Straks zit er een 'plastic' tas in je kommetje soep
Iedereen weet dat de plasticsoep in de oceanen een groot probleem is, maar niemand heeft er ooit een kommetje van gegeten. Vanaf vandaag is dat verleden tijd. In het hippe Amsterdamse restaurant Roest kunnen klanten een 'plastic' tas kopen voor in de soep.
Kunstenares India Rose Klap (23): ,,Het was een uit de hand gelopen afstudeerproject aan de Gentse kunstacademie Kask. Ik werk in een restaurant en wilde iets maken met plastic dat ook eetbaar was. Ik ben op de bouillabaisse als dragend gerecht uitgekomen, dat is de perfecte representatie van de zee.’’
Een materiaal vinden dat lijkt op plastic en toch biologisch afbreekbaar is, was wel een zoektocht. Mais en melk worden vaak gebruikt, maar dan wordt ook wat plastic toegevoegd voor de stevigheid. Cassave was de perfecte uitkomst: stevig en te gebruiken als bindmiddel. Het enige probleem: op het tasje moest ook het recept voor de bouillabaisse komen, en inkt maakt misselijk.
Klap: ,,De hele tas maken zonder dat mensen er buikkramp van kregen was nog wel even een dingetje. Maar mijn vriend en ik hebben de nieuwste versie al gegeten, en dat is goed gegaan.’’
'Eetbare interventie’
Wel belangrijk: de tas is geen snack, maar is bedoeld als ingrediënt voor in de soep. Klap: ,,Je kán de tas wel los eten, maar het is een beetje als het eten van een sinaasappelschil. Daar word je ook niet erg vrolijk van.’’
Een vegetarische soep kost in het restaurant 5 euro, de soep met vis gaat vanaf vanavond voor 7,50 euro over de toonbank. Tijdens de 'eetbare interventie', zoals Klap het noemt, mogen mensen het tasje zelf in hun soep stoppen, of het mee naar huis nemen en de soep daar zelf bereiden. Uiteindelijk is Klap van plan de plasticsoep de hele zomer in verschillende Amsterdamse restaurants als soep van de dag te serveren.
De tas los eten kán, maar is een beetje als het eten van sinaasappelschil
Je kunt ook thuis een lekker soepje maken (zonder zak). Deze pompoensoep laat je keuken heerlijk geuren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Wat Eten We Vandaag: Zelfgemaakte knoflooksaus
Deze heerlijke knoflooksaus maak je gemakkelijk zelf, en wint het absoluut van de kant-en-klare varianten. Dit heerlijke sausje mag niet ontbreken bij de barbecue, een broodje shoarma of is zeer geschikt als dip bij de borrel. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
Koken & eten
Vega's doen eigen 'vleeskeuring’ in nieuwe datingapp
Vegetariërs en veganisten kunnen voortaan gemakkelijker een afspraakje maken met een gelijkgestemde. De datingapp Veganific telt nu circa 500 mensen die zoeken naar de liefde, maar dat moeten er snel meer worden. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.