Volledig scherm
Hotel Nimma. © Paul Rapp

Restaurant Nimma is een fijne cocon

over de tongVan een lelijk oud kantoorpand een leuke en warme plek maken, waar je ook nog lekker eet. Als dat lukt, heb je een streepje voor bij mij. 

Het pand an sich ziet er niet uit. Heel vroeger werden hier ontzettend veel papieren in mappen werd gedaan. Meer reuring kwam er toen krakers hier hun feesten gaven. En nu voelt het, als je binnen komt, als een hippe plek met reuring zonder overdreven hipstergedoe. 

De grote ruimte waar je binnen komt, heeft links de receptie van het hotel. In niets voelt het als een lobby van een hotel. De balie is er wel, maar de kilheid die hotelbalies vaak hebben, is geheel achterwege gelaten.  En of je nu wel of niet een kamer boekt, let vooral even op die knipperende balie. Het is niet overduidelijk, maar die knipperende lichtjes op de receptie vertellen een boodschap. Het weer komt voorbij, de datum en tijd maar ook de actuele sportuitslagen. Op verschillende plekken heb je tafels met stoelen of zitjes met luie stoelen en bankstellen. En planten, ontzettend veel planten die een soort jungle-gevoel geven.

Er staat nergens dat het eetgedeelte achterin is, maar dat voelt logischerwijs wel zo.  Met een opgewekt hoi word ik verwelkomd, waar ik ga zitten mag ik zelf weten. Het is voor mij een late lunch en tevens een soort van vroeg diner, maar dat is bij Hotel Nimma geen probleem.  Overigens schijnt Nimma een soort koosnaampje te zijn voor de stad Nijmegen. 

Soep van de dag

Ik eet als eerste de soep van de dag. Op een fraai bord, dat doet denken aan grootmoeders servies, serveert de vrolijke bediening een wortelgembersoep. Het bestek volgt de soep, maar dat deert hier niet. De soep is vol en romig, precies de soep die je wilt eten als het buiten guur is. De soep is gebonden door de groenten te laten trekken en de courgette is later toegevoegd en beetgaar. De gember proef je, maar blijft mooi in harmonie met de zoete wortel. Het is gewoon een zalig bord soep.

Hotel Nimma ligt aan het einde van de Weurtseweg. Dat is best een eindje van de stad, zeker 20 minuten lopen, maar je zit wel weer dicht bij het wandelgebied van de Ooijpolder en het Honigterrein waar geregeld wat te doen is. De directe omgeving van het restaurantgedeelte is echter wel desolaat en leeg, zeker op een gure dag. Binnen is ingericht met zeecontainers, een basic houten tribune en veel tweedehands ogende spullen. Al  met al voelt het alsof ik in een strandtent eet. Beschut tegen de elementen in een lekker warmgestookte cocon. 

Ik eet een salade met zalm. Opnieuw een vintagebord met mooie zalm en daar boven op een prima avocado in schuiven. Wat niet oogt en eigenlijk ook niet smaakt, is de garnering met aardbeien. Die moet je sowieso niet serveren in de winter, laten we die gewoon zomerkoninkjes laten zijn. De schaafsels van ingelegde komkommer zijn subtiel zoetzuur en de rode ui is lekker gemarineerd waardoor de scherpte eraf is.  

Mijn gast eet een burger. Die ligt op een goed vers broodje, die echter wel hard en hoog is, waardoor de burger eten zonder bestek onmogelijk is. De burger is waanzinnig lekker. Het vlees is mooi rosé gegrild,  de ketchup zoetig, de komkommer zoetzuur en het klein beetje bacon geeft nog iets extra hartigs.  Eigenlijk is het de perfect combinatie tussen zoet en zuur en hartig. Samen met het krokante van het broodje is dit een topburger.

Zeecontainer

Volledig scherm
De cijferlijst voor Nimma. © dg

De bediening keuvelt gezellig met de kok in de keuken. De bar, ook gebouwd van een zeecontainer, staat prominent in het restaurantgedeelte en daarachter zie je de keukenbrigade aan het werk. De hamburgers worden hier met de hand gekneed, gekruid en gevormd, zie ik. En dat proef je dus terug. 

De appeltaart, een van de zoetigheden op de kaart, wordt ook zelfgebakken, want die staat nog in de oven als ik die bestel. Midden op de middag zijn eigenlijk de toetjes van de dessertkaart nog niet te bestellen, maar de keuken is heel flexibel en maakt graag 2 desserts. 

De brownie op mijn bord is nog warm en heeft flinke klodders gezouten caramel op zijn knapperige dakje. Dat kan niet mis gaan eigenlijk.  Lekker met wat vanille-ijs op het bord. 

Het dessert van mijn gast is opnieuw een voltreffer. Onder ligt mousse van witte chocolade, daarbovenop aardbeienmousse en vanille-ijs dat de perfect temperatuur heeft. Samen met de crumble op het  bord en de stroperige balsamico lijkt het op een strawberry cheesecake van een hele goede bakker. 

Conclusie 
Hotel Nimma is een erg leuke plek om wat te eten. De maaltijden zijn zorgvuldig gekookt. Heel geschikt voor liefhebbers van de goede vegetarische keuken, maar een hamburger maken kan deze kok ook. Echt een aanrader dus. En handige plek om wat af te spreken als je allebei onderweg bent want parkeren kan er gratis op eigen terrein.

De kaart 

De menukaart heeft vooral een erg leuk assortiment starters. Van bisque met coguill tot dimsum van gamba & gember, lente-ui rode peper en kippenconsomé, beide 9 euro.

De kaart is niet enorm, maar toch, zoals gezegd voor vegetarische genoeg keuze en niet zo voorspelbaar.

De kinderkaart is bescheiden, maar ze hebben wel de keuze uit 2 fatsoenlijke gerechten. Hier blijven ze ver weg van de kipnuggets met frieten.

Hamburgers uit Hamburg
Toen eind negentiende eeuw veel Europese emigranten naar Amerika reisden, was dit geregeld via het Duitse Hamburg. Hier aten ze frikandellen, gemaakt van gehakt, vermengd met brood en uien. Omdat het snel en goedkoop te bereiden was, werd dit gerecht snel populair in de Amerikaanse havensteden en verkocht onder de naam Hamburger steak. Wie de eerste was, is niet duidelijk. De Deense kok Louis Lassen, met zijn lunchkraam Louis' Lunch uit New Haven (Connecticut), zou in 1895 weleens de eerste kunnen zijn geweest die zo'n hamburger steak in een broodje opdiende. Maar anderen claimen die eer ook. De hamburger werd snel populair. Dit succes was te wijten aan het feit dat je nu een vleesgerecht had dat lopend gegeten kon worden, zonder bord en zonder bestek. Fastfood dus.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.