Searoop: Limonadesiroop gemaakt van biologisch appelsap en duinkruiden
Ze glundert wanneer ze haar flessen Searoop, met haar fietsje verwerkt in het mooie etiket, laat zien. Conny Schoenmaker uit Burgh-Haamstede is geen onbekende in deze rubriek. Al jaren is ze bezig met het ontwikkelen van een siroop met kruiden uit de duinen.
Veel Zeeuwse chef-koks koken er al mee. Maar het was de droom van Conny Schoenmaker om de siropen ook voor de consumentenmarkt te ontwikkelen. ,,Samen met Wouter Nolen van JB Diesch werkte ik de afgelopen twee jaar aan Searoop, een biologische Zeeuwse limonadesiroop die nu in vier bijzondere smaken verkrijgbaar is. Ik plukte hiervoor de duinkruiden. Nick Sinke van Biosfeer uit Groede voegde er botanische kruiden eraan toe en zorgde voor de juiste blend” ,legt Schoenmaker uit.
Volgens Nolen geeft het biologische versgeperste appelsap extra smaak aan de siroop. ,,We hebben geen gebruikgemaakt van concentraat, dat proef je.”
,,Dat JB Diesch - bekend van de babbelaars en chocolade - met Conny in zee ging, is heel vanzelfsprekend; beiden maken we gebruik van Zeeuwse ingrediënten en wij hebben ingangen bij Zeeuwse (boerderij)winkels waar de Searopen nu ook in de schappen komen te staan.” Ze kozen voor de smaken Duindoorn, meidoorn, salie; Rozemarijn, citroenmelisse, tijm; Zwarte bes, lavendel, roos en Rabarber, zeevenkel, zeekraal. ,,Bijzondere smaken die lekker wegdrinken, naast dat ze heel geschikt zijn als alcoholvrij alternatief met (bruis)water. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijd” ,vertelt Schoenmakers trots.
,,De Searopen hebben een echte afdronk, toch zit er 50 procent minder suiker in dan in andere siropen. Je kunt er ook lekkere dressings mee maken", vult Nolen aan. ,,Neem een scheut Searoop Zwarte bes, meng met wat olijfolie en sprenkel het eens over wat Zeeuwse veldsla.”
Nog meer Zeeuws lekkers in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
Belangrijke waarschuwing: mogelijk glasdeeltjes in kruidenstrooiers Verstegen
In vijf verschillende kruidenstrooiers van Verstegen kunnen glasdeeltjes loslaten van de bovenkant van de glazen verpakking onder de dop, dat meldt Verstegen Spices & Sauces B.V. Het bedrijf roept gebruikers van deze tafelstrooiers op ze niet langer te gebruiken. -
PREMIUM
Bakkers klaar, bakken maar (maar dan zonder tarwebloem)
Nu de schappen met bloem vaak leeg zijn, lijkt brood en cake bakken een stuk moeilijker. Dat hoeft het niet te zijn, weet Marike Bol van Oh My Pie. Zij bakt door haar glutenintolerantie al tien jaar zonder tarwebloem en legt uit welke alternatieven je kunt gebruiken.
-
PREMIUMKoken & eten
‘Bitterbalkoningin’ Ilona roept vandaag uit tot Nationale Bitterbaldag
De bitterbal is het populairste Nederlandse borrelhapje. Omdat er voor onze geliefde snack nog geen feestdag bestaat en omdat de bal die wel verdient, oppert ‘bitterballenkoningin’ Ilona de Wit het idee van een Nationale Bitterballendag. -
kaart
Restaurant Groenewoud in Nijmegen mag culinair label ‘Bib Gourmand’ gaan voeren
Restaurant Groenewoud in Nijmegen heeft een Bib Gourmand gekregen van restaurantgids Michelin. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources