Volledig scherm
Restaurant Steak'm in Nieuw-Dijk. © Jan Ruland van den Brink

Steak'm is niet ingewikkeld, wel goed

over de tongWie stiekem ergens wil eten, moet niet bij Steak'm zijn. Het restaurant ligt in het dorpje Nieuw-Dijk, maar trekt opvallend veel volk.

Het dorp, tussen Didam en snelwegknooppunt Oud-Dijk, is bescheiden, maar de St. Antoniuskerk is enorm en niet te missen. Daarnaast zit het zalencentrum waar je een trouwfeestje kunt geven, bier kunt drinken op een overdekt terras en steaks, of andere vlezen, van de grill kunt eten.

Misschien is het eenmalig geweest, maar drie rokers bij de ingang van een restaurant is niet echt wat. Die zou ik een tafel op het terras aanbieden. De hal, die ook geschikt moet zijn voor grote groepen mensen, geeft ook nog niet echt een intiem gevoel. Maar als je eenmaal de zalen rechts laat liggen en het restaurant binnenstapt, komt het goed.

Volledig scherm
JV 12042018 Nieuw Dijk Steak em restaurant voor Over de Tong / Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Er komt ons een lekkere grillgeur tegemoet vanuit de open keuken, waar een drukke kok vriendelijk knikt. De muren zijn zwart, her en der hangen koeienhuiden, de lampen zijn van het type ruig en de tafels van hout. Een typische steakhouse- inrichting, passend bij de streek. Dat mag ik zeggen, want ik ken de regio.

Een mooie wijnkaart en veel bieren op de tap en op de fles, is de conclusie als ik me buig over 'wat te drinken'. De menukaart is ruim, waarbij opvalt dat gezocht is naar leveranciers in de streek. Het ijs, de groenten en de koffie komen van producenten uit de buurt, wordt beloofd. Het vlees, niet onbelangrijk in een restaurant als Steak'm, komt uit de Alpen (biologische Simmentaler) en van Boerderij Dykenhoeve uit Herwen. Ook op de kaart: de bewuststeak. Kalfsvlees van een kalverenopfok waar de dieren in kuddes leven in plaats van in een hok. Een steakhouse dus, maar met oog voor meer dan enkel de borden volladen.

Galant

Als voorgerecht eet ik zeebaars. Ze hebben heel kort op de huid in de pan gelegen en dat is maar goed ook, want het zijn hele dunne stukjes. Twee stevige hele gamba's en een gehakte en gebakken gamba met dressing van onder meer zongedroogde tomaat maken het een galant gerechtje. Het gambagehakt zorgt voor de structuur op het bord. Het is wel wat lauw, en dat is jammer van de smaak.

Mijn gast eet een stoombroodje met brisket, een stuk rundvlees dat lange tijd moet stoven. Die tijd heeft het vlees gehad. Het heeft nog net voldoende vet voor de smaak. De rode uien zijn gebakken maar nog steeds fris en niet te zoet, net als de ingelegde komkommerplak.

De bediening is rustig en sympathiek. Hen wenken is niet nodig, ze zien de noden. Water wordt gratis bijgevuld en van lege bier- en wijnglazen houden ze hier niet. Past ook weer bij de streek.

Als hoofdgerecht eet ik niets van de grill, maar uit de frituur. De krokante stukken kip zijn pittig gekruid en hebben een goddelijke, knapperige korst. Probleem is vaak dat de kip daaronder droog is. Dat kan ik niet zeggen, maar supermals zijn de stukken ook niet. De zure room met bieslook is een frisse tegenhanger voor de hete kip. Verder op het bord puree van zoete aardappel, maar die past qua smaak en structuur niet. Gewoon een goed gebakken aardappel was beter geweest, maar die ligt ook al in schil en met roomboter in de schaal op tafel.

Piccalillymayonaise

Volledig scherm
© DG

Een burger staat vanzelfsprekend op de kaart. Hij ligt op het bord van mijn gast en ik neem een hap. De burger zelf heeft maar even op de grill gelegen en is nog zo rood als een tartaar. De structuur verraadt dat de kok deze zelf heeft gehakt en gevormd. De grillsmaak zit er goed aan en het vlees ligt op een goed geroosterd broodje. Ook hier liggen de rode gegaarde uien op en een dikke plak gebakken bacon. Het dry aged vlees heeft heel veel smaak en samen met de piccalillymayonaise en de ui is saus eigenlijk helemaal niet nodig. Een topburger.

Ik de kip, hij de burger. En dan, zoals het in de dorpen misschien wel altijd blijft, veel schaaltjes daaromheen. Gebakken piepers, frieten, koolsalade en een schaal witlof. Die witlof blijkt bedolven onder de kaas. Maar wel ontzettend lekkere kaas, en dan mag dat. De schaal gaat tot op de bodem leeg.

De porties zijn niet lomp groot, maar dat je verzadigd raakt, is een zekerheid. Echter: geen verhaal zonder dessert, dus we bestellen nog twee gerechten. Voor mij een glas met bastognekruimels, een cheesecakelaagje en Malteser-chocoladebolletjes als krokante onderdelen. Een machtige afsluiter, zeker na het voorgaande. Mijn gast eet twee net gebakken donuts, die geuren als verse oliebollen, met rollo-ijs (chocolade) en gebakken banaan. Die kunnen we zo ongeveer naar buiten rollen.

Conclusie: Bij Steak'm wordt niet ingewikkeld, wel goed en zorgvuldig gekookt. En, als cowboy kan je hier absoluut een nette dame mee naartoe nemen. Een sfeervolle avond waarop je ook nog een steak kan verorberen.

De kaart
Steak’m heeft veel bieren op de tap en de fles. Ook wijnliefhebbers komen aan hun trekken met wijnen van wijnleverancier Appeldoorn in Velp.

Het is een steakhouse, maar als je niet van grote stukken vlees houdt, kan je hier ook terecht. Elegante visgerechten en vegetarische gerechten staan ook op het menu.

Bijgerechten zijn los te bestellen, maar dat lijkt me niet nodig. De hoofdgerechten zijn behoorlijk qua portie en d’r komen heel wat schalen bij.