Singapore eerste land dat kipnuggets toestaat die zijn gemaakt in een laboratorium
Koken & etenSingapore heeft de Amerikaanse start-up Eat Just toestemming gegeven om zijn kippenvlees dat in een laboratorium is gekweekt op de markt te mogen brengen. Hiermee is het de eerste regering die de verkoop van kweekvlees toestaat.
Delen per e-mail
Het product is gemaakt van dierlijke cellen zonder het slachten van kippen. In Singapore zullen ze het verkopen als een kipfilet met paneermeel en kruiden, vergelijkbaar met kipnuggets, onder het merk āGOOD Meatā, meldt Aljazeera. In een interview zegt ceo Josh Terick dat het hetzelfde smaakt als echte kip.
Eat Just werkt samen met de lokale fabrikant Food Innovation en Resource Centre om de gekweekte kip te maken. Het bedrijf is bezig met het aanschaffen van meer apparatuur om het product aan restaurants en uiteindelijk ook supermarkten te kunnen verkopen.
Het product zal de eerste zes maanden prijziger zijn dan echte kip. ,,De kosten zullen in de loop van de tijd dalen naarmate het bedrijf een wereldwijde schaal opbouwtā, aldus Tetrick. Toch kan dit even duren aangezien kip ƩƩn van de goedkoopste soorten eiwit is. In de Verenigde Staten is het de meest verkochte vleessoort.
Meer tijd en moeite
In Singapore zijn hamburgers een eventuele volgende stap. Eat Just is van plan om in de eerste helft van volgend jaar een aanvraag in te dienen voor rundvlees gemaakt in het laboratorium. Het goedkeuringsproces voor kweekvleesproducten verloopt trager in Europa en de VS. Volgens Tetrick stopt Singapore er simpelweg meer tijd en moeite in.
In Nederland staat de ontwikkeling van kweekvlees nog in de kinderschoenen. Pas over enkele jaren zullen hamburgers van kweekvlees verkrijgbaar zijn. Twee jaar geleden probeerde het Amerikaanse Eat Just al voet aan de grond te krijgen in ons land, maar dat lukte niet omdat kweekvlees in de Europese Unie nog niet wordt toegestaan.
Of kweekvlees aanslaat, hangt af van de mate waarin mensen producten als een ālaboratoriumkroket accepteren. Hierover vertelt professor Mark Post - zelf betrokken bij het ontwikkelen van kweekvlees - in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
Video Dit Surinaamse gerecht is met bijna elke vleessoort een feestje
Tv-koks Job en Perry leren je alles over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. Zo spreken de twee met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: roti. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zoān spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel. -
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variĆ«rend van 25 tot 200 euro āom de avondklok te omzeilenā. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site.
-
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: āIk ben niet zo'n fan van onze versieā
Chinees restaurant āAunt Daiā in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden RobĆØrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen. -
Koken & eten Ontslag McDonald's-medewerkster - die paar nuggets at na haar werk - was onterecht
Een medewerkster van een McDonald's-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Na een rechtszaak moet het fastfoodbedrijf de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt.