensen houden ervan. Boswachter Mark laat zien of je een ei kunt koken op een hete dag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
koken & eten
Coronacrisis geeft maaltijdboxen een enorme boost
Steeds meer consumenten kiezen voor gemak en laten hun spullen thuisbezorgen. Zo ook hun dagelijkse boodschappen. Inkomsten van verkopers van maaltijdboxen tijdens de coronacrisis zijn nooit zo hoog geweest, laten cijfers van ABN AMRO zien. -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel. -
PREMIUMKoken & eten
Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’ -
PREMIUM
Lokale bierbrouwers proberen hoofd boven water te houden: ‘Er zal 15.000 liter bier weggegooid moeten worden’
Net als in de rest van de horecasector is het aanpoten voor de bierbrouwers in deze regio. Klagen willen ze eigenlijk niet, maar bij velen is de nood hoog. ,,We zullen 10.000 tot 15.000 liter bier moeten vernietigen.” -
Koken & eten
We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie.
-
Wat Eten We Vandaag: Ras El Hanout zalmtaco’s met tzatziki
Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Deze kruiden geven de zalm een intense smaak en daarom voegen we als tegenhanger een frisse zelfgemaakte tzatizki toe. Geniet van deze smaken. -
Wat Eten We Vandaag: Pompoen-plaattaart met chipolataworstjes
Een plaattaart is supersnel klaar en je kan er van alles op doen wat je lekker vindt. Een handig gerecht om je restjes in te verwerken! Wij kiezen deze keer voor pompoen en chipolataworstjes. Dit recept is niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook heerlijk als borrelhapje. -
Koken & eten
Willen supermarkten echt dat we gezond eten? Dan kunnen ze dat de komende twee jaar bewijzen
Hoe belangrijk vinden supermarkten de gezondheid van hun klanten? Verleiden ze ons vaker met fruit en groente of juist met chips, frisdrank en bier? Om die vragen draait een nieuw onderzoek dat moet leiden tot een lijst van gezonde en minder gezonde supermarkten. ,,We kijken ook naar de winkels. Staat er een rekje snoep bij de kassa of staat er iets anders?’’