Sluit je maaltijd af met thee en andere tips van diëtist om aandachtiger te eten
Koken & etenVoor velen herkenbaar: snel iets naar binnen schrokken, tussen alle afspraken door. Wat je eet is natuurlijk belangrijk. Maar ook hoe én waarom speelt een rol. De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha is voorstander van mindful eten: stilstaan bij de ervaring die eten je geeft.
Mindful eten, het is niets meer of minder dan stilstaan bij wat en hoe je eet. En toch doen we het veel te weinig. ,,Tegenwoordig raast ons leven voorbij. Rustig je tijd nemen aan tafel schiet er dan al snel bij in”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. ,,Dat is zonde, want als je eetmomenten niet bewust beleeft, zal je al makkelijker te veel eten en sneller ongezonde voeding in je mond stoppen.”
Om intuïtiever met voeding bezig te zijn, en je bewust te zijn van wat je eet en drinkt, heeft de diëtiste vijf adviezen klaar. Voor alle duidelijkheid: mindful eten is geen dieet. Gewichtsverlies is niet het doel. Wel leer je luisteren naar je eigen verzadigingsgevoel, en kweek je op die manier gezondere eetgewoontes. De juiste instelling dus. ,,Zodra die mee zit, draag je ook meer zorg voor je lichaam”, weet Sanne. ,,En zo kom je in een positieve spiraal terecht.”
1. Luister naar je lichaam
,,Negeer de signalen die je lijf jou geeft niet. Verbijt je honger niet, maar stop ook met eten, als je je voldaan voelt.”
2. Maak elk eetmoment bijzonder
,,Eet niet al wandelend of rechtstaand aan de koelkast, maar ga even rustig zitten. En dan liefst niet aan je bureau of een overvolle tafel. Om mindful te eten, is rust in je hoofd belangrijk. En dat lukt maar moeilijk in een rommelige omgeving. Mooi servies en een fleurig bloemetje op tafel kunnen helpen om van het moment te genieten.”
,,Een beetje entertainment aan tafel kan, maar eet bijvoorbeeld niet terwijl je naar de televisie staart. Onderzoek leert ons dat wie afgeleid wordt tijdens het eten, meer eet.”
3. Ruik, proef, kauw
,,Focus tijdens het eten op wat je zintuigen je vertellen. Door eerst aan je eten te ruiken, trek je je smaak en spijsvertering op gang. Proef ook heel bewust uit welk smaakpalet jouw maaltijd bestaat. Eet je bijvoorbeeld een fruitsalade, proef dan de verschillende fruitsoorten: sta stil bij de appel, de kiwi en de banaan. Wees je bewust van de texturen in je gerecht. Kauw ook voldoende: je haalt zo meer plezier uit je voeding én het helpt om een voldaan gevoel te herkennen.”
4. Kies voor eten met voedingswaarden
,,Tover kleur op je bord met groente, fruit, volkoren granen en noten, want mindful eten, dat is ook gezond kiezen. Er zit gewoonweg veel meer smaakvariatie in gezonde gerechten. Uiteraard kan comfortfood, maar van alleen die voeding word je niet vrolijker."
5. Rond elk eetmoment bewust af
,,Het is soms verleidelijk: een volledige zak chips voor je neus, een broodzak die op de eettafel staat. Het zorgt ervoor dat je je sneller overeet. Bepaal daarom van tevoren hoeveel je wil eten of drinken, schep de ingrediënten op of doe ze in een kommetje, en berg de verpakking opnieuw op. Laat je je leiden door je instinct, dan zullen de porties vanzelf de juiste zijn. Niet te groot, maar zeker ook niet te klein.”
,,Wat ook kan helpen om je eetmoment af te ronden, is een ritueeltje inbouwen. De maaltijd keer op keer afsluiten met een kopje thee, bijvoorbeeld. Na verloop van tijd herkent je lichaam dat signaal en verdwijnt de behoefte om nog eens op te scheppen als sneeuw voor de zon.”
Door mindful te eten bracht Jolanda Baan veel meer rust in haar eetpatroon. ,,Ik voel me nu niet meer schuldig over het eten van een taartje.”
Betrap jij jezelf er wel eens op dat je snel eet zonder er bij stil te staan? Of zit mindful eten al in jouw systeem?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Wat Eten We Vandaag: Loaded hotdog Asian style
De hotdog kent verschillende bereidingen. De variant met zuurkool en mosterd bijvoorbeeld is met recht een klassieker. Ditmaal kiezen wij voor een pittigere variant met koriander en srirachasaus: een aanrader.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
PREMIUM
Bak jij al je eigen brood? ‘'t Is een kwestie van oefening baart kunst’
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in deze Week van het brood op de gunstige eigenschappen van het brood. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageercindy dierckx