Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland
De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen. In Nederland zijn drie kinderen besmet geraakt.
De meeste infecties zijn vastgesteld bij kinderen onder dan tien jaar. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege de besmetting opgenomen in het ziekenhuis.
De ECDC meldt in Nederland drie bevestigde gevallen, waarschijnlijk afkomstig uit de Belgische fabriek. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder weten dat het twee meldingen had gekregen over kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie.
Herkomst
In februari meldde het Verenigd Koninkrijk de eerste salmonellabesmettingen. Sommige gevallen dateerden uit december. De besmettingen leken dezelfde herkomst te hebben, waarom het VK aan de bel trok. Inmiddels telt het land 102 bevestigde infecties. Frankrijk heeft 73 besmettingen gerapporteerd.
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten.
Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren de vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldde de ECDC eerder al. De fabriek moest uiteindelijk alsnog op last van de Belgische gezondheidsdienst sluiten in april.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Barbecueƫn dit weekend? Esther verklapt hoe je de beroemde Loetje-steak maakt
Het Loetje-restaurant in het Zuid-Hollandse Reeuwijk opent - volgens de laatste berichten - deze zomer. Maar daar wil barbecuekoningin Esther Noorman (35) niet op wachten. Zij maakt daarom de Loetje-klassieker op de barbecue. Het geheim? Dat deelt ze hier. Spoiler alert: margarine, geen boter. -
Kan 't goedkoper?
Kipfilet steeg afgelopen jaar flink in prijs: dit kun je doen om je maaltijdkosten te drukken
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we ƩƩn product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: kipfilet. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit Ʃn zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eetā
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder? -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: āOnbegrijpelijkā
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs ƩƩn. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Koken & Weten
Supermarkten bieden steeds meer gezondere alternatieven voor diepvriespizza
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kant-en-klaarmaaltijden zijn vaak niet zo gezond als fabrikanten beweren. Hoe vijf pioniers jou helpen te kiezen voor een gezondere snelle hap.