Volledig scherm

Rib eye met gepofte zoete aardappel

Doe eens gek, geniet van het leven. Waarom zou je een goede steak alleen in het weekend eten als dit supersnel en lekker doordeweeks te bereiden is. Een rib eye is een van de weinige items die liever uit de pan dan van de grill wordt gegeten. In een pan, liefst van gietijzer, bakken levert namelijk de perfecte krokante korst die met een medium-rare binnenkant echt goddelijk is. Kies voor een steak van een goed ras en je hebt voor de smaak geen saus meer nodig.

Ingrediënten (4 personen):
- 4 rib eye steaks
- 1 el olijfolie
- 1 el boter
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 4 zoete aardappels
- 3 el olijfolie
- 125 g zure room
- 2 el fijngehakt bieslook
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
¼ tl gemalen komijn

Benodigdheden:
- Oven
Koekenpan (liefst gietijzeren skillet)

Bereidingswijze (voorbereiding 5 minuten, bereiding 20 minuten):
Kruid de rib eyes royaal met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Plaats de zoete aardappels in een op 180 °C voorverwarmde oven en pof in circa 20 minuten tijd gaar.
- De exact benodigde tijd hangt af van de grootte van de aardappelen.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie en boter en wacht tot de boter niet meer bruist.
- Plaats de steaks in de pan en bak kort maar heet aan beide zijdes goudbruin.
- De beste steaks bereid je met behulp van een kernthermometer. Die steek je in het dikste deel in het midden van het vlees. Geeft deze 50 à 58 °C aan dan is je steak rare tot medium rare, 60 à 65 °C medium tot medium well en alles daarboven wil je vermijden.
- Haal de zoete aardappels uit de oven, snijd in en garneer met zure room, bieslook, komijn en chilipoeder en serveer het geheel met een lekkere groenten on the side. 

Eet smakelijk!

Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.

Volledig scherm
© Remko Kraaijeveld