Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Koken & EtenTijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.
,,Kruisbesmetting ontstaat doordat ziekmakende bacteriën van besmette producten op ander voedsel komen”, vertelt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Bijvoorbeeld als je met een vork in rauw vlees prikt en daarna in gaar eten of groenten die je rauw eet. Daardoor kun je een voedselinfectie oplopen.”
,,Er zit veel lacune in de kennis over kruisbesmetting”, merkt Henk Groenendijk, voedselveiligheidstrainer en keurmerkbeheerder bij Eurofins Bureau de Wit, controle- en adviesbureau op het gebied van voedselveiligheid en legionellapreventie. ,,Micro-organismen zijn de grootste veroorzakers van de ellende. Omdat we ze niet kunnen zien zijn we nog wel eens geneigd om ze te vergeten, maar ze zijn er wel degelijk. Juist in de keuken, waar we niet veel ruimte hebben, kun je erop wachten.”
Niet alleen verse vis en vlees kan zorgen voor kruisbesmetting, het kan ook door groente ontstaan. ,,Sla en groente komt van de koude grond of uit een kas, dus dat zit van nature vol met micro-organismen door de meststoffen”, legt Groenendijk uit. ,,Als je je groente wast of snijdt, je handen daarna niet goed wast en vervolgens hamburgers met de hand gaat draaien, dan is dat een risicofactor. De bacteriën komen namelijk op het vlees en dat kan uitgroeien op het moment dat je die hamburger niet goed doorbakt. Vooral salmonella is dol op kruisbesmetting.”
Reinig je keukengerei goed
Volgens Groenendijk ontstaat kruisbesmetting in de keuken doordat we snijplanken of messen niet goed reinigen. ,,Veel mensen maken slechts gebruik van één en dezelfde snijplank. Ze snijden eerst de groente, dan de kip en ze leggen die kip er ook weer terug op als hij gaar is, met alle gevolgen van dien. Gebruik altijd gekleurde en gescheiden snijplanken en doe dit ook met messen.”
Was ook altijd goed je handen na contact met rauw vlees of rauwe vis, kruisbesmetting kan namelijk ook plaatsvinden via je handen
,,Om kruisbesmetting te voorkomen is het belangrijk om rauw vlees, vis en groenten op aparte snijplanken en met aparte messen te snijden”, zegt ook Van der Staak. ,,Houd rauw en gaar eten ook altijd gescheiden en gebruik daarvoor apart bestek. Gekleurde vorken of verschillende plakkertjes maken dat makkelijk.”
Voordat je je snijplanken en messen opnieuw gebruikt is het belangrijk om ze eerst goed af te wassen. ,,Doe dat met heet water en afwasmiddel, of doe ze in de vaatwasser”, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Was ook altijd goed je handen na contact met rauw vlees of rauwe vis, kruisbesmetting kan namelijk ook plaatsvinden via je handen.”
,,Zorg ervoor dat alles schoon is, want je gaat alles snel kruisbesmetten”, waarschuwt Groenendijk. ,,Van vijftien individuele salmonellabacteriën kan je al ziek worden, dus dat kan heel snel gaan.”
Ook tussentijdse reiniging is belangrijk. ,,Ik heb zelf een bloedhekel aan die microvezeldoekjes en wil iedereen in Nederland aanraden om daarmee te stoppen. Ga er maar vanuit dat alle groeivoorwaarden voor bacteriën aanwezig zijn in die microvezeldoekjes: vocht en voeding in de vorm van vuil, dus dat wil wel. In de juiste omstandigheden gaat ieder micro-organisme zich iedere twintig minuten vermenigvuldigen. Na acht uur heb je dus 16 miljoen exemplaren, dat is nogal wat.”
Je houten snijplank goed schoon houden? VT Wonen legt uit hoe je dat doet in dit artikel.
Meer video's van het Voedingscentrum vind je hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Wat Eten We Vandaag: Teriyaki chicken met rijst
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vlees wordt gegrild en gelakt met een saus op basis van sojasaus en suiker. Hierdoor krijgt het vlees een mooi glanzend bruin laagje. De saus kun je zelf maken, maar wil je voor de snelle variant gaan, dan kun je de kant-en-klare teriyakisaus gebruiken. Lekker met kip, rijst en groenten. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Ook zo gek op drop? In deze fabriek worden er elke dag 2,5 miljoen gemaakt
Nergens in de wereld worden zoveel dropjes gegeten als in Nederland. En in hartje Nijkerk, aan de Westkadijk, worden al bijna zeventig jaar de Harlekijntjes gemaakt. Dag in dag uit vliegen er 2,5 miljoen van de lopende band. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.