Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Giphart © Shody Careman

Ronald Giphart wil het eens met u hebben over orgaanvlees

Koken & EtenVan al het orgaanvlees is zwezerik het minst bekend. Zoet van smaak en zacht zompig qua textuur; een exquise lekkernij.

Quote

Eeuwenlang had men geen idee waarvoor die vreemde kwabben dienden

We moeten het nog eens hebben over orgaanvlees. Een enkeling is er verzot op, de meerderheid van de mensen heeft een goed gecultiveerde weerzin tegen het eten van offal, zoals het in het Engels heet. Dat woord komt van het Nederlandse woord ‘afval’, dat in de Middeleeuwen ingeburgerd raakte bij onze overburen. Letterlijk betekent het: wat er tijdens de slacht van het beest afviel, alle schijnbaar onbruikbare organen als nieren, testikels, baarmoeder, alvleesklier, lever, ingewanden, tong, hersens, pens, maag en zwezerik.

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.