Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
Hoe moeilijk - of juist makkelijk - is bakken nou eigenlijk? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Bij bakken moet je toch wel wat kennis en interesse in huis hebben om te slagen, vindt patissier Lotte van Gorp. ,,Hoewel koekjes en cake dezelfde basisingrediënten hebben, krijg je door de verhoudingen en werkwijze toch een compleet ander resultaat”, zegt Van Gorp, in 2022 winnaar van de Dutch Pastry Award. Ze is patissier bij Huize van Wely.
Toch kan volgens patissier Erik Reintjens van patisserie Peter Lemmens iedereen altijd wel iets bakken. Tenminste, zolang je zijn twee gouden regels maar in acht neemt: ,,Steeds de juiste stappen volgen en rustig blijven.”
Welke apparatuur en ingrediënten moet je altijd in huis hebben?
,,Met een oven en een mixer kom je vaak al een heel eind”, besluit Reintjens. ,,En zorg dat je altijd bloem, boter, eieren en suiker in de kast hebt staan, dan kan je op ieder moment wel iets bakken.” ,,Chocolade is ook altijd goed om in huis te hebben”, vult Van Gorp aan. ,,En naast de eerder genoemde ingrediënten is slagroom eventueel ook handig.”
,,Een handmixer is inderdaad makkelijk om te hebben, omdat er veel baksels zijn die luchtig moeten zijn of goed doorgemengd moeten worden”, vervolgt zij. ,,Handmatig, dus met een garde, is dat best lastig om te doen. Een goede springvorm is ook belangrijk, daar kan je namelijk in bakken, maar je kan er bijvoorbeeld ook een chocoladetaart mee maken en die in de koelkast zetten. Een oven, een koelkast en een vriezer zijn natuurlijk ook wel handig”, somt Van Gorp op.
Welke baksels kun je gemakkelijk maken met de standaard ingrediënten?
,,Met de basisingrediënten kun je sowieso makkelijk aan de slag met cake of koekjes, maar je kunt bijvoorbeeld ook zelf soezen maken”, aldus Van Gorp. ,,Qua materialen heb je slechts een steelpan, mengkom, (hand)mixer en een oven nodig. Dat is dus niet veel anders dan bijvoorbeeld bij een cake.”
Volgens Reintjens is het sowieso goed om van tevoren even te kijken wat je in huis hebt, om vervolgens op internet naar recepten te zoeken die passen bij wat je in de kast of in de koelkast hebt staan. ,,Via Google kom je meestal wel legio recepten tegen die vaak heel goed worden uitgelegd. Verder denk ik zelf dat cake en koekjes echt het makkelijkste zijn om te maken.”
Soezen (recept Lotte van Gorp)
Benodigdheden
Steelpan
Mengkom
(Hand)mixer
Oven
Bakplaat (met bakpapier)
Spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten soezendeeg voor 10-20 soezen (afhankelijk van de grootte)
100 ml water
100 ml melk
100 gram boter
100 gram bloem
3 à 4 eieren (200 gram)
snufje zout
Ongeveer 5 gram suiker
Verder nodig
500 ml slagroom
60 gram suiker
Poedersuiker (om te bestuiven)
Bereiding
- Kook het water met de melk in een steelpannetje.
- Voeg vervolgens de boter met het beetje suiker eraan toe.
- Kook het mengsel gaar met de bloem.
- Haal het mengsel uit de pan en giet het in een mengkom.
- Voeg vervolgens een voor een de eieren aan het mengsel toe en meng het tot een glad geheel.
- Leg bakpapier op de bakplaat of bestrijk de bakplaat met wat gesmolten bloem en strooi er vervolgens wat bloem overheen (zoals bij een cakeblik).
- Doe het mengsel in de spuitzak met het spuitmondje en spuit halve bolletjes op een bakplaat.
- Bak de soezen ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de soezen) op 220 graden Celsius in een voorverwarmde oven.
- Haal de soezen uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Klop ondertussen de slagroom met de suiker stijf en doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met spuitmondje.
- Prik een gaatje in elke soes en vul ze met slagroom. Bestuif ze tot slot met poedersuiker.
Echte Limburgse rijstevlaai (van Erik Reintjens)
Ingrediënten rijstvulling
550 ml volle melk
100 gram suiker
0,5 vanillestokje
100 gram dessertrijst
2 eieren
Verder nodig: springvorm met een doorsnee van 24 centimeter.
Bereiding
- Doe de melk, vanillestokje en de rijst in een pannetje en kook deze gaar totdat de melk niet meer waterig is. De korrel moet goed gaar zijn. Haal het vanillestokje eruit.
- Laat de rijst afkoelen in de koelkast. Om dit te versnellen: af en toe erin roeren.
Ingrediënten deeg
200 gram tarwebloem
25 gram boter
5 gram gedroogde gist
90 ml melk
15 gram suiker
snufje zout
Bereiding
- Voeg alles in een kom, behalve het zout. Begin met kneden. Op het moment dat alles goed onder elkaar gemengd is kan het zout toegevoegd worden. Kneed verder tot een soepele deeg ontstaat. Laat de deeg 20 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Het vullen van de vlaai: voeg 2 eieren en de suiker bij de afgekoelde rijst. Roer dit rustig door elkaar tot een homogene massa.
- Rol de vlaaiendeeg uit tot ongeveer 1 cm dik en leg deze in een ingevette vlaaivorm.
- Doe de rijst in de vlaaivorm tot een halve cm onder de rand.
- Zet hem direct in een voorverwarmde oven van 260 graden Celsius. Na vijf minuten de temperatuur terugzetten naar 220 graden. De totale baktijd is ongeveer 30 minuten.
- Laat de vlaai afkoelen en haal hem uit de vorm.
Ga je bakken met kinderen? Ouders van Nu geeft tien makkelijke bakrecepten op de site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip Marsala
Kip Marsala of ‘pollo al Marsala’ is een Italiaans kipgerecht met romige saus. De saus wordt gemaakt met volle slagroom, champignons en Marsala wijn. Die laatste wordt geproduceerd op Sicilië. -
PREMIUM
Last van snaaien in de avond? Dat komt door ons oerbrein
Na een lange dag waarin je alle zoete, hartige en vette verleidingen weerstaat, ga je ’s avonds alsnog voor de bijl. Op de bank voor de tv verdwijnt je hand in een zak chips of M&M’s of moet dat pak koekjes leeg. Waarom snaaien we toch zo? En is dat wel zo erg? -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
PREMIUMmet video
Ovenbitterbal is níét gezonder dan een gewone bitterbal, en nog 12 feiten
Hij is rond, krokant en precies honderd jaar. Vlak vóór de Dag van de Bitterbal - ja, die bestaat- vertelt culinaire expert/fan Wanda van der Linden alles wat je erover weten wil.