Volledig scherm

Stamppot raapstelen met yoghurt en lamsgehaktballetjes

Estée van 24Kitchen weet hoe je het weekend goed moet beginnen: met een goedgevulde stamppot! 

Ingrediënten (4 personen):
- 1 kg kruimige aardappels
- 4 bosjes raapstelen (meestal koop je raapstelen per bosje, ongeveer een handje per persoon)
- 150 volle yoghurt
- 1,5 + 1 el grove mosterd
- 40 ml olijfolie
- 350 g lamsgehakt
- 1 ei
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl komijn
- 4 el paneermeel
15 g boter

Bereiding:
Schil de aardappels en kook ze in een pan met ruim kokend water en een flinke snuf zout tot ze gaar zijn in circa 20 minuten.
- Snijd ondertussen de raapstelen fijn, in stukken van circa een centimeter. Was de raapstelen grondig en laat goed uitlekken.
- Giet de aardappels af en laat ze goed uitlekken. Doe ze daarna weer terug in de pan en stoom de aardappels lekker lang droog. Druk ondertussen al een klein beetje kapot met een vork zodat ze ook van binnen echt kruimig worden. Maak in het midden van de pan een kuiltje en doe daar de yoghurt samen met wat grove mosterd in. Laat een klein beetje doorwarmen en pureer het daarna door de aardappels. Voeg nu ook de gesneden raapstelen toe en stamp alles door elkaar. Voeg ook een flinke scheut olijfolie toe en lekker wat peper en zout.
- Voor de balletjes gebruik ik lekker vet lamsgehakt. Daar krijg je ook een heerlijke jus van! Meng door het gehakt een eitje, peper en zout, wat venkelzaad, mosterd, komijn, een fijngehakt teentje knoflook en klein uitje. En voor een krokant korstje wat paneermeel. Kneed alles door elkaar tot een stevige massa waar je balletjes van kunt draaien.
- Draai er kleine balletjes van. Bak de ballen in een scheutje olie aan alle kanten krokant aan.
- Als alle balletjes goed aan alle kanten zijn aangebakken blus je ze af met wat water. (je voorkomt dat ze uit elkaar vallen door ze de tijd te geven ook echt een korst te krijgen door ze niet te snel te draaien… stel je geduld dus op de proef!)
Doe een dun laagje water in de pan en laat de balletjes samen met het water doorkoken. Voeg ook een klontje roomboter toe en laat alles versmelten en inkoken tot een lekkere jus.

Serveren:
- Serveer de stamppot met een kuiltje voor de jus en de gehaktballetjes erbij. 

Eet smakelijk!

In samenwerking met 24Kitchen en Estée Strooker.

Volledig scherm
© 24Kitchen